Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 23:59

  Ποιες είναι οι αξίες σας στη ζωή;

  Ποιες είναι οι αξίες σας στη ζωή;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι γνώσεις, οι αξίες και οι δεξιότητες αποτελούν το σημαντικότερο τρίπτυχο της εκπαίδευσης που οδηγεί (ιδανικά) στην ευρύτερη έννοια της παιδείας για έναν άνθρωπο σήμερα. Και μέσα σε αυτή τη διαδρομή, πολλές φορές στη ζωή μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το ερώτημα ποιες τελικά είναι οι αξίες μας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν μέτρο αξιολόγησης του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς μας, μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

  Τι είναι οι αξίες στη ζωή μας

  Αξία είναι μια ιδέα που καθορίζει τον τρόπο ζωής και σκέψης μας. Από την άλλη με γνώμονα τον τρόπο σκέψης μας καθορίζουμε και τον τρόπο ζωή μας. Η μόρφωση του ανθρώπου πολλές φορές μπερδεύεται με την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση έχει να κάνει με την γνώση, η μόρφωση όμως έχει να κάνει με την χρήση της γνώσης μέσα στα πλαίσια τα κοινωνικά και είναι συνυφασμένη με τις αξίες. Με άλλα λόγια οι αξίες βρίσκονται σε κάθε άνθρωπο και έχουν προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική σημασία. Είναι αυτές που διαμορφώνουν την ταυτότητα μας.

  Ποιες είναι οι δικές σας αξίες;

  Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιες είναι οι δικές σας αξίες; Είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι σε όποια φάση της ζωής μας και αν βρισκόμαστε να αναλογιζόμαστε ποιες είναι οι πραγματικές μας αξίες και με βάση αυτές να βάλουμε τα όρια μας σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όταν αναζητούμε αλλαγή εργασιακού χώρου θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δούμε αν οι δικές μας αξίες ταιριάζουν με τον εργασιακό χώρο στον οποίο ανήκουμε. Όταν διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας πρέπει να το κάνουμε με γνώμονα τις αξίες μας. Το σχολείο εκπαιδεύει, ο γονιός μορφώνει. Στην εποχή που η τεχνολογία, η ενημέρωση και η μόρφωση δεν ήταν δεδομένη τα ήθη και τα έθιμα έβαζαν τα όρια ώστε οι αξίες να είναι ορατές σε όλους. Σήμερα που τα δεδομένα έχουν αλλάξει το κάθε άτομο πρέπει να αναλογιστεί ποιες είναι οι αξίες του.

  5 βήματα για να βρούμε ποιες είναι πραγματικά οι αξίες μας στη ζωή

  1. Οι ενέργειές μας μας δείχνουν τις αξίες μας. Αναλογιστείτε πότε νιώσατε ότι έχετε πετύχει αυτό που θέλατε; Πότε νιώσατε μεγάλη απογοήτευση; Περιγράψτε τις στιγμές αυτές και αναρωτηθείτε γιατί νιώσατε έτσι.

  2. Βάλτε σε κατηγορίες τις αξίες. Οι βασικές κατηγορίες αξιών είναι οι παρακάτω: Ηθικές αξίες (π.χ. εντιμότητα, σεβασμός, αξιοπρέπεια, αγάπη), ψυχικές αξίες (π.χ. τόλμη, υπομονή, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση), πνευματικές (π.χ. μελέτη, κριτική, αξιολόγηση), κοινωνικές (π.χ. συνεργασία, εργατικότητα, πειθαρχία, κοινωνική συνείδηση), πολιτικές αρετές (π.χ. δημοκρατικό πνεύμα, υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων), εθνικές αξίες (π.χ. φιλοπατρία, εθνική αυτογνωσία), πολιτιστικές (π.χ. τήρηση εθίμων, γνώση της γλώσσας).

  3. Βάλτε με σειρά προτεραιότητας τις αξίες σας. Γυρίστε πίσω στα παραδείγματα του 1ου βήματος και περιγράψτε τις αξίες που σας έκαναν να νιώσετε έτσι. Τι θα κάνατε καλύτερα; Τι τελικά έχει μεγαλύτερη αξία για εσας;

  4. Αναλογιστείτε αν οι αξίες που βρήκατε στο βήμα 3 αναλογούν στην σημερινή σας κατάσταση. Αν ναι, προχωρήστε μπροστά και πετύχετε τον επόμενο σας στόχο. Αν όχι, δουλέψετε πάνω στις αξίες που θα θέλατε να είχατε αλλά δεν τα έχετε πάει και τόσο καλά.

  5. Επαναλαμβάνετε την λίστα των αξιών σας κάθε φορά που δεν ξέρετε τι απόφαση να πάρετε. Σε λίγο καιρό θα είστε σε θέση να είστε πιο αποφασιστικοί και γεμάτοι από περηφάνια για τα επιτεύγματά σας!

  Συνεργάστηκε η Νανά Τσουμάκη, σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας (www.athinaedu.com).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

  08:34 21/02

  Ελκώδης κολίτιδα: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές

  Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.

  11:54 19/02

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σε αναμονή για την έγκριση από τον ΕΜΑ

  Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.

  09:39 19/02

  Επαναστατικό: Ο πρώτος τεχνητός χοληδόχος πόρος για αποκατάσταση βλαβών στο συκώτι

  Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.

  09:13 19/02

  Ο κορoνοϊός θα παραμείνει ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για όλους μας;

  Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;