Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Νοε-2018 10:30

  Νέος τρόπος διατήρησης γονιμότητας σε γυναίκες με μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Οι γυναίκες που κάνουν ενέσεις γκοσερελίνης μαζί με τη χημειοθεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι,  χωρίς να έχουν παρενέργειες ή να μειωθεί ο χρόνος επιβίωσής τους, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης Prevention of Early Menopause (POEMS).

  "Τα αποτελέσματα της πενταετούς παρακολούθησης επιβεβαιώνουν τα αρχικά μας ευρήματα", δήλωσε η Halle Moore, MD, επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη POEMS και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Cleveland Clinic. "Το Goserelin προστατεύει τις ωοθήκες από τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης. Με τις ενέσεις αυτές, περισσότερες γυναίκες έμειναν φυσιολογικά έγκυoι χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η υγεία τους ή οι πιθανότητες επιβίωσής τους".

  Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the NationalCancer Institute .

  Η τυχαιοποιημένη δοκιμή φάσης ΙΙΙ έκανε αίσθηση επειδή δεν επικεντρώθηκε μόνο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου, αλλά στην επίδραση που έχει η θεραπεία στην ποιότητα ζωής των επιζώντων καρκινοπαθών.

  Ο μη ορμονοεξαρτώμενος καρκίνος του μαστού είναι λιγότερο συνηθισμένος τύπος. Δεν επηρεάζεται από τα οιστρογόνα ή την προγεστερόνη και συνήθως δεν ανταποκρίνεται σε φάρμακα που στοχεύουν αυτές τις ορμόνες.
   
  Η ωοθηκική ανεπάρκεια είναι μια παρενέργεια της χημειοθεραπείας, με σοβαρότατες επιπτώσεις για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
   
  Για να διαπιστωθεί εάν η ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί να αποφευχθεί, η ομάδα POEM έκανε την κλινική δοκιμή. Μεταξύ 2004 και 2011, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν 218 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, σε δύο ομάδες μελέτης.  Μία ομάδα έκανε μόνο χημειοθεραπεία ενώ η άλλη έκανε την ίδια χημειοθεραπεία και γκοσερελίνη.

  Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν την πενταετή παρακολούθηση των ασθενών, ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντικά από ό,τι τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το 2014.

  Κατά μέσο όρο, το 23% των γυναικών που έλαβαν γκοσερελίνη έμειναν έγκυοι σε σύγκριση με το 12% των γυναικών που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία. Είναι σημαντικό ότι οι γυναίκες που έλαβαν γκοσερελίνη εμφάνισαν παρόμοια, ή ακόμα καλύτερα, ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με γυναίκες που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία.

  Πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία, το 88% των γυναικών που έλαβαν γκοσερελίνη ήταν ζωντανές και δεν είχαν εμφανίσει πάλι καρκίνο, σε σύγκριση με το 79% των γυναικών που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία.

  Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης, οι κατευθυντήριες οδηγίες του National Comprehensive Cancer Network Clinical Practice Guidelines forOncology και του St. Gallen Consensus Conference συστήνουν τη χρήση γκοσερελίνης για τις νεώτερες γυναίκες που θέλουν να προστατεύσουν την ωοθηκική λειτουργία κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού.

  Η γνώμη μου
  Η διατήρηση της γονιμότητας και της ωοθηκικής λειτουργίας των ασθενών με καρκίνο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους μετά τη θεραπεία της νόσου. Η μελέτη αυτή απρόσμενα μας έδειξε ότι ακόμα και σε μη ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού η χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τον κύκλο και τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης έχουν ευεργετική επίδραση. Η μελέτη σίγουρα θα επηρεάσει την καθημερινή κλινική πρακτική.

  Πηγές:
  https://www.swog.org/news-events/news/2018/10/29/hormone-injections-reduce-early-menopause
  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181029130908.htm

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ