Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 09:27

  Μένετε μόνος; Τότε πρέπει να πάρετε σκύλο!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατοχή σκύλου είχε μία δραματική επίδραση σε ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους, οδηγώντας σε μείωση του κινδύνου να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά 36%. Σε σπίτια που κατοικούνταν από περισσότερους ανθρώπους οι σκύλοι είχαν μικρότερη θετική επίδραση, αλλά και πάλι μείωναν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακή ασθένεια κατά 15%, όπως απέδειξε η έρευνα.

  Τα ευρήματα της έρευνας

  Τα ευρήματα προκύπτουν από μία έρευνα περισσοτέρων από 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σουηδία, των οποίων εξετάσθηκαν τα ιατρικά αρχεία και τα αρχεία κατοχής ζώων, προκειμένου να ερευνηθούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία των κατόχων των κατοικιδίων. Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν ηλικίας από 40 μέχρι 80 ετών και μελετήθηκε η ζωή τους για μέχρι και 12 χρόνια. Ποσοστό πάνω από 13% αυτών είχε σκύλο για κατοικίδιο.

  Η Tove Fall, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, και κάτοχος ενός κουταβιού ράτσας κόικερχοντζ πέντε μηνών, ανέφερε ότι τα οφέλη για την υγεία μας από την κατοχή ενός σκύλου ήταν καλύτερα σε ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους. "Παρατηρούμε επιδράσεις σε μοναχικά σπίτια που είναι πολύ πιο δυνατές σε σχέση με τα σπίτια που ζουν πολλοί άνθρωποι", εξηγεί. "Εάν έχεις σκύλο ουσιαστικά εκμηδενίζεις τις επιπτώσεις του να μένεις μόνος".

  Η διευθύντρια γενικής ιατρικής της Βρετανίας, Helen Stokes-Lampard, προειδοποίησε ότι η μοναχικότητα είναι τόσο κακή για την υγεία του ανθρώπου όσο μία χρόνια πάθηση. Το εκτιμώμενο 1,1 εκατομμύριο μοναχικοί Βρετανοί έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με αυτούς που έχουν καλά κοινωνικά δίκτυα, καθιστώντας τη μοναξιά ως επιβλαβή για την υγεία του έθνους, όπως ο διαβήτης. Αν και οι άνθρωποι που ζουν μόνοι δεν νιώθουν απαραίτητα μοναξιά, πολλοί στη σουηδική μελέτη φαίνεται ότι ωφελήθηκαν δυσανάλογα από την κατοχή ενός σκύλου.

  Δουλεύοντας με το συνεργάτη της, Mwenya Mubanga, επάνω στα αρχεία από τα εθνικά μητρώα της Σουηδίας, η Fall ερεύνησε και τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία και ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι με τους σκύλους τους είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν σκύλο. Για τα μεγαλύτερα σπιτικά, η πιθανότητες θανάτου ήταν κατά 11% μικρότερες σε σχέση με αυτούς που είχαν σκύλο, όπως γράφουν οι ερευνητές.

  Η μελέτη δεν μπορεί να εξηγήσει με ποιο τρόπο ακριβώς οι σκύλοι έχουν τέτοια επίδραση στην υγεία μας, αλλά και μόνο η συντροφιά τους μπορεί να μειώσει το άγχος και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο υγιείς τρόπους ζωής. Στην έρευνα, η Fall εξέτασε τις επιπτώσεις διαφορετικών ειδών σκύλων και ανακάλυψε ότι οι κάτοχοι σκύλων που ανατράφηκαν αρχικά για κυνήγι, όπως τα τεριέ, τα γκόλντεν ριτρίβερ και τα μπιγκλ, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

  Γενικά οι άνθρωποι που επιλέγουν κυνηγετικά σκυλιά μπορεί να είναι πιο ενεργοί σωματικά, επειδή οι σκύλοι αυτοί χρειάζονται και περισσότερη άσκηση. Η σχέση μπορεί όμως να λειτουργεί αμφίδρομα, καθώς με πιο ενεργούς σκύλους να απαιτούν άσκηση από τους ιδιοκτήτες τους, δεν τους αφήνουν και να κάνουν καθιστική ζωή.

  Ωστόσο, η Fall δεν πιστεύει ότι το να έχεις περισσότερη άσκηση τα εξηγεί όλα, ή ακόμα και τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου από την κατοχή σκύλου. "Έχω την εντύπωση ότι έχει σχέση με την κοινωνική υποστήριξη", αναφέρει.  

  Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Το να κυκλοφορεί ένας σκύλος μέσα στο σπίτι μπορεί να επηρεάζει ποιες ποικιλίες μικροβίων κατοικούν και στο ανθρώπινο σώμα και αυτές μπορεί να επηρεάζουν την υγεία μας προς το καλύτερο. Σε προηγούμενες έρευνες, η Fall είχε αποδείξει ότι το να έχεις ένα σκύλο για κατοικίδιο μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα παιδί άσθμα κατά 15%.

  Η Fall ελπίζει να έχει περισσότερες απαντήσεις σύντομα. Μία ερώτηση κλειδί είναι εάν οι σκύλοι προστατεύουν τους ανθρώπους απέναντι στην καρδιακή ασθένεια μειώνοντας την πίεση του αίματος ή μέσω κάποιου άλλου τρόπου. "Μπορεί να εξηγείται επειδή οι κάτοχοι σκύλων θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο έξω ή είναι περισσότερο οργανωμένοι ή έχουν καλύτερη ενσυναίσθηση", λέει  η Fall.

  Βρείτε στο Shape.gr το πρόγραμμα για να τρέχετε μαζί με τον σκύλο σας βελτιώνοντας τη φυσική κατάσταση και των δυο σας!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:59 09/12

  Η συνήθεια που μπορεί να μειώσει φυσικά τη χοληστερίνη

  Η νηστεία αποτελεί, εκτός από το θρησκευτικό της συμβολισμό, μια πολύ καλή ευκαιρία για να βελτιώσετε τους δείκτες της υγείας σας.

  08:53 09/12

  Αντρική γονιμότητα: Τα 5 χαρακτηριστικά που έχει το υγιές σπέρμα

  Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα ζευγάρια. Ο έλεγχος του σπέρματος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διερεύνησης του προβλήματος.

  23:59 08/12

  3 απαντήσεις για την "πίεση" και τα αντιυπερτασικά φάρμακα

  Η υπέρταση είναι μια δυνητικά επικίνδυνη νόσος. Τα καλά νέα: Μπορείτε να την ελέγξετε!

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

  09:00 05/12

  Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

  Με πολλές ελπίδες για την καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία έκλεισε η ημερίδα.

  08:28 04/12

  Πώς συνδέονται οι στάτινες για τη χοληστερίνη με τον καρκίνο του προστάτη;

  Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση τους μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του συχνού αυτού καρκίνου στους άντρες.

  08:24 04/12

  Πόνος στο χέρι; Είναι... στο χέρι μας να μην πονάμε πια!

  Ο πόνος στο χέρι, σε ό,τι κι αν οφείλεται, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.