Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 08:12

  Αυτισμός: Μελέτη για την παρέμβαση με νευροανάδραση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι κορίτσια. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

  Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS.

  Πότε μπορεί να γίνει η διάγνωση του αυτισμού

  Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος συνήθως μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία από την ηλικία των 3, αν και η πρόσφατη έρευνα μεταφέρει την ηλικία διάγνωσης προς τα κάτω, τόσο νωρίς, όσο στην ηλικία των 6 μηνών. Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι ασυνήθιστη συμπεριφορά στο παιδί τους ή την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει τα τυπικά αναπτυξιακά ορόσημα. Ορισμένοι γονείς περιγράφουν ένα παιδί που διέφερε από την στιγμή της γέννησής του, ενώ άλλοι περιγράφουν ένα παιδί που εξελισσόταν κανονικά και μετά έχασε αυτές τις δεξιότητες. Οι παιδίατροι ίσως αρχικά να απορρίψουν τα σημάδια του αυτισμού, σκεπτόμενοι ότι το παιδί "θα προφτάσει" και ίσως συμβουλέψουν τους γονείς να "περιμένουν και θα δουν". Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι όταν οι γονείς υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους, συνήθως έχουν δίκιο. Αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του παιδιού σας, μην περιμένετε: μιλήστε στον παιδίατρό σας για το να εξεταστεί το παιδί σας για αυτισμό.

  Οι θεραπευτικές επιλογές

  Αν ένα παιδί διαγνωστεί με αυτισμό, η πρώιμη παρέμβαση είναι κρίσιμη για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες είναι κατά βάση συμπεριφορικές ή/και φαρμακευτικές και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το παιδί να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, να είναι πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό. 

  Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κάποια αποτελεσματικά μέσα για να προλάβουμε τον αυτισμό, πλήρως αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές, και καμία θεραπεία. Η έρευνα παρ’ όλα αυτά υποδηλώνει, ότι η πρώιμη παρέμβαση σε ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό σκηνικό για τουλάχιστον δύο χρόνια στην προσχολική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις για αρκετά νεαρά παιδιά με κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Μόλις διαγνωστεί ο αυτισμός, θα πρέπει να ξεκινήσει και η εκπαίδευση της πρώιμης παρέμβασης. Τα αποτελεσματικά προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων.

  Η νευροάνδραση στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

  Η νευροανάδραση είναι μια από τις παρεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Πρόκειται για μια τεχνική πρόκλησης του εγκεφάλου, μία διαδικασία μάθησης, η οποία στοχεύει στην μεταβολή της εγκεφαλικής δραστηριότητα.
  Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της νευροανάδρασης έχουν δημοσιευτεί αρκετές επιστημονικές έρευνες, με μία τελευταία που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Neurology, να αναφέρεται σε φορητή ιατρική συσκευή και τα αποτελέσματά της στη θεραπεία παιδιών στο αυτιστικό φάσμα.

  Την παραπάνω μελέτη δημοσιοποίησε η εταιρεία Η εταιρεία BonVie, ανακοινώνει ότι η περίληψη των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης για την θεραπεία των παιδιών που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, με την επαναστατική ιατρική συσκευή "Mente Autism" που διεξήχθη στο Carrick Institute, δημοσιεύθηκε στο "Frontiers in Neurology”, ένα από τα κορυφαία και πλέον αναφερόμενα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Η μελέτη εξετάζει την αποτελεσματικότητα της συσκευής Mente Autism, της εταιρείας BonVie. 

  Σε δελτίο τύπου της BonVie αναφέρεται η περίληψη της κλινικής μελέτης. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, ακόμη και μια σύντομη χρήση 12 εβδομάδων νευροανάδρασης με την συσκευή Mente Autism, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου (qEEG), την αισθητικοκινητική συμπεριφορά (posturography) και τη συμπεριφορική εικόνα (τυποποιημένα ερωτηματολόγια). Ανάλογα ευρήματα δεν ανιχνεύθηκαν στην ομάδα ελέγχου (Carrick et al. 2018¹)”.

  Ο ιδρυτής Neurotech International Dr Adrian Attard Trevisan, της εταιρείας που ανέπτυξε το Mente Autism, δήλωσε: "Παρόλο που μας δόθηκε μόνο μια περίληψη, τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι η χρήση της θεραπείας Mente Autism στο σπίτι έχει ένα ευρύ ευεργετικό αντίκτυπο στα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), σε όλη τη διαμόρφωση των εγκεφαλικών κυμάτων, των συμπεριφορών, ακόμη και της ισορροπίας. Το γεγονός ότι οι αλλαγές παρατηρήθηκαν και στους τρεις τομείς και καμία από αυτές στην ομάδα ελέγχου, είναι σημαντικό από μόνο του και το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε.”

  Πηγή αναφορικά με τα δεδομένα του αυτισμού: autismhellas.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ