Κυριακή, 17-Ιαν-2021 23:59
Τα λάθη που κάνουμε όταν τρώμε λαχανικά

Τα λαχανικά είναι το μυστικό της καλής ζωής και της μακροζωίας. Μήπως όμως κάνετε κι εσείς κάποια συνηθισμένα λάθη στην προετοιμασία τους, στερώντας πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες από τη διατροφή σας;
Έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "International Journal of Epidemiology", μάλιστα, επισημαίνει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, με καλύτερη υγεία. Ωστόσο, δεν αρκεί να καταναλώνουμε πολλά λαχανικά κάθε μέρα, αφού ο τρόπος που προετοιμάζουμε τις σαλάτες ή τα προσθέτουμε στο φαγητό μας παίζει σημαντικό ρόλο στο αν και πόσο διατηρούν τα πολύτιμα συστατικά τους.
Τα "λάθη” που μπορεί να κάνετε με τα λαχανικά σας
Τα καθαρίζετε και τα ψιλοκόβετε πριν το μαγείρεμα: Για να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερες από τις βιταμίνες τους, αποφεύγουμε να καθαρίσουμε και να κόψουμε τα λαχανικά πριν το μαγείρεμα. Ιδανικά, τα πλένουμε πολύ καλά με νερό και σαπούνι ή ξύδι, ανάλογα το είδος, και τα μαγειρεύουμε ολόκληρα ή κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τα κόβουμε μικρότερα όταν πλέον έχουν βράσει.
Ψιλοκόβετε τη σαλάτα σας: Έχουμε συνηθίσει να τρώμε ψιλοκομμένα τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μέθοδος αυτή οξειδώνει τα λαχανικά και χάνουν πολλές βιταμίνες, ενώ επιπλέον καταστρέφεται μεγάλη ποσότητα από τις φυτικές τους ίνες. Ιδανικά, χοντροκόβουμε με το χέρι ή με πολύ κοφτερό μαχαίρι τα σαλατικά, αμέσως πριν την ώρα του φαγητού.
Ρίχνετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα πριν βράσει το νερό: Όταν φτιάχνουμε σούπα, εάν ρίξουμε τα λαχανικά στο νερό πριν αυτό βράσει μεγάλο μέρος των βιταμινών τους μεταφέρεται στο νερό. Αυτό δεν μας πειράζει, εφόσον θα χρησιμοποιήσουμε το ζωμό. Όταν όμως βράζουμε τα λαχανικά για σαλάτα ή για να τα φάμε χωρίς το ζωμό τους, είναι προτιμότερο να τα ρίχνουμε στο νερό όταν θα έχει βράσει. Έτσι δημιουργείται ένας υμένας γύρω από την τροφή, που τη βοηθά να συγκρατήσει περισσότερους από τους χυμούς και τα θρεπτικά της συστατικά.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.
Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.
Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.
Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;