Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 23:59

    Μπύρα, κρασί ή τσίπουρο; Τι πίνουμε στις διακοπές;

    Μπύρα, κρασί ή τσίπουρο; Τι πίνουμε στις διακοπές;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που συνδέονται με την κατανάλωση μπύρας και κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών που πίνουμε συχνά το καλοκαίρι. Αλλά ποιο μπορεί είναι το πιο υγιεινό ποτό; Ρωτήσαμε τον Δρ Δημήτρη Μπιτσάνη BSc, MMedSc, MSC, PhD, RΝutr, Βιοχημικό Διατροφολόγο να μας πει τη δική του άποψη.

    Κάποια από τα πλεονεκτήματα της μπύρας
        Η θρεπτική αξία της μπύρας υπερβαίνει την αξία του κρασιού καθώς  είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνες.
        Χάρη στην περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες, αμινοξέα, μέταλλα (φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο)και βιταμίνες,  θα μπορούσε να θεωρηθεί  τρόφιμο!
        Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες.
        Ο λυκίσκος,  ένα από τα κύρια συστατικά της μπύρας και σημαντική πηγή φαινολικών ενώσεων, έχει εγκριθεί από την αντίστοιχη Γερμανική Επιτροπή  τροφίμων και ποτών για τη θεραπεία της ψυχοκινητική ανησυχίας, του άγχους και των διαταραχών του ύπνου.
        Όσο πιο σκούρα η μπύρα τόσο πιο πολλά τα οφέλη για την υγεία (π.χ. για την καρδιά).
        Η κατανάλωση της μπύρας με μέτρο μπορεί να έχει διάφορες θετικές για την υγεία βιολογικές δραστηριότητες (αντι-καρκινογόνος, αντιφλεγμονώδης, και αντι-ιική). 

    Κάποια από τα μειονεκτήματα της μπύρας 
        Για να έχει όλα τα παραπάνω οφέλη, χρειάζεται να την καταναλώσουμε σε τεράστιες ποσότητες! Για παράδειγμα, πρέπει να καταναλώσουμε περισσότερα από 30 κουτιά για τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, 8 κουτιά για τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη B6 και περισσότερα από 14 κουτιά για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες σου σε φώσφορο και μαγνήσιο.
         Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αδιαθεσία, εξάρτηση και βλάβη στο ήπαρ, όπως και αύξηση σωματικού βάρους και κοιλιακού λίπους (το γνωστό σωσίβιο γύρω από την μέση).
        Αύξηση τριγλυκεριδίων κι αυξημένος κίνδυνο για  στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2, όταν η κατανάλωση αυξάνεται. 
        Καούρα και αέρια.
        Αφυδάτωση.
        Δεν βοηθά εάν προσπαθείτε να μειώσετε τους υδατάνθρακες. 
        Αποφυγή κατανάλωσης μπύρας με βάση το σιτάρι σε περιστατικά με κοιλιοκάκη ή ουρική αρθρίτιδα. 

    Κάποια από τα πλεονεκτήματα του κρασιού 
        Το κρασί είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από την μπύρα. 
        Το κόκκινο κρασί περιέχει και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.
        Η συνιστώμενη έως μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια  την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη, και ορισμένων τύπων καρκίνου (π.x.  παχέος εντέρου, ωοθηκών), κατάθλιψης και άνοιας. 
        Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κρασί έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύσουν το δέρμα από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. 

    Κάποια από τα μειονεκτήματα του κρασιού
        Το λευκό κρασί είναι όξινο και μπορεί να προκληθεί φθορά στο σμάλτο των δοντιών.
        Το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.
       Η κατανάλωσή του προκαλεί αφυδάτωση. 
        Η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί επίσης σε εξάρτηση, παχυσαρκία , κύρωση του ήπατος, κατάθλιψη, διαβήτη και άλλα.   

    Κάποια από τα πλεονεκτήματα του ούζου, του τσίπουρου και των συναφών ποτών (ρακή ή τσικουδιά)
        Ο γλυκάνισος έχει θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθά στην πέψη.
         Νοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. 
        Το τσίπουρο και η τσικουδιά μειώνουν τον  κίνδυνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, κι  έχουν επίσης αντιθρομβωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

    Κάποια από τα μειονεκτήματα του ούζου, τσίπουρου και των συναφών ποτών (ρακή ή τσικουδιά)
        Ο γλυκάνισος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
         Πρόκειται για δυνατά αλκοολούχα ποτά,  και η κατανάλωση τους  πρέπει  να γίνεται με σύνεση (1-2 ποτηράκια την ημέρα). 
        Το ούζο μπορεί να μην είναι 100% απόσταγμα όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά. 
        Το ούζο προκαλεί  πονοκέφαλο και ανοίγει την όρεξη.

    Η άποψη του ειδικού: Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των παραπάνω αλκοολούχων ποτών έχουν βασιστεί στο ότι η κατανάλωση του αλκοόλ γίνεται πάντα με μέτρο.  Παρά το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί έχει  υψηλή  αντιοξειδωτική ικανότητα, για κανένα από τα οφέλη  για την υγεία δεν αξίζει να ενθαρρύνεται η κατανάλωση αλκοόλ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:43 07/08

    Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

    Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

    08:32 07/08

    H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

    Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

    23:59 06/08

    Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

    Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

    09:43 06/08

    Νέα έρευνα: Η επίδραση του κορονοϊού στον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

    Το αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον πλακούντα και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο κατά την κύηση.

    09:36 06/08

    Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

    Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

    09:11 06/08

    Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

    Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

    09:34 05/08

    Καλά νέα για ασθενείς με ψωρίαση

    Τα αποτελέσματα της μελέτης BE RADIANT καταδεικνύουν ανωτερότητα του bimekizumab στην επίτευξη καθαρού δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση.

    09:02 05/08

    Πώς επηρέασε το κλείσιμο των σχολείων την COVID-19;

    Πρόσφατο άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό ερευνά τη συσχέτιση του κλεισίματος των σχολείων με την επίπτωση και τη θνησιμότητα από COVID-19 στις ΗΠΑ.

    10:44 04/08

    Θετικά νέα για "κοκτέιλ" αντισωμάτων για τον κορονοϊό

    Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της "φρέναρε" την Covid-19 σε ζώα.

    10:41 04/08

    H βία που γνωρίζουμε στη ζωή μας επιταχύνει τη γήρανση

    Τα παιδιά που έχουν υποστεί βία ή τραυματικής εμπειρίας μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και γερνάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

    23:59 03/08

    Γιατί η ανθεκτικότητα είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο του χαρακτήρα μας

    Τι είναι η ανθεκτικότητα και πώς μπορείτε να την αναπτύξετε.

    15:12 03/08

    Γερμανικός Τύπος: Η εξέγερση του τυριού και το comeback του ελληνικού κρασιού

    Δημοσιεύματα για την "αναγέννηση" του ελληνικού κρασιού με την καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, αλλά και τη μη επικύρωση της ευρωκαναδικής εμπορικής συμφωνίας CETA από την κυπριακή Βουλή με αφορμή το...

    09:08 03/08

    Μπορεί να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 χωρίς καν φυσική επαφή;

    Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μας "κολλήσει" ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

    08:00 03/08

    Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

    Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

    09:33 31/07

    Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

    Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

    09:19 31/07

    Πώς μπορεί ο SARS-CoV-2 να "ξεπερνά" την ανοσία του οργανισμού μας

    Νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο πώς ο νέος κορονοϊός διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το βασικό συστατικό της ανοσίας έναντι στους ιούς.