Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Νοε-2018 09:34

  Τα νεότερα δεδομένα για το πολλαπλό μυέλωμα και τις θεραπευτικές επιλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την 26 και 27 Οκτωβρίου 2018 διοργανώθηκε στην Αθήνα εκπαιδευτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Society-IMS), στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Η Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώματος αποτελεί τον κύριο παγκόσμιο φορέα για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος και την ενημέρωση ασθενών και συγγενών τους. Η χώρα μας, μέσω της Μονάδας Πλασματο-κυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μετέχει ενεργά στη λειτουργία της IMS και κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση μεταξύ των χωρών που ασχολούνται με τη θεραπεία και την έρευνα στο πολλαπλούν μυέλωμα. Επιπρόσθετα, έχει κυρίαρχη θέση και στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης καθώς ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, είναι πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος. Για τους λόγους αυτούς, η IMS επέλεξε να οργανώσει το ετήσιο εκπαιδευτικό της συνέδριο στην Αθήνα με τη συμμετοχή ομιλητών-κορυφαίων ερευνητών του μυελώματος-από όλο τον κόσμο.

  Η εκδήλωση κάλυψε εκπαιδευτικά θέματα από όλο το φάσμα του πολλαπλού μυελώματος, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και τις επιπλοκές της νόσου και των θεραπειών που δίδονται. Υπήρχαν συνεδρίες με συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών με ενεργό συμμετοχή από τους συνέδρους. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η συνεδρία για την ανοσοθεραπεία όπου ο αντιπρόεδρος της IMS, Nikhil Munshi, καθηγητής Αιματολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ μίλησε για το ρόλο των τροποποιημένων λεμφοκυττάρων (CAR-T cells), που αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την ίαση της νόσου. Η εκδήλωση αποτέλεσε ιδιαίτερο γεγονός για την ευρύτερη περιοχή και μετείχαν 250 ιατροί που ασχολούνται με τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και του Ισραήλ. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ, ενώ εκτός του Πρύτανη Μελέτιου Α. Δημόπουλου που ανέπτυξε τις καινούργιες θεραπείες που χρησιμοποιούνται στο ανθεκτικό και υποτροπιάζον μυέλωμα, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν και άλλα τρία μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ: η Καθηγήτρια Ακτινολογίας Άντζελα Μουλοπούλου που ανέπτυξε το ρόλο της σύγχρονης ακτινολογίας στη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου, ο καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος που ανέπτυξε τη βιολογία και τη θεραπεία της οστικής νόσου που βασανίζει το 80% των ασθενών με μυέλωμα και ο Αν. Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης που ανέπτυξε τη σύγχρονη διάγνωση της νόσου και μίλησε και για τη συστηματική αμυλοείδωση, μια σπάνια πλασματοκυτταρική δυσκρασία.

  Μετά το πέρας της εκδήλωσης, την 27.10.2018, έγινε η Γ.Σ. της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος υπό την προεδρία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιου Α. Δημόπουλου. Η Βαλκανική Ομάδα του Πολλαπλού Μυελώματος ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2017 από αιματολόγους από όλα τα Βαλκανικά κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία). Η Ελληνική Ομάδα είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της Ομάδας αυτής που αντιπροσωπεύει ένα πληθυσμό περίπου 150.000.000 κατοίκων και σημαντικό αριθμό ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα.

  Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ επαναδιατύπωσε ότι κύριος στόχος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος είναι η προσέλκυση κλινικών μελετών στις χώρες των Βαλκανίων που θα προσφέρουν στους ασθενείς των χωρών δωρεάν φάρμακα, που έχουν ανάγκη, και στα οποία δεν έχουν πρόσβαση μέσω των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των χωρών τους. Για το σκοπό αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο η καταγραφή των ασθενών σε Βαλκανικό επίπεδο και παρουσιάστηκε στη ΓΣ ο τρόπος ανάπτυξης της βάσης δεδομένων για όλα τα συμμετέχοντα κέντρα. Επίσης παρουσιάστηκε το έργο της Ομάδας τους 18 μήνες της λειτουργίας της.

  Στο διάστημα αυτό οργανώθηκε μελέτη για τη θεραπεία του εξωμυελικού πλασματοκυττώματος που θα παρουσιαστεί στο προσεχές συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ (San Diego 1-3.12.2018), έγινε καταγραφή των θεραπευτικών επιλογών στις διάφορες χώρες και τουλάχιστον 11 κέντρα της Ομάδας μετείχαν σ3 διεθνείς κλινικές μελέτες.  Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ παρουσίασε επίσης τρόπους για τη μελέτη της επιδημιολογίας της νόσου στις Βαλκανικές χώρες, την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των ιατρών που ασχολούνται με τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος στα Βαλκάνια με τη συγγραφή κοινών εργασιών, τη διενέργεια κοινών εργαστηριακών μελετών και ιδιαίτερα την προσέλκυση κλινικών μελετών για τις πλασματοκυτταρικές νεοπλασίες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:12 13/12

  Τι είναι οι εναλλακτικοί παιδότοποι και γιατί ξεχωρίζουν;

  Ο χώρος όπου παίζουν και διασκεδάζουν τα παιδιά πρέπει να τους προσφέρει πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα.

  11:29 13/12

  Ολιστική αντιμετώπιση του διαβήτη στο νέο Διαβητολογικό Κέντρο στο Metropolitan

  Ένα σύγχρονο κέντρο, εξοπλισμένο με την αιχμή της τεχνολογίας και με το πλέον καταρτισμένο προσωπικό στο Νοσοκομείο Metropolitan από την 1η Δεκεμβρίου.

  11:29 13/12

  Χριστίνα Φλαμπούρη: Μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση του 7 Summits

  Το απόλυτο ορειβατικό project ετοιμάζεται να ολοκληρώσει η Ελληνίδα αλπινίστρια.

  11:28 13/12

  Η κοινωνική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ "προΣfΕΕρουμε" συνεχίζεται

  Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΦΕΕ, η κοινωνική πρωτοβουλία "προΣfΕΕρουμε" συνεχίζει με επόμενο σταθμό αλληλεγγύης την Κομοτηνή.

  09:30 12/12

  Δύο νέες εγκρίσεις πήρε το pembrolizumab για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

  Η έγκριση βασίστηκε στο σημαντικό όφελος στη συνολική επιβίωση που διαπιστώθηκε στη κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ, KEYNOTE-048.

  09:28 12/12

  Τι είναι η φαρμακογονιδιωματική και ποιες οι εφαρμογές της στην υγεία;

  Η φαρμακογονιδιωματική, ένας νέος και πολλά υποσχόμενος κλάδος, με σημαντικές προεκτάσεις σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολογία, ογκολογία, ψυχιατρική.

  23:59 11/12

  Γιατί στις γιορτές "επιτρέπεται" να φάμε περισσότερο απ' όσο νομίζουμε;

  Η διαιτολόγος ξεκαθαρίζει τις παρανοήσεις και μας δίνει tips για να μην πάρουμε κιλά και να μην αγχωθούμε τώρα στις γιορτές.

  12:27 11/12

  Δείπνο στο σκοτάδι - Η ζωή μέσα από τα "μάτια" ενός ανθρώπου με τυφλότητα

  Η δημοσιογράφος υγείας Ελένη Δασκαλάκη, βίωσε και μεταφέρει την εμπειρία ενός δείπνου στο σκοτάδι σε μια προσπάθεια να "μπούμε" στα παπούτσια ενός τυφλού ανθρώπου.

  08:52 11/12

  Γιατί είναι απαραίτητο να "σπάμε" τη δίαιτα; Και ποιο είναι το υγιεινό junk food;

  Ένας πολύ σημαντικός λόγος για να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και ιδέες για υγιεινά και απολαυστικά πιάτα.

  08:50 11/12

  Η Advanced Hair Clinics βραβεύεται ως International Hair Clinic of the Year για τρίτη φορά

  Μια ακόμη μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και τον Ιατρικό Τουρισμό εξασφάλισε η εξειδικευμένη κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών Advanced Hair Clinics.

  08:41 11/12

  Σημαντικές οι ευκαιρίες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN

  Εκδήλωση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας CERN του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

  07:54 11/12

  Η δέσμευση της L' Oreal για το βιώσιμο μέλλον της ομορφιάς

  Το πρωτοπόρο πρόγραμμα βιωσιμότητας της εταιρείας παρουσιάστηκε στα προσφάτως ανακαινισμένα γραφεία της L’Oréal Hellas, με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

  23:59 10/12

  Έξυπνα τρικ για να μην ανέβει η ζυγαριά στις γιορτές

  Μπορεί στις γιορτές να προβλέπεται μια διατροφική απόκλιση από τα συνηθισμένα, όμως υπάρχουν τρόποι να μην πάρετε βάρος.

  09:12 10/12

  Συνεχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός από το 2011 έως σήμερα

  Η γήρανση του πληθυσμού και η βραδεία ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν το ΑΕΠ και όχι μόνο.

  09:01 10/12

  Πότε η τριχόπτωση πρέπει να σε απασχολήσει;

  Το 85% των ανδρών αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης. Σε αρκετούς μάλιστα το πρόβλημα ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών. Μην περιμένεις για να δράσεις!

  14:11 22/11

  Οι εξελίξεις στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και του λεμφώματος Hodgkin’s

  Παρουσιάστηκαν σε δορυφορικό συμπόσιο που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία TAKEDA Hellas.