Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 23:59

  Τι είναι τα soft skills και πώς σχετίζονται με τα παιδιά μας;

  Τι είναι τα soft skills και πώς σχετίζονται με τα παιδιά μας;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Είναι γεγονός ότι ο ορισμός των hard και soft skills μας παραπέμπει στην επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ενήλικα. Στην πραγματικότητα όμως η καλλιέργεια τους αφορά όλες τις ηλικίες και είναι βασικός συντελεστής για την επιτυχία στη ζωή ενός παιδιού.

  Hard και soft skills

  "Hard skills είναι τα αντικειμενικά προσόντα που αποκτούμε στην πορεία της ζωής μας" εξηγεί η σύμβουλος εκπαίδευσης Νανά Τσουμάκη. "Τα παιδιά, μέσα από το σχολείο και τις εξωσχολικές τους δραστηρίοτητες αποκτούν τα προσόντα (hard skills) που πιστοποιούνται μέσα από βαθμούς, πανελλήνιες, και πτυχία που παίρνουν στη διάρκεια της σχολικής τους ζωής. Οι ήπιες δεξιότητες (soft skill) από την άλλη καλλιεργούνται σταδιακά και ξεκινούν από την προσχολική ηλικία, ώστε σταδιακά να αναπτυχθούν επαρκώς για την επιτυχημένη μετάβαση από το σχολείο στην κοινωνία και στην εργασία".

  Η περίοδος του καλοκαιριού είναι η κατάλληλη περίοδος σαν γονείς να καλλιεργήσουμε τα soft skills των παιδιών μας.

  Μαθητές διά βίου

  Τα σημερινά παιδιά θέλουμε να είναι μαθητές Δια Βίου Μάθησης, δηλαδή θέλουμε να αγαπούν τη γνώση και να βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν καινούριες δεξιότητες σε όλη τους την ζωή και αφού τελειώσουν το σχολείο. Για να το πετύχουμε αυτό δεν πρέπει να καλλιεργούμε την ιδέα ότι το σχολείο πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δουλειά (δηλαδή στις διακοπές δεν εργαζόμαστε) και άρα δεν ασχολούμαστε με την μάθηση συνειδητά και το καλοκαίρι. Η "αυτομόρφωση” είναι μονόδρομος για κάθε παιδί/ έφηβο που φιλοδοξεί να γίνει ενεργός πολίτης, εξηγεί η ειδικός.

  Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τα soft skills στα παιδιά

  Το καλοκαίρι δίνει την ευκαιρία τα παιδιά να εξοικειωθούν με την εξωσχολική ανάγνωση. Μπορούν να γραφούν σε βιβλιοθήκες, να δανείζονται βιβλία, να ανταλλάσσουν βιβλία με τους φίλους τους. Η παιδική λογοτεχνία εκτός από την εξοικείωση με τη γραπτή γλώσσα, σταθεροποιεί και ευρύνει την εμπειρία του παιδιού με τη γύρω πραγματικότητα, εκφράζει ηθικές και κοινωνικές αξίες που αποσκοπούν στη διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων.

  Η δραματοποίηση, τα παιχνίδια ρόλων, η εικαστική έκφραση, η αναζήτηση ιδεών και πληροφοριών με αφορμή το θέμα του βιβλίου αποτελούν επιπλέον δραστηριότητες, οι οποίες αρέσουν στα παιδιά και συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προσωπική τους ανάπτυξη.

  Οι καλοκαιρινές διακοπές δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να μείνουν περισσότερες ώρες με την οικογένειά τους χωρίς πίεση. "Βρείτε αφορμές και συζητήστε με τα παιδιά σας. Ακούστε τις απόψεις τους για θέματα κοινωνικά και έξω από τον μικρόκοσμό του σχολείου. Ρωτήστε την γνώμη τους για θέματα που σας απασχολούν, κάντε φιλοσοφικές συζητήσεις, καλλιεργήστε το διάλογο και όχι το "κήρυγμα” που ίσως κάνετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα" συμπληρώνει η Νανά Τσουμάκη.

  Τα παιδιά μπορούν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να ενταχθούν σε αθλητικές δραστηριότητες, σε ομάδες απασχόλησης (από τους τοπικούς συλλόγους), να εμπλακούν σε καλλιτεχνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, να ασχοληθούν με τη φύση και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που το χειμώνα δεν έχουν το χρόνο να το κάνουν.

  Βοηθήστε τα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην κοινωνικοποίησή τους, στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους, στην ανάδειξη των ταλέντων τους, στην ωρίμανση, στην αυτοεκτίμηση και στην γενικότερη ψυχοσωματική εξέλιξή τους.

  Η περίοδος του καλοκαιριού βοηθάει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, την αυτοαντίληψη και αυτοεκτίμηση τους, να γίνουν υπεύθυνοι και να καλλιεργήσουν την αποτελεσματική λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:44 21/02

  Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε μια επιφάνεια;

  Ο ρόλος της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθώς και το υλικό επηρεάζουν το χρόνο επιβίωσης του ιού σε άψυχες επιφάνειες.

  11:17 21/02

  Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί

  Ο καρδιολόγος Αντώνιος Πολυδώρου εξηγεί πώς η λουτροθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος.

  23:59 20/02

  Δυναμώνει το ανοσοποιητικό και αδυνατίζει!

  Τα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες και διουρητικές ιδιότητες.

  09:03 20/02

  Κοροναϊός: Συμπεριφέρεται σαν τον ιό της γρίπης και τι σημαίνει αυτό

  Ο τρόπος μετάδοσης του νέου ιού μοιάζει περισσότερο με αυτόν της γρίπης παρά με του SARS, σύμφωνα με κινεζική έρευνα.

  08:49 20/02

  "Έξυπνα ρούχα" φροντίζουν την υγεία μας

  Yφάσματα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ή τη δυνατότητα να μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή είναι μόνο μερικά παραδείγματα από ένα πολύ κοντινό μέλλον.

  07:00 20/02

  Καινοτομία: Αντιμικροβιακό θερμόμετρο

  Αντιμικροβιακό θερμόμετρο από την KARABINIS MEDICAL και πώς δρα έναντι ιών και μικροβίων παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα απλά θερμόμετρα.

  14:47 19/02

  Διαχείριση χρόνου στην εργασία: Πώς μπορείτε να το καταφέρετε

  Ο χρόνος είναι λίγος και αυτά που έχουμε να κάνουμε πολλά. Γι' αυτό και η διαχείριση του χρόνου περιλαμβάνεται στις σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχουμε.

  11:35 19/02

  Κονδυλώματα: όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε

  Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

  11:25 19/02

  Άνοια: Η μεγαλύτερη "επιδημία" που θα έρθει στην Ευρώπη

  Οι άνθρωποι με άνοια στην Ευρώπη προβλέπεται να διπλασιασθούν έως το 2050, σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe.

  08:41 18/02

  Τελευταία δεδομένα: Η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητα του νέου κοροναϊού

  Οι νεότερες εκτιμήσεις για το κατά πόσο ο νέος κοροναϊός από την Κίνα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία και τα δεδομένα που χρειάζεται να γνωρίζουμε.

  08:31 18/02

  Ολοκληρώθηκε η αλλαγή επωνυμίας  για την BAUSCH Health Ελλάδας

  Τον Ιούλιο του 2018, ο Παγκόσμιος Φαρμακευτικός Όμιλος "Valeant Pharmaceuticals International Inc.", μετασχηματίστηκε σε "BAUSCH Health Companies Inc."

  23:59 17/02

  Έτσι θα κάψετε περισσότερο λίπος με την άσκηση

  Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την αναλογία μυών-λίπους.

  11:26 17/02

  Update: Όσα γνωρίζουμε για τον κοροναϊό από την Κίνα σήμερα

  Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ μας δίνει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κοροναϊό.

  11:20 17/02

  Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει: Μην αφήνεις τη ρευματοειδή αρθρίτιδα να σε εμποδίζει

  Μια ενημερωτική πρωτοβουλία της Pfizer Hellas σε συνεργασία με τη "ΡευΜΑζην" για την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ).

  11:00 17/02

  Σπαστικότητα μετά από εγκεφαλικό: Υπάρχουν λύσεις;

  Κι όμως υπάρχει θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

  08:07 14/02

  Συγγενείς καρδιοπάθειες: Τα σημερινά δεδομένα και οι προκλήσεις

  Ως συγγενείς καρδιοπάθειες ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες.