Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Αυγ-2018 10:39

  Το φύλο του μωρού καθορίζει τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Οι περισσότεροι γονείς έχουν αγωνία να μάθουν το φύλο του μωρού που περιμένουν. Τώρα υπάρχει ένας ακόμα λόγος, καθώς το φύλο του μωρού σχετίζεται με διαφορετικές πιθανές επιπλοκές της κύησης αν είναι αγόρι και άλλες αν είναι κορίτσι. 

  Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έδειξε πως φύλο δεν έχουν μόνο τα μωρά, αλλά και ο πλακούντας, ο οποίος μπορεί να είναι αντίστοιχα "θηλυκός" ή "αρσενικός" με διαφορές στον μεταβολισμό του.

  Τα ευρήματα της έρευνας, βοηθούν να δοθεί εξήγηση για παράδειγμα, γιατί τα αρσενικά έμβρυα μπορεί να είναι ελλιποβαρή πιο συχνά και γιατί όταν η έγκυος κυοφορεί κορίτσι μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας.

  Ερευνητές του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών του πανεπιστημίου Cambridge, μελέτησαν λεπτομερώς περισσότερες από 4.000 εγκύους κατά την πρώτη τους κύηση και ανέλυσαν δείγματα πλακούντα και αίματος της μητέρας.

  Διαπίστωσαν ότι το γενετικό προφίλ του πλακούντα ήταν διαφορετικό ανάλογα με το αν η γυναίκα κυοφορούσε κορίτσι ή αγόρι. 

  Πολλά από τα γονίδια του πλακούντα που διέφεραν ανάλογα με το φύλο του μωρού, δεν είχε φανεί να διαφέρουν αντιστοίχως σε άλλους ιστούς του σώματος.

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από αυτά τα γονίδια του πλακούντα που συνδέονται με μοναδικό τρόπο με το φύλο του μωρού ελέγχουν τα επίπεδα ενός μικρού μορίου που ονομάζεται σπερμίνη. Η σπερμίνη είναι ένας μεταβολίτης (μια ουσία που εμπλέκεται στον μεταβολισμό) που παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα κύτταρα και είναι ακόμα απαραίτητη και για την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

  Οι θηλυκοί πλακούντες είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου που συμμετέχει στην παραγωγή της σπερμίνης και οι μητέρες που κυοφορούσαν κορίτσια είχαν υψηλότερα επίπεδα σπερμίνης στο αίμα τους σε σύγκριση με τις μητέρες που κυοφορούσαν αγόρια. 

  Τα κύτταρα του πλακούντα από τα αγόρια βρέθηκε ότι ήταν πιο  επιρρεπή στην τοξική επίδραση ενός φαρμάκου που παρεμπόδιζε την παραγωγή σπερμίνης. Αυτό παρείχε άμεσες πειραματικές αποδείξεις για διαφορές που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της σπερμίνης στον πλακούντα ανάλογα με το φύλο του εμβρύου.

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μορφή σπερμίνης που ήταν υψηλότερη σε μητέρες που κυοφορούσαν κορίτσι, ήταν επίσης ενδεικτική για την πρόβλεψη επιπλοκών της εγκυμοσύνης:  τα υψηλά επίπεδα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας (στην οποία η μητέρα αναπτύσσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την κύηση), ενώ τα χαμηλά επίπεδα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου.

  "Η έρευνά μας δείχνει ότι ο πλακούντας διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το φύλο", είπε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Gordon Smith από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

  "Αυτές οι διαφορές μεταβάλλουν στοιχεία της σύνθεσης του αίματος της μητέρας και μπορεί ακόμη και να τροποποιήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Η καλύτερη κατανόηση αυτών των διαφορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προγνωστικές εξετάσεις και πιθανόν ακόμη και σε νέες προσεγγίσεις για τη μείωση των επιπλοκών της κύησης".

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Πηγή: https://www.cam.ac.uk/research/news/babys-sex-affects-mothers-metabolism-and-may-influence-risk-of-pregnancy-related-complications

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ