Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Σεπ-2019 23:59

  Ο πιο νόστιμος τρόπος για να μειώσετε φυσικά τη χοληστερίνη

  Ο πιο νόστιμος τρόπος για να μειώσετε φυσικά τη χοληστερίνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, κάθε φυσικός τρόπος μείωσης της χοληστερίνης και των λιπιδίων είναι καλοδεχούμενος. Είναι γνωστό ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου με υψηλά ποσοστά φαινολικών ενώσεων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη μείωση των συμπτωμάτων τους. Κι αφού το λάδι έχει αυτή την ευεργετική δράση, γιατί να μην την έχει και η ελιά; Ελληνική μελέτη εξετάζει -περιμένουμε σύντομα την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων- το πώς συγκεκριμένος τύπος βιολογικής ελιάς παρουσιάζει σημαντικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

  5 ελιές τη μέρα για χαμηλότερη χοληστερόλη

  Στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας, η Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε την πρώτη φάση μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού ελιάς στο λιπιδαιμικό προφίλ (δείτε εδώ βίντεο από την ανακοίνωση της έρευνας). Η Σπυριδούλα Κατσαρού εξήγησε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. 

  Η μελέτη

  Η πρώτη αυτή φάση της μελέτης για την επίδραση της ελιάς στις τιμές των λιπιδίων διήρκησε 60 ημέρες και συμμετείχαν σε αυτήν 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών, που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη φαρμακευτική αγωγή. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν οι ελιές τύπου Καλαμών που παράχθηκαν από την οικογένεια Σακελλαρόπουλου καθώς βρέθηκε να έχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά διαθέσιμες ποικιλίες. Οι βιολογικές ελιές που συμμετείχαν στη μελέτη περιείχαν σύμφωνα με αναλύσεις από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών 1300 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 560 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Μετά το τέλος της μελέτης, στους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στις τιμές των λιπιδίων. "Παρατηρήθηκαν σημαντική αύξηση της HDL και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης, καθώς και σημαντική μείωση στο λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στο λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας", κατέληξε η μελέτη.

  Συμπερασματικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελιών Καλαμάτας μπορεί να επηρεάσει το λιπιδαιμικό προφίλ και να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  Η μέση περιεκτικότητα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης γενικά στις ελιές που παράγονται στην Ελλάδα, και έχουν αναλυθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι 244 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 134 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Το μυστικό για τα οφέλη της υγείας από το ελαιόλαδο και από τους καρπούς ελιάς είναι το ίδιο, όλα εξαρτώνται από το είδος και τη ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που περιέχουν, ωστόσο αυτές με τη σειρά τους σχετίζονται άμεσα με την ποικιλία και τη μέθοδο παραγωγής.

  Ongoing research για τις επιτραπέζιες ελιές

  Στα Aristoleo Awards 2017, διεθνή διαγωνισμό που επικεντρώνεται στα υψηλά ευεργετικά συστατικά που παρουσιάζουν οι επιτραπέζιες ελιές για την ανθρώπινη υγεία, ανακοινώθηκε η συνέχεια της μελέτης για την επίδραση των βιολογικών ελιών Καλαμών στα λιπίδια. Στη φάση αυτή στη μελέτη συμμετέχουν άνθρωποι με υψηλά λιπίδια που παίρνουν ή όχι φάρμακο για τη μείωσή τους. Η μελέτη πραγματοποιείται σε νοσοκομεία που έχουν μπει στο πρόγραμμα και επιβλέπεται από καθηγητές και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και τη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.

  Αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Στο μεταξύ, αν αγαπάτε τις ελιές, δοκιμάστε να τις βάλετε συστηματικά στην καθημερινή σας διατροφή. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:26 29/10

  Αισιοδοξία προσφέρει νέα θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

  Μελέτη Φάσης 4 υποδεικνύει κλινικό όφελος της ριοσιγουάτης σε ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση σε αναστολείς της PDE-5.

  08:15 29/10

  Ψωρίαση: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καθημερινότητα του ατόμου

  Με αφορμή την 29η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

  08:14 29/10

  Αναιμία και γενική αίματος: Η σημασία και η ερμηνεία της

  Η γενική εξέταση αίματος μας δίνει πλήθος σημαντικών πληροφοριών όσον αφορά την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.