Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 08:48

  Τι είναι η γυναικομαστία στους άντρες και πώς αντιμετωπίζεται

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η γυναικομαστία στους άντρες δεν πρέπει να είναι ταμπού. Και παρότι πρόκειται για ένα πρόβλημα χωρίς ιατρικές συνέπειες, οι κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις της γυναικομαστίας είναι σημαντικές, καθώς άντρες με μεγάλο και χαλαρό στήθος συχνά υποφέρουν από αίσθημα ντροπής και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

  Ένα πρόβλημα που αφορά πολλούς άντρες
  Σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία η γυναικομαστία είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό το οποίο απασχολεί το 35-40% του αντρικού πληθυσμού, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 65% στους νεαρούς ενήλικες. "Η γυναικομαστία είναι κλινικός όρος", εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Μιχάλης Κουτσούρης. "Σημαίνει γυναικείο στήθος σε αντρικό σώμα. Από πλευράς ανατομίας το στήθος μπορεί να περιέχει μαστικό αδένα οπότε μιλάμε για αδενομαστία, να περιέχει λίπος οπότε μιλάμε για λιπομαστία ή συνηθέστερα να περιέχει και αδένα και λίπος οπότε μιλάμε για αδενολιπομαστία. Η ανάπτυξη του μαζικού αδένα στους άνδρες είναι αποτέλεσμα δράσης ειδικών θηλεοποιητικών ορμονών που ονομάζονται οιστρογόνα και είναι αυτές οι ορμόνες οι οποίες δίνουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του γυναικείου φύλου".

  Η γυναικομαστία αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση για αυτόν που την αντιμετωπίζει μιας και παραλλάσσει ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλλου, αποδίδοντας στοιχεία θηλεοποίησης στον αντρικό κορμό. Αυτή η αλλαγή στο ανδρικό σώμα δημιουργεί έντονο στρες και μόνιμη ανασφάλεια και γι’ αυτό η  πλειοψηφία των πασχόντων καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να διορθώσει το
  πρόβλημα.

  Τα βασικά συμπτώματα της γυναικομαστίας στους άντρες
  Από πλευράς ανατομίας, όταν βλέπουμε ένα αντρικό στήθος που μοιάζει με γυναικείο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτό οφείλεται σε δύο συνήθως αλληλοεξαρτώμενες καταστάσεις:

  •  
  • Υπερβολική ανάπτυξη ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού μαζικού αδένα και 
  • Ανάπτυξη λιπώδους ιστού γύρω από τον αδένα.
  •  

  Στην ουσία δηλαδή, εκτός από την παρουσία ενός υπερτροφικού μαζικού αδένα ο οποίος εντοπίζεται συνήθως ακριβώς πίσω από τη θηλή, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή γύρω και κάτω από τον αδένα, μια κατάσταση που ονομάζεται λιπομαστία και είναι εμφανώς πιο αισθητή και αναγνωρίσιμη σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
  Στο αρχικό στάδιο, ο ασθενής πρέπει να θεραπευθεί από τα πιθανά παθολογικά αίτια και κατόπιν να διορθωθεί χειρουργικά η υπερτροφία του στήθους. Για παράδειγμα, αν υπάρχει υπερτροφία του αδένα που οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό ή σε όγκο του όρχεως ή των επινεφριδίων θα πρέπει πρώτα ο γιατρός να επιληφθεί του αντίστοιχου νοσήματος και μετά να θεραπεύσει τη γυναικομαστία.

  Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης της γυναικομαστίας
  Είναι γνωστές παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές όπου η αντιμετώπιση της υπερτροφίας του στήθους γινόταν με επεμβάσεις τύπου μαστεκτομής, όπου δινόταν βεβαίως λύση στον όγκο του μαστού όμως το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν ήταν το καλύτερο δυνατό δεδομένου ότι άφηνε δύσμορφες ουλές στο δέρμα. Εφαρμόζοντας μια τέτοια κλασική μέθοδο, η επέμβαση γινόταν με αφαίρεση του αδένα και της περίσσειας του δέρματος μαζί, με αποτέλεσμα όμως να παραμένουν άσχημες ουλές στο θώρακα.

  Σήμερα υπάρχουν νεότερες μέθοδοι που δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τη λύση για το πώς θα μειωθεί ο όγκος του μαστού χωρίς να αφαιρεθεί το πλεονάζον δέρμα (άρα με σχεδόν αόρατες ουλές) τη δίνει μια καινούρια τεχνική της πλαστικής χειρουργικής η οποία συνδυάζει την ενδοσκοπική χειρουργική με την τεχνική της λιποαναρρόφησης.

  Η σύγχρονη επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι μια πολύ "έξυπνη" επέμβαση κατά την οποία μέσα από πολύ μικρές οπές, αφαιρείται το πλεονάζον υποδόριο λίπος από σημεία τοπικής λιποδυστροφίας του ανθρώπινου σώματος. Κατά την επέμβαση αυτή χρησιμοποιούμε λεπτά χειρουργικά εργαλεία που ονομάζονται "κάνουλες” και με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής αναρρόφησης αφαιρούμε και απομακρύνουμε το λίπος από το σώμα. Αμέσως μετά τη λιποαναρρόφηση ακολουθεί ενδοσκοπική αφαίρεση του αδένα μέσα από μια πολύ μικρή τομή στα όρια της θηλαίας άλω του στήθους.

  Με τη χειρουργική αυτή τεχνική της εναλλαγής λιποαναρρόφησης – ενδοσκοπικής χειρουργικής οι τομές της επέμβασης είναι σχεδόν αόρατες ή διακρίνονται ελάχιστα μετά από λίγους μήνες. 

  Κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας: Όπως συμβαίνει και στην πλειονότητα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής, για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης απαιτούνται περίπου 3 με 6 μήνες. Ωστόσο με την εξελιγμένη αυτή τεχνική η αποκατάσταση της γυναικομαστίας γίνεται με πολύ μεγάλη ασφάλεια ενώ το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι πραγματικά εξαιρετικό αφού οι ουλές είναι σχεδόν αόρατες.

  Ευχαριστούμε τον Δρ. Μιχάλη Κουτσούρη Πλαστικό Χειρουργό, Επιστημονικό Υπεύθυνο των KOUTSOURIS PLASTIC SURGERY centers σε Κολωνάκι, Ναύπλιο, Τρίπολη (www.koutsouris.gr).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:12 13/12

  Τι είναι οι εναλλακτικοί παιδότοποι και γιατί ξεχωρίζουν;

  Ο χώρος όπου παίζουν και διασκεδάζουν τα παιδιά πρέπει να τους προσφέρει πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα.

  11:29 13/12

  Ολιστική αντιμετώπιση του διαβήτη στο νέο Διαβητολογικό Κέντρο στο Metropolitan

  Ένα σύγχρονο κέντρο, εξοπλισμένο με την αιχμή της τεχνολογίας και με το πλέον καταρτισμένο προσωπικό στο Νοσοκομείο Metropolitan από την 1η Δεκεμβρίου.

  11:29 13/12

  Χριστίνα Φλαμπούρη: Μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση του 7 Summits

  Το απόλυτο ορειβατικό project ετοιμάζεται να ολοκληρώσει η Ελληνίδα αλπινίστρια.

  11:28 13/12

  Η κοινωνική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ "προΣfΕΕρουμε" συνεχίζεται

  Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΦΕΕ, η κοινωνική πρωτοβουλία "προΣfΕΕρουμε" συνεχίζει με επόμενο σταθμό αλληλεγγύης την Κομοτηνή.

  09:30 12/12

  Δύο νέες εγκρίσεις πήρε το pembrolizumab για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

  Η έγκριση βασίστηκε στο σημαντικό όφελος στη συνολική επιβίωση που διαπιστώθηκε στη κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ, KEYNOTE-048.

  09:28 12/12

  Τι είναι η φαρμακογονιδιωματική και ποιες οι εφαρμογές της στην υγεία;

  Η φαρμακογονιδιωματική, ένας νέος και πολλά υποσχόμενος κλάδος, με σημαντικές προεκτάσεις σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολογία, ογκολογία, ψυχιατρική.

  23:59 11/12

  Γιατί στις γιορτές "επιτρέπεται" να φάμε περισσότερο απ' όσο νομίζουμε;

  Η διαιτολόγος ξεκαθαρίζει τις παρανοήσεις και μας δίνει tips για να μην πάρουμε κιλά και να μην αγχωθούμε τώρα στις γιορτές.

  12:27 11/12

  Δείπνο στο σκοτάδι - Η ζωή μέσα από τα "μάτια" ενός ανθρώπου με τυφλότητα

  Η δημοσιογράφος υγείας Ελένη Δασκαλάκη, βίωσε και μεταφέρει την εμπειρία ενός δείπνου στο σκοτάδι σε μια προσπάθεια να "μπούμε" στα παπούτσια ενός τυφλού ανθρώπου.

  08:52 11/12

  Γιατί είναι απαραίτητο να "σπάμε" τη δίαιτα; Και ποιο είναι το υγιεινό junk food;

  Ένας πολύ σημαντικός λόγος για να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και ιδέες για υγιεινά και απολαυστικά πιάτα.

  08:50 11/12

  Η Advanced Hair Clinics βραβεύεται ως International Hair Clinic of the Year για τρίτη φορά

  Μια ακόμη μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και τον Ιατρικό Τουρισμό εξασφάλισε η εξειδικευμένη κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών Advanced Hair Clinics.

  08:41 11/12

  Σημαντικές οι ευκαιρίες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN

  Εκδήλωση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας CERN του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

  07:54 11/12

  Η δέσμευση της L' Oreal για το βιώσιμο μέλλον της ομορφιάς

  Το πρωτοπόρο πρόγραμμα βιωσιμότητας της εταιρείας παρουσιάστηκε στα προσφάτως ανακαινισμένα γραφεία της L’Oréal Hellas, με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

  09:12 10/12

  Συνεχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός από το 2011 έως σήμερα

  Η γήρανση του πληθυσμού και η βραδεία ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν το ΑΕΠ και όχι μόνο.

  09:01 10/12

  Πότε η τριχόπτωση πρέπει να σε απασχολήσει;

  Το 85% των ανδρών αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης. Σε αρκετούς μάλιστα το πρόβλημα ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών. Μην περιμένεις για να δράσεις!

  08:57 10/12

  Τι είναι η αιμορροφιλία, η νόσος που πλήττει τα αγόρια

  Μια πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία από τη Roche Hellas που βοηθά παιδιά και ενήλικες στην καλύτερη διαχείριση της νόσου.

  07:33 10/12

  Βρεφικοί κολικοί: "Ήρεμη κοιλίτσα" και "ήρεμοι γονείς"!

  Τα Almora PLUS® Baby Drops εξασφαλίζουν ανακούφιση του μωρού από τους κολικούς.