Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Δεκ-2018 10:02

  Πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση: Η πρώτη έγκριση θεραπείας για τη νόσο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Πολύ σημαντικά νέα για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, και κυρίως για όσους υποφέρουν από την πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου παρουσιάστηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

  Η έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης πιο σημαντική από ποτέ

  Η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων της νόσου, τονίστηκε για άλλη μια φορά από τους ειδικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο. Όπως έχει φανεί από σχετικές έρευνες υπάρχουν σαφή στοιχεία πως η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας με αποτελεσματικές παρεμβάσεις συμβάλει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των συμπτωμάτων της νόσου και στα βέλτιστα μακροχρόνια αποτελέσματα. 

  Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη αλλαγή των διαγνωστικών κριτηρίων McDonald είχε το επιθυμητό από τους ειδικούς αποτέλεσμα: Διάγνωση σε αρχικό στάδιο της νόσου και άρα έναρξη της θεραπείας, δύο παράμετροι που συνδέονται άμεσα με την καλύτερη δυνατή έκβαση στους ασθενείς.

  Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ο Dr Sven Schippling, καθηγητής Νευρολογίας και κλινικός επικεφαλής του Τμήματος Νευροανοσολογίας και Έρευνας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, επισήμανε το πόσο σημαντική ήταν για την έγκαιρη διάγνωση η αλλαγή των κριτηρίων. Η καλύτερη ενημέρωση των γιατρών για τα αρχικά συμπτώματα της νόσου είναι επίσης ζωτικής σημασίας. "Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους γιατρούς να εφαρμόζουν σωστά τα διαγνωστικά κριτήρια", δήλωσε ο καθηγητής. "Η καθυστέρηση της διάγνωσης είναι πραγματικό πρόβλημα σήμερα, καθώς διαθέτουμε μεγάλο φάσμα θεραπευτικών επιλογών που θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν εάν ξεκινούσε έγκαιρα η χορήγησή τους". Όπως επισήμανε, υπάρχει σήμερα μια δυσκολία με τους ανθρώπους που απευθύνονται στο γιατρό τους χωρίς να έχουν τα τυπικά συμπτώματα της ΠΣ, που σημαίνει ότι τυπικά δεν μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία τους. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το θέμα της έγκαιρης έναρξης της θεραπείας που σχετίζεται άμεσα με τα διαγνωστικά κριτήρια, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από την επιστημονική κοινότητα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά για τους ασθενείς οι νέες θεραπείες. 

  Μια επαναστατική θεραπεία για την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση

  Μια νέα θεραπευτική επιλογή, το μονοκλωνικό αντίσωμα ocrelizumab  απασχόλησε τους νευρολόγους κατά τη διενέργεια του συνεδρίου. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης, μιας μορφής της νόσου που προκαλεί αναπηρία, η οποία είναι μη αναστρέψιμη και αναπτύσσεται ταχύτατα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πρόσφατα άδεια κυκλοφορίας στο ocrelizumab για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης με ενεργό νόσο, η οποία καθορίζεται βάσει των κλινικών ή απεικονιστικών χαρακτηριστικών, και για ασθενείς με πρώιμη πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση, όσον αφορά στη διάρκεια της νόσου και στο επίπεδο της αναπηρίας, και με χαρακτηριστικά απεικόνισης που είναι ενδεικτικά της φλεγμονώδους δραστηριότητας. 

  "Υπάρχει μια κατηγορία ασθενών που πάσχουν από την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση, τη δυσκολότερη μορφή της νόσου. Το ocrelizumab είναι το μόνο φάρμακο που έχει αποδειχτεί ότι έχει αποτελεσματικότητα σε αυτή τη μορφή. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε τίποτε στα χέρια μας. Ο ασθενής που λάμβανε τη διάγνωση για πρωτοπαθώς προϊούσα νόσο δεν μπορούσε ουσιαστικά να έχει κάποια βοήθεια από το γιατρό του. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η νέα αυτή θεραπεία αποτελεί επανάσταση για περίπου το 10% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση που παρουσιάζουν την πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου", εξήγησε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, νευρολόγος, ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. "Η νόσος ξεκινά με ήπια συμπτώματα αλλά ακολουθεί μια προοδευτική πορεία. Γι’ αυτό και όποια φαρμακευτική παρέμβαση είναι σημαντικό να ξεκινήσει από νωρίς. Το ocrelizumab έχει βρεθεί σε έρευνες ότι μεταβάλει την πορεία της νόσου, τη σταθεροποιεί ή και βελτιώνει τα συμπτώματα". Αναφερόμενος γενικότερα στο ρόλο της έγκαιρης έναρξης τη θεραπευτικής αγωγής, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν πως αν καθυστερήσει η θεραπεία ο άρρωστος θα εμφανίσει μελλοντικά αναπηρία. "Είναι μεγάλο το κέρδος για τον ασθενή όταν λάβει έγκαιρα τη θεραπεία και ως προς την κινητική αναπηρία και ως προς τη διανοητική του υγεία", κατέληξε. 

  Οι μελέτες για το ocrelizumab

  Η έγκριση της Ε.Ε. βασίζεται σε δεδομένα από τρεις βασικές μελέτες φάσης III από το πρόγραμμα μελετών ORCHESTRA σε 2.388 ασθενείς που πέτυχαν το πρωτεύον και σχεδόν όλα τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία. Τα δεδομένα από τις δύο παρόμοιες μελέτες φάσης III σε υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης (OPERA I και OPERA II) κατέδειξαν την ανώτερη αποτελεσματικότητα του ocrelizumab έναντι υψηλής δόσης ιντερφερόνης βήτα-1a, με περίπου το 80% των ασθενών να μην εμφανίζουν υποτροπή και να επιδεικνύουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό εξέλιξης της νόσου στο διάστημα των δύο ετών ελεγχόμενης θεραπείας. Το ocrelizumab αύξησε, επίσης σημαντικά, την πιθανότητα οι ασθενείς να μην εμφανίζουν στοιχεία ενεργότητας της νόσου (NEDA, εγκεφαλικές βλάβες, υποτροπές και επιδείνωση της αναπηρίας) κατά 64% στη μελέτη OPERA I και 89 % στην OPERA II συγκριτικά με ιντερφερόνη βήτα-1a υψηλής δόσης. 

  Σε μια ξεχωριστή μελέτη φάσης ΙΙΙ για την πρώιμη πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (ORATORIO), το ocrelizumab ήταν η πρώτη και μοναδική θεραπεία που επέδειξε σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας και μείωση των δεικτών ενεργότητας της νόσου στον εγκέφαλο (εμφάνιση βλαβών στη μαγνητική τομογραφία) έναντι του εικονικού φαρμάκου με διάμεση περίοδο παρακολούθησης τα  τρία έτη. Το ocrelizumab συνέβαλε, επίσης, σημαντικά στην επιβράδυνση της εξέλιξης των προβλημάτων βάδισης κατά 29,4%, όπως μετρήθηκε από τη δοκιμασία χρονομετρούμενης βάδισης 25 ποδιών, έναντι του εικονικού φαρμάκου. 

  Το ocrelizumab χορηγείται κάθε έξι μήνες χωρίς την απαίτηση διενέργειας ειδικών εξετάσεων μεταξύ των δόσεων. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίστηκαν με το ocrelizumab σε όλες τις μελέτες φάσης ΙΙΙ ήταν αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες ήταν κυρίως ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. 

  Το ocrelizumab έχει λάβει έγκριση για χρήση σε χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Αυστραλία και την Ελβετία.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ