Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 23:14

  Να πίνουμε ή όχι ντεκαφεϊνέ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τον καφέ ντεκαφεϊνέ επειδή δεν τους προκαλεί νευρικότητα και κοιμούνται ήρεμοι τα βράδια. Αλλά πολλοί τον θεωρούν γενικά ως καλύτερο από τον κανονικό καφέ. Είναι λοιπόν πραγματικά ο καφές χωρίς καφεΐνη πιο ωφέλιμος από τον κανονικό καφέ; Ή μήπως η διαδικασία με την οποία αφαιρείται η καφεΐνη είναι από μόνη της επικίνδυνη για την υγεία μας; Ορίστε οι απαντήσεις σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις.

  Πόση καφεΐνη περιέχει ένας ντεκαφεϊνέ καφές;
  Για να οριστεί ο καφές ως ντεκαφεϊνέ πρέπει να έχει αφαιρεθεί οπωσδήποτε το 97% της καφεΐνης. Έτσι απομένουν περίπου 5mg καφεΐνης, σε σύγκριση με τα 100- 50 mg που περιέχονται σε περίπου 170 γραμμάρια καφέ.

  Βλάπτουν οι πολλοί καφέδες;

  Πώς γίνεται αφαίρεση της καφεΐνης;
  Υπάρχουν 3 τρόποι να αφαιρεθεί η καφεΐνη: με τη χρησιμοποίηση οργανικών χημικών διαλυτών (χλωριούχο μεθυλένιο ή οξικό αιθυλεστέρα), με διοξείδιο του άνθρακα ή με τη μέθοδο του νερού. Επειδή ο οξικός αιθυλεστέρας προέρχεται από τα φρούτα, ο ντεκαφεϊνέ που παράγεται με αυτό τον τρόπο μερικές φορές αναφέρεται ως "φυσικός" ντεκαφεϊνέ.

  Είναι βλαβερός ο ντεκαφεϊνέ για τον οργανισμό;
  Όχι, όπως φαίνεται. Με την πάροδο των χρόνων είχαν υπάρξει κάποιος ανησυχίες για την χρησιμοποίηση του χλωριούχου μεθυλενίου στην επεξεργασία του καφέ, γιατί μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι αυτή η χημική ουσία είχε προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα, όταν την εισέπνεαν(για αυτό το λόγο είχε απαγορευτεί και στα σπρέι μαλλιών).Αλλά δεν υπήρξε κάποια καρκινογόνος επίδραση όταν το έπιναν.
  Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για οποιονδήποτε κίνδυνο για τον άνθρωπο με την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Πολλές εταιρείες μάλιστα, χρησιμοποιούν τη μέθοδο με το χλωριούχο μεθυλένιο, διότι οι καταναλωτές τείνουν να προτιμούν τη γεύση του σε σύγκριση με τον ντεκαφεινέ που παράγεται από άλλες διαδικασίες.

  Ποια είναι τα οφέλη της καφεΐνης για τον οργανισμό; Μάθετε την απάντηση στο Shape.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ