Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Δεκ-2018 09:38

  Θεραπευτική άσκηση: Τι είναι και ποιοι οι στόχοι της

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν σημαντικά "συστατικά" καλής υγείας. Επιπλέον, υπάρχουν σήμερα σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις σε όλες τις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορους τομείς πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων καθώς και ότι η άσκηση στη σωστή "δοσολογία" συμβάλει σημαντικά ως συμπληρωματική θεραπεία ή ως μέτρο πρόληψης. 

  Ο βασικός στόχος της θεραπευτικής άσκησης είναι η βελτίωση της ψυχικής ή σωματικής υγείας του ασκούμενου και η λειτουργικότητά του η οποία έχει περιοριστεί εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης πάθησης.

  Τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άσκησης
  Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2015 σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βρέθηκε πως η άσκηση  βοηθάει τόσο στην διαχείριση της νόσου όσο και στην βελτίωση της γενικής υγείας των ασθενών. 

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο  ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2018) που διεξήχθη στο Μόναχο,  οι διαπιστώσεις των επιστημόνων επιβεβαιώνουν τη θετική δράση της άσκησης τόσο σε ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου όσο και σε αυτούς με μεταστατικό καρκίνο και δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα συμπτώματα της νόσου περιορίζονται και ελέγχονται καλύτερα σε όσους ασκούνται παρά σ’ αυτούς που δεν ασκούνται.  

  "Όλα τα παραπάνω στοιχεία μας δείχνουν ξεκάθαρα πως η άσκηση είναι μονόδρομός όχι μόνο ως μέσω πρόληψης των διάφορων ασθενειών αλλά και ως ένα ισχυρό συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα αυτό" σχολιάζει ο Ιωάννης Πέννας, Γενικός Διευθυντής του Exercise is Medicine Greece. "Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και η αύξηση της λειτουργικότητας τους, έχει αντίκτυπο σε μια σειρά παραγόντων, κοινωνικών, ψυχολογικών αλλά και οικονομικών. Με την πρόσφατη αναγνώριση της ως συμπληρωματική θεραπεία από το ΚΕΣΥ και την δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών "Guidelines” από το Υπουργείο Υγείας, περνάμε σε μία άλλη διάσταση καθώς ανοίγει και ο δρόμος της συνταγογράφησης αυτής προκείμενου η  άσκηση να πάρει την θέση που της αρμόζει. Τέλος να σημειωθεί πως στο εξωτερικό η θεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ