Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 23:59
Μπορεί ένα μήλο την ημέρα να αντικαταστήσει τις στατίνες;

Οι στατίνες είναι εδώ και χρόνια μια από τις βασικές αγωγές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες τηρούν επιφυλάξεις καθώς οι στατίνες έχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, όπως έντονο μυικό πόνο και κόπωση. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ο σύμβουλος καρδιολόγος Δρ Aseem Malhotra και ο καθηγητής Simon Capewell από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι περισσότεροι ειδικοί που διατηρούν επιφυλάξεις για τις στατίνες προτείνουν πως η ενθάρρυνση του κοινού προς έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής και καλύτερη διατροφή αποτελεί καλύτερο τρόπο πρόληψης των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. "Η δημοσιευμένη βιβλιογραφία αναφέρει αδιαμφισβήτητη μείωση της θνητότητας από καρδιαγγειακά χάρη στη λήψη στατινών, σε ανθρώπους με γνωστό πρόβλημα υγείας" σχολιάζει ο Δρ Aseem Malhotra. "Αυτό όμως δεν ισχύει για την πρωτογενή πρόληψη, ειδικά σε ανθρώπους με χαμηλό κίνδυνο υγείας. Γι' αυτήν την κατηγορία, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα προσφέρει αντίστοιχη μείωση κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου με τη λήψη στατίνης", ισχυρίζονται.
Πάνω από το 90% των καρδιαγγειακών νοσημάτων οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, κυρίως ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και απουσία φυσικής δραστηριότητας. Ο στόχος της πρωτογενούς πρόληψης, αναφέρουν οι Βρετανοί γιατροί, θα πρέπει να είναι η σύσταση στον υγιή πληθυσμό για μια πιο υγιεινή διατροφή με τροφές και διατροφικές ομάδες που έχουν αποδεδειγμένο όφελος στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Προφανώς και όχι, αφού έχουν κυριολεκτικά σώσει εκατομμύρια ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα από βέβαιο θάνατο. Σύμφωνα με τον Δρ Dimitri Mikhailidis, από την Ιατρική Σχολή του University College London, κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως οι στατίνες έπαιξαν ζωτικής σημασίας ρόλο στην πρόληψη των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παρόλα αυτά, δεν βλάπτει να τρώτε και ένα μήλο την ημέρα. Άλλωστε, το λέει η λαϊκή μας σοφία, πως ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.
Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.
Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.
Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;