Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 08:41

  Αποτυχία – 5 πράγματα που μας διδάσκει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ιδέα της αποτυχίας όλοι φοβόμαστε. Φοβόμαστε ότι δεν είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε, δεν έχουμε τις γνώσεις ή δεν προσπαθήσαμε αρκετά. "Στην πραγματικότητα όμως η αποτυχία είναι μια διαδικασία προς την επιτυχία. Είναι γεγονός ότι μαθαίνουμε πώς να πετύχουμε έναν στόχο όταν προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και όταν μαθαίνουμε να αξιοποιούμε τα ταλέντα μας, την ευφυΐα μας και τον εαυτό μας. Όταν όλα αυτά τα αναπτύσσουμε και τα εξελίσσουμε τότε η προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα" εξηγεί η Νανά Τσουμάκη, σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας.

  Η αποτυχία είναι η μη επίτευξη ενός στόχου. Η στάση μας απέναντι στην αποτυχία είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε και να συνειδητοποιήσουμε τους τρόπους που την επόμενη φορά θα πετύχουμε τον στόχο. 

  Μέσα από την αποτυχία μαθαίνουμε :

  1.    Να βάζουμε "έξυπνους” στόχους. Έξυπνοι στόχοι είναι αυτοί που είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, συναφής και χρονικά προσδιορισμένοι. Όταν οι στόχοι μας είναι αφηρημένες έννοιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν. Γίνε συγκεκριμένος στο τι θέλεις να πετύχεις.

  2.    Να αποκτήσουμε καινούριες γνώσεις. Δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε τα πάντα. Η γνώση και η αφομοίωση της έρχεται μέσα από την επιμονή και την πρακτική εφαρμογή. Δοκιμάζουμε τις ικανότητες μας και τις δυνατότητες μας και ανακαλύπτουμε καινούριες γνώσεις. Διαβάζουμε και παίρνουμε πληροφορίες από άλλους ώστε να τελειοποιήσουμε αυτό που κάνουμε. Ψάξε να βρεις τι άλλο υπάρχει στην επιστήμη που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου. 

  3.    Την ανατροφοδότηση της σκέψη μας. Μπορούμε να αξιολογήσουμε τι δεν πήγε καλά, να βρούμε την αιτία και να βελτιώσουμε την επίδοσή μας δοκιμάζοντας εναλλακτικούς τρόπους. Ο στόχος είναι να επιτύχεις, κάτι έκανες λάθος, βρες το και διόρθωσέ το.

  4.    Τον εαυτό μας. Η αποτυχία είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε τι πραγματικά θέλουμε και ποια είναι τα όρια μας. Από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τις αντοχές μας όπως και το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε μια αποτυχία. Ψύχραιμα βρες τις αιτίες και παρατήρησε τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου.

  5.    Να ζητάμε βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι "δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό” και ότι η ιδέα μας δεν είναι μοναδική. Είναι μοναδικός ο τρόπος που την υλοποιούμε. Είναι πιο εύκολο να ζητάμε βοήθεια από ανθρώπους που ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς. Η συνεργατικότητα μπορεί να σε σώσει από μια αποτυχία και θα σου μάθει να συνεργάζεσαι.

  * Ο Michael Jordan είχε απορριφθεί από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του. Πλέον, είναι ο πιο διάσημος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Έχει πει: "Στη καριέρα μου, έχω χάσει πάνω από 9.000 καλάθια. Έχω χάσει σίγουρα τουλάχιστον 300 παιχνίδια και 26 φορές που το παιχνίδι κρίθηκε από βολή μου, σούταρα και απέτυχα. Έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές στη ζωή μου που ούτε καν τις θυμάμαι. Και αυτός είναι και ο λόγος που έγινα πετυχημένος".

  * Η Oprah Winfrey είχε απολυθεί από τηλεοπτικό σταθμό επειδή "μπλεκόταν συναισθηματικά" με τις ιστορίες που ερευνούσε. Το 2013 η "αξία" της αποτιμήθηκε σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

  * Το πρώτο παιδικό βιβλίο του Dr. Seuss  είχε απορριφθεί από 27 εκδότες. Ο ίδιος τελικά εξέδωσε περισσότερα από 60 βιβλία.

  Οι ιστορίες από ανθρώπους που πέτυχαν τον στόχο τους μετά από αποτυχίες δεν τελειώνουν εδώ. Η αποτυχία είναι το κατάλληλο μέσο για την επιτυχία αρκεί να την δεις σαν μάθημα ζωής, να την αξιολογήσεις και να προσπαθήσεις να την μετατρέψεις σε επιτυχία! Και τα δύο είναι στο χέρι και στις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου. 

  Συνεργάστηκε η Νανά Τσουμάκη, σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας (www.athinaedu.com).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ