Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 23:59

  Σκωληκοειδίτιδα: 5 ενδείξεις ότι μπορεί κάτι να συμβαίνει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σκωληκοειδίτιδα, η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης όπως ονομάζεται ιατρικά, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Συμβαίνει όμως σε αρκετούς ανθρώπους – περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού χρειάζεται να κάνει επέμβαση για αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η επέμβαση θεωρείται ρουτίνας για τους χειρουργούς, αν όμως η διάγνωση καθυστερήσει τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. "Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή” εξηγεί η οικογενειακή γιατρός Jennifer Caudle, D.O. 

  Να επισημάνουμε, ωστόσο, πως δεν είναι όλες οι φλεγμονές της σκωληκοειδίτιδας επικίνδυνες ούτε χρειάζονται όλες χειρουργείο, όσο όμως καθυστερεί η διάγνωση τόσο κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλοκές.  Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω συμπτώματα και να ενημερώσουμε αμέσως το γιατρό μας αν υποψιαστούμε φλεγμονή στη σκωληκοειδίτιδα. 

  Σύμπτωμα Νο 1: Οξύς πόνος στην κοιλιά
  Συνήθως η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί έντονο πόνο που εκτείνεται από τον αφαλό προς το κάτω δεξιά τμήμα της κοιλιάς. Παρότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πάθετε ρήξη της σκωληκοειδίτιδας, θα ήταν καλό να κάνετε ένα υπερηχογράφημα για έλεγχο. Ορισμένοι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα περιγράφουν μια διαφορετική μορφή δυσφορίας: Αν πονάτε όταν βήχετε, περπατάτε ή πέφτει το αυτοκίνητο σε λακκούβα, τότε μπορεί να υπάρχει φλεγμονή σε όλη σας την κοιλιακή χώρα. Η σκωληκοειδίτιδά σας μπορεί να κινδυνεύει άμεσα με ρήξη ή μπορεί να έχει ήδη διαρραγεί. 

  Σύμπτωμα Νο 2: Αίσθηση ναυτίας, εμετός και απώλεια όρεξης 
  Μπορεί απλά να περνάτε μια γαστρεντερίτιδα, ενώ δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα τα παραπάνω συμπτώματα. Αν όμως νιώθετε πραγματικά άσχημα το στομάχι σας και πονάτε έντονα, πηγαίνετε στα επείγοντα. Η φλεγμονή της σκωληκοειδίτιδας μερικές φορές επηρεάζει άλλα σημεία του πεπτικού σωλήνα και το νευρικό σύστημα και προκαλεί ναυτία και εμετούς. 

  Σύμπτωμα Νο 3: Συχνοουρία
  Σε κάποιους ανθρώπους, η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη και έτσι είναι πιο κοντά στην ουροδόχο κύστη. Στην περίπτωση αυτή, όταν φλεγμαίνεται η σκωληκοειδίτιδα, συμβαίνει το ίδιο και στην κύστη και ερεθίζεται, εξηγεί ο Cedrek McFadden, M.D., χειρουργός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Greenville του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε συχνοουρία και μάλιστα επώδυνη. Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε ουρολοίμωξη, αν όμως συνδυάζεται με κάποιο από τα άλλα συμπτώματα αυτής της λίστας καλό θα ήταν να ελέγξετε τη σκωληκοειδίτιδά σας. 

  Σύμπτωμα Νο 4: Πυρετός με ρίγος
  Ο πυρετός που συνοδεύεται από ρίγος σημαίνει πως υπάρχει φλεγμονή κάπου στο σώμα σας. Εάν η φλεγμονή βρίσκεται στη σκωληκοειδίτιδα, ο οργανισμός αντιδρά απελευθερώνοντας αρκετά χημικά ώστε να "μπει στο παιχνίδι” η άμυνα του οργανισμού, τα λευκά αιμοσφαίρια, η δράση των οποίων εκδηλώνεται με εντοπισμένο πόνο και με συμπτώματα σε όλο το σώμα, όπως πυρετό και ρίγη. Εάν ο πυρετός με ρίγη συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  Σύμπτωμα Νο 5: Σύγχυση
  Εάν νιώθετε σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, αυτό μπορεί να σημαίνει πως η λοίμωξη επιδεινώνεται και μπορεί να έχει μπει στο κυκλοφορικό σας (προκαλώντας σήψη), μια κατάσταση που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Η σύγχυση και η έλλειψη επαφής με το περιβάλλον είναι γενικότερα δύο συμπτώματα που απαιτούν άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να οφείλονται σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως γενικευμένη λοίμωξη ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.

  08:35 03/07

  Νεότερα δεδομένα: Πώς η COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

  Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να απειλήσει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Δείτε εδώ πώς εκδηλώνονται οι επιδράσεις του.

  08:30 03/07

  7 tips για να δείτε το πρωινό σας με άλλο μάτι

  Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε και να απολαμβάνετε το πρωινό σας.

  08:27 03/07

  Εμβόλια: Χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε" σοβαρά νοσήματα

  Η αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

  07:59 02/07

  "Κάλεσμα" από Ουγγαρία για επιχειρηματικές συνεργασίες στο χώρο της υγείας

  Επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας με ουγγρικές επιχειρήσεις του κλάδου ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

  07:58 02/07

  Η Sanofi επενδύει για να αναδείξει τη Γαλλία ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων

  Με στόχο τη δημιουργία εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, η Sanofi δεσμεύεται να το καταστήσει προσβάσιμο σε όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  07:58 02/07

  Καύσωνας και καρδιά: Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε, πώς θα προστατευτείτε

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει πρακτικές συμβουλές για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα και γενικότερα τις υψηλές θερμοκρασίες.

  23:59 01/07

  Μήπως σας λείπει το πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  08:41 01/07

  COVID-19: Κρίσιμος ο έλεγχος των εστιών υπερ-μετάδοσης

  Πώς οι λίγοι μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό στους πολλούς και τι σημαίνουν για τη δημόσια υγεία οι εστίες υπερ-μετάδοσης.

  08:33 01/07

  Καύσωνας: Πώς θα χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά σύμφωνα με τον ΙΣΑ

  Και ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μας συμβουλεύει πώς να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά με ασφάλεια.

  23:59 30/06

  Η σαλάτα που "ανεβάζει" τη libido

  Ο έρωτας περνάει από το στομάχι, λένε, και ισχύει! Ανακαλύψτε ποιες τροφές βελτιώνουν την ερωτική διάθεση και την επίδοση στο κρεβάτι.

  08:20 30/06

  Διατροφή για διαβήτη; Γιατί να αποφεύγετε τη ζάχαρη αλλά ΚΑΙ τα λιπαρά;

  Η διαιτολόγος εξηγεί τις σωστές βάσεις για τη διατροφή για το διαβήτη και δίνει συμβουλές για πιο υγιεινές επιλογές.

  08:10 30/06

  Πρόγραμμα "SOPHIA" για την αντιμετώπιση και την προσέγγιση της παχυσαρκίας

  Ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας και στην αλλαγή προσέγγισης της παχυσαρκίας ως νόσου.

  08:35 29/06

  Βρέθηκε θεραπεία για τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη; Το μέλλον θα δείξει!

  Γoνιδιακή θεραπεία φαίνεται να μείωσε μόνιμα την "κακή" χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε πειραματόζωα. Το μέλλον θα δείξει τι να προσδοκούμε από αυτήν.

  08:29 29/06

  Σκληρόδερμα: Μία σπάνια νόσος που προσβάλει τις γυναίκες

  Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών και στις παραγωγικές ηλικίες η αναλογία είναι 15 γυναίκες προς 1 άνδρα.