Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Σεπ-2018 10:00

  Γιατί η ανθεκτικότητα είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο του χαρακτήρα μας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη ζωή μας, μικρά ή μεγαλύτερα. Παρότι όμως όλοι θα τα βρούμε κάποια στιγμή στο δρόμο μας, ο τρόπος που βιώνουμε αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα αλλά και τις ψυχολογικές συνέπειες που θα έχουν σε μας και στους ανθρώπους γύρω μας. Κάποιοι άνθρωποι όταν έρχεται μια κρίση στη ζωή τους βρίσκουν τη δύναμη να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ή να το ξεπεράσουν. Μερικοί μπορεί όχι μόνο να αντέξουν αλλά και να ευημερήσουν μετά από μια καταστροφή. Άλλοι αφήνονται να βουλιάξουν σε ένα ψυχολογικό τέλμα. 

  Τι είναι η ανθεκτικότητα

  Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας. "Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τα προβλήματα ανήκουν στην κατηγορία των ανθεκτικών, ενός χαρακτηριστικού που μεν δεν εξαφανίζει τα προβλήματα αλλά σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις τη ζωή σου παρ’ όλες τις δυσκολίες. Η ανθεκτικότητα δεν έμφυτη. Κανείς δεν γεννιέται έτοιμος να αντιμετωπίσει προβλήματα. Γεννιόμαστε όμως με τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθεκτικούς. Απλά στην πορεία της ζωής μας τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας είτε ατονούν διότι μεγαλώνουμε σε ένα επικριτικό και τιμωρητικό περιβάλλον είτε καλλιεργούνται από ένα περιβάλλον που μας παρέχει ελευθερία, αγάπη και αποδοχή" εξηγεί η ψυχολόγος και κοινωνιολόγος Μαρία Κοκκίνου.

  3 τρόποι να αναπτύξουμε την ανθεκτικότητά μας 

  Ενδυναμώνουμε την αυτοεκτίμησή μας
  Η αυτοεκτίμηση συνδέεται πολύ με την ανθεκτικότητα. Στις δύσκολες στιγμές, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τις δυνάμεις και τις επιτυχίες μας, τα δυνατά μας χαρακτηριστικά. 

  Έχουμε γύρω μας ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο
  Οι άνθρωποι που θα μας φροντίσουν, θα μας ακούσουν και θα μας βοηθήσουν σε μια περίοδο κρίσης αποτελούν στην πραγματικότητα ένα δίχτυ ασφαλείας. Συχνά, δε, δεν είναι καν σημαντικό να μας δώσουν λύσεις και προτάσεις για τα προβλήματά μας. Και μόνο ότι υπάρχουν και στέκονται στο πλευρό μας αρκεί. 

  Γινόμαστε πιο προσαρμοστικοί
  Οι προσαρμοστικοί και "ελαστικοί" άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν φυσική οχύρωση απέναντι στις δυσκολίες. Οι άνθρωποι με ανθεκτικότητα εκμεταλλεύονται τις δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή τους για να αλλάξουν την κατεύθυνσή της και να ευημερήσουν. Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν μάθει να είναι ελαστικοί συνθλίβονται σε κάθε δυσκολία. Μεταφορικά, το να μην προσαρμόζεσαι στις συνθήκες της ζωής είναι σαν να επιμένεις να φοράς καλοκαιρινά ρούχα όταν έρχεται ο χειμώνας.

  Και μια τελευταία, βασική σκέψη

  Ανθεκτικότητα δεν σημαίνει ότι δεν ζω στην πραγματικότητα και αγνοώ τα προβλήματά μου. Σημαίνει ότι τα αντιλαμβάνομαι πλήρως, μετράω τις δυνάμεις μου, καταστρώνω σχέδιο αντιμετώπισης, βάζω στόχους και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθώ σε μια θετική έκβαση. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.

  09:18 07/07

  COVID-19: Οι ρευματοπαθείς δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

  Η Ρευμαζήν διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο αυτή την εβδομάδα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.

  08:56 06/07

  Η ώρα που κοιμούνται οι έφηβοι επηρεάζει την υγεία τους

  Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.

  08:35 03/07

  Νεότερα δεδομένα: Πώς η COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

  Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να απειλήσει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Δείτε εδώ πώς εκδηλώνονται οι επιδράσεις του.

  08:30 03/07

  7 tips για να δείτε το πρωινό σας με άλλο μάτι

  Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε και να απολαμβάνετε το πρωινό σας.

  08:27 03/07

  Εμβόλια: Χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε" σοβαρά νοσήματα

  Η αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

  07:59 02/07

  "Κάλεσμα" από Ουγγαρία για επιχειρηματικές συνεργασίες στο χώρο της υγείας

  Επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας με ουγγρικές επιχειρήσεις του κλάδου ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

  07:58 02/07

  Η Sanofi επενδύει για να αναδείξει τη Γαλλία ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων

  Με στόχο τη δημιουργία εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, η Sanofi δεσμεύεται να το καταστήσει προσβάσιμο σε όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  07:58 02/07

  Καύσωνας και καρδιά: Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε, πώς θα προστατευτείτε

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει πρακτικές συμβουλές για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα και γενικότερα τις υψηλές θερμοκρασίες.

  23:59 01/07

  Μήπως σας λείπει το πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  08:41 01/07

  COVID-19: Κρίσιμος ο έλεγχος των εστιών υπερ-μετάδοσης

  Πώς οι λίγοι μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό στους πολλούς και τι σημαίνουν για τη δημόσια υγεία οι εστίες υπερ-μετάδοσης.