Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Νοε-2018 08:37

  Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών δεν πρέπει να #ΜένειΜυστικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για μια ακόμη χρονιά, με αφορμή δύο πολύ σημαντικές ημέρες, την 18η Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και τη 19η Νοεμβρίου - Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, το "Το Χαμόγελο του Παιδιού" έδωσε έμφαση στο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποτελεί θέμα Δημόσιας Υγείας κι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βασικότερο εξ αυτών το γεγονός ότι δεν καταγγέλλεται.

  "Το Χαμόγελο του Παιδιού από το 1997 υλοποιεί δράσεις για την ολιστική αντιμετώπιση της Βίας κατά των παιδιών. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών και της σεξουαλικής κακοποίησης. Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά έχουν πέσει θύματα από κάποιον που γνωρίζουν κι εμπιστεύονται. Και δεν είναι μόνο οι υποθέσεις που γίνονται γνωστές και συγκλονίζουν, είναι κυρίως το μαρτύριο κάποιων παιδιών που μένει πάντα μυστικό. Πόσα παιδιά δεν μιλάνε; Πόσα δεν ζητούν βοήθεια; Πόσα ντρέπονται και φοβούνται να αποκαλύψουν αυτό που τους συμβαίνει; Πόσοι ενήλικες ενώ γνωρίζουν δεν μιλούν, δεν καταγγέλλουν;" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

  Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε την αναγκαιότητα της πρόληψης: "Ο οργανισμός μας έχει τα εργαλεία, την εμπειρία, τους εξειδικευμένους επιστήμονες να μιλήσει στα παιδιά για την σεξουαλική κακοποίηση. Είναι απαραίτητο, όπως σημειώνεται και στις 15 προτάσεις που καταθέτουμε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να ενταχθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση". Παράλληλα για τη συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς ο κ. Γιαννόπουλος ανάφερε "πάντα υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά, που με επαγγελματισμό και ανθρωπιά διαχειρίζονται κάθε περιστατικό. Όμως θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε τις διαδικασίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Αστυνομία, τους Εισαγγελείς και πιστεύουμε ότι αποτελεί κοινό αίτημα όλων να προχωρήσουμε σε στενότερη συνεργασία προς όφελος των παιδιών και να παραμένουμε σε συνεχή επαγρύπνηση".

  Τα στοιχεία που πρέπει να μας αφυπνίσουν 
  Τα διεθνή στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε "Το Χαμόγελο του Παιδιού" αφυπνίζουν:
  ● 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών (πηγή Ο.Η.Ε.)
  ● 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια σε παγκόσμιο επίπεδο βιάζονται ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας κάθε χρόνο, συνήθως από κάποιο άτομο της οικογένειάς τους (πηγή Ο.Η.Ε.)
  ● Δεν υπάρχει κάποιο στερεοτυπικό προφίλ για τον θύτη. Βίαιοι σεξουαλικά άνδρες μπορεί να είναι πλούσιοι ή φτωχοί, μορφωμένοι ή αγράμματοι, θρησκευόμενοι ή μη-θρησκευόμενοι. Οι θύτες είναι πιθανόν να είναι άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας, σεβασμού και εμπιστοσύνης κι επομένως είναι λιγότερο πιθανόν να τους υποψιαστεί κάποιος (πηγή Ο.Η.Ε.)
  ● Τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας (πηγή Ο.Η.Ε.)
  ● Στο 70% έως 80% των περιστατικών σεξουαλικών υποθέσεων, ο θύτης είναι κάποιο άτομο που το θύμα γνωρίζει κι εμπιστεύεται (Πηγή Council of Europe, One in Fine campaign)
  ● Η αιμομιξία και η σεξουαλική κακοποίηση διατρέχει όλα τα κοινωνικό-οικονομικά επίπεδα και λαμβάνει χώρα τόσο στα αστικά κέντρα όσο και σε αγροτικό περιβάλλον κι εκτός πόλης (Πηγή Safe Horizon, Child Abuse Facts 2015)
  ● Η αιμομιξία και η ενδοοικογενειακή κακοποίηση αναλογεί στο 1/3 των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης (Πηγή WHO Guidelines 2003, p.75)
  ● 1 στα 7 κορίτσια και 1 στα 25 αγόρια αναμένεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι την ενηλικίωσή τους (Πηγή Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ