Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 11:30

  Όταν ο πατέρας είναι άνω των 45 ετών, το νεογέννητο έχει περισσότερα προβλήματα υγείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


  Παραδοσιακά, συμβουλεύουμε τις γυναίκες να μην περιμένουν μέχρι τα σαράντα τους για να κάνουν παιδιά, επειδή όχι μόνο μειώνεται η γονιμότητά τους, αλλά αυξάνονται και οι κίνδυνοι για τις ίδιες και την υγεία του μωρού τους.

  Μία νέα έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Σταντφορντ έδειξε ότι και οι άνδρες είναι καλό να κάνουν νωρίτερα παιδιά, αν θέλουν να αποφύγουν αυξημένους κινδύνους τόσο για την υγεία του μωρού, όσο και της συντρόφου τους.

  Οι ερευνητές μελέτησαν όλες τις καταγεγραμμένες γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (περισσότερες από 40 εκατομμύρια) από το 2007 έως το 2016 και διερεύνησαν το αντίκτυπο της ηλικίας του πατέρα στην υγεία του μωρού και της εγκύου.

  "Όταν εξετάζουμε τους κινδύνους της κύησης, συνήθως στο επίκεντρο είναι η υγεία της μητέρας, αλλά η γέννηση ενός μωρού είναι "ομαδική δουλειά" και φάνηκε ότι και η ηλικία του πατέρα παίζει σημαντικό ρόλο στη υγεία του μωρού", είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μάικλ Άιζενμπεργκ του Πανεπιστημίου Στάντφορντ.  

  Η νέα έρευνα έδειξε ότι παιδιά με πατέρες ηλικίας 45 ετών και άνω:
  • γεννήθηκαν κατά μέσο όρο 0,12 εβδομάδες νωρίτερα από τα μωρά με πατέρες ηλικίας 25 έως 34 ετών
  • είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα)
  • γεννήθηκαν κατά μέσο όρο 20,2 γραμμάρια ελαφρύτερα
  • είχαν14% αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν ελλιποβαρή (λιγότερο από 2500g)
  • είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στην εντατική μετά τη γέννησή τους
  • είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νεογνικών σπασμών

  Τα παιδιά πατέρων ηλικίας 55 ετών και άνω τείνουν να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες σε μία εξέταση της γενικότερης υγείας των νεογνών, που ονομάζεται Apgar test.

  πατέρας κόρη μπαμπάς 5/11/17

  Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν παιδιά με μεγαλύτερους άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης, ανεξάρτητα από τη δική τους ηλικία. Στις εγκύους που κυοφορούσαν το παιδί άνδρα άνω των 55, οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης ήταν κατά 34% υψηλότερες. Ο Δρ. Eisenberg περιέγραψε το εύρημα αυτό ως "αναπάντεχο".

  Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό και δεν εξετάστηκε στη συγκεκριμένη μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχουν γενετικές αλλαγές στο σπέρμα των μεγαλύτερων ανδρών, οι οποίες να έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους πλακούντες, που έχουν συνδεθεί με τον διαβήτη κύησης.

  Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο σπέρμα των μεγαλύτερων ανδρών που γίνονται πατέρες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα.

  Τονίζουν επίσης ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ακόμα περιορισμένοι, αλλά η συνεχώς αυξανόμενη ηλικία που γίνονται οι άνδρες πατέρες συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στα μωρά και τις μητέρες.

  Έρευνα που είχε γίνει το 2017, είχε δείξει ότι η μέση ηλικία που ένας άνδρας γίνεται πατέρας αυξάνεται και ότι οι άνδρες που γίνονται πατέρες μετά τα 40, αποτελούν πλέον το 9%.

  Η γνώμη μου
  Η νέα μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνονται και οι άνδρες για τις συνέπειες της ηλικίας τους στην υγεία του μωρού και της γυναίκας.

  Περαιτέρω μελέτες καθίστανται απαραίτητες για να αποκαλύψουμε τους μηχανισμούς που συνδέονται με τις ανωτέρω παρατηρηθείσες επιπτώσεις. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη ηλικία του πατέρα συνδέεται με την αύξηση εμφάνισης αυτιστικών συνδρόμων στα παιδιά.  
   
  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ