Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 14-Νοε-2018 11:15

    Τα πρώτα σημάδια της πρεσβυωπίας

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η πρεσβυωπία είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και αποτελεί τη σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών να εστιάζουν ευκρινώς σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Γίνεται συνήθως αντιληπτή σε ηλικία μετά τα 40 και εξελίσσεται προοδευτικά μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ηλικία περίπου 65 ετών

    Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ότι προέρχεται από τη σταδιακή σκλήρυνση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στο μάτι η οποία επέρχεται καθώς μεγαλώνουμε. 

    Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα 40, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, και συχνά περιλαμβάνουν: τάση να κρατάτε οτιδήποτε θέλετε να διαβάσετε πιο μακριά απ’ ότι συνήθως, θολή όραση στη φυσιολογική απόσταση διαβάσματος, κούραση των ματιών ή πονοκέφαλο έπειτα από διάβασμα ή εργασία σε κοντινή απόσταση, δυσκολία να διαβάσετε μικρά γράμματα, δυσκολία να βλέπετε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση από εσάς.

    Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω πρεσβυωπίας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και χειρουργικά.

    "Έχεις τόσα ακόμα να δεις"
    Με δεδομένο των αριθμό των ανθρώπων με πρεσβυωπία, συνεχίζεται η εκστρατεία "Έχεις τόσα ακόμα να δεις". Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Alcon, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρεσβυωπία, προτρέποντας τους ασθενείς να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρό τους για τον εντοπισμό της και την κατανόηση των τρόπων αντιμετώπισης. 

    Η εκστρατεία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

    "H Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρεσβυωπία και την αντιμετώπισή της. Η πρεσβυωπία ως πάθηση αφορά αναπόφευκτα το σύνολο του πληθυσμού, καθώς με την πάροδο του χρόνου ο οφθαλμός χάνει την προσαρμογή και την ελαστικότητά του και αδυνατεί να εστιάσει κοντά. Με δεδομένο ότι η πρόληψη της πρεσβυωπίας δεν είναι εφικτή, οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν από τον οφθαλμίατρο για την πλέον κατάλληλη διαθλαστική ή χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης", δήλωσε ο Δρ. Ευστράτιος Παροικάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

    Με τη σειρά της η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, δήλωσε σχετικώς: "Η πρεσβυωπία αποτελεί μια "νόσο" η οποία αφορά όλους τους ενήλικες μετά την ηλικία των 40 ετών. Ως εκ τούτου, κάθε εξέλιξη στον τρόπο αντιμετώπισής της τυγχάνει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και η "θεραπεία" της αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον χειρουργό οφθαλμίατρο, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση, ενώ οι διορθώσεις παραμένουν στατικές".
     
    Ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Ελλάδος & Βουλγαρίας, Δρ. Khalid El-Gendy δήλωσε: "Ως εταιρεία με επίκεντρο τον ασθενή, ο ρόλος μας είναι να κατανοούμε τις ανάγκες του και να προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Το να βλέπουμε καθαρά είναι βασικό στοιχείο για έναν ποιοτικό τρόπο ζωής, καθώς επηρεάζει άμεσα πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Με πρωταρχικό πυλώνα, λοιπόν, την πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτική φροντίδα των ματιών, ξεκινάμε σήμερα μια νέα εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρεσβυωπία. Χαιρόμαστε πολύ που τέτοιες πρωτοβουλίες αγκαλιάζονται από την οφθαλμολογική κοινότητα".
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.