Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Δεκ-2018 23:59

  3 απαντήσεις για την "πίεση" και τα αντιυπερτασικά φάρμακα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Η υπέρταση μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της παίζουν και διάφορες παράμετροι. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, όπως και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της υπέρτασης, μαζί με την παχυσαρκία, το άγχος, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κεκορεσμένου λίπους και νατρίου. Ακόμη, ρόλο παίζει το φύλο, αφού έχει παρατηρηθεί ότι πριν από την ηλικία των 50 η υπέρταση παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, μετά όμως την εμμηνόπαυση και την ηλικία των 50-55 ετών οι γυναίκες με υπέρταση ξεπερνούν το ποσοστό των ανδρών.

  Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσετε την υπέρταση 
  Για κάθε 20 mmHg αύξησης της συστολικής και 10 mmHg αύξησης της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό ή έμφραγμα, καθώς η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιου είδους επεισόδια.
  Η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για νεφρικές βλάβες, καρδιακή ανεπάρκεια, απόφραξη των αρτηριών των ποδιών κ.ά., ενώ σε συνδυασμό με την παρουσία άλλων παραγόντων, όπως η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού νοσήματος αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

  Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές αν έχετε υπέρταση

  3 ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπέρταση
  "Ο καφές επιδρά στην υπέρταση;"
  Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αυξήσει απότομα την αρτηριακή πίεση, αλλά συνήθως ο οργανισμός αναπτύσσει ανοχή στην καφεΐνη και έτσι η αύξηση πιθανότατα να είναι παροδική.

  "Τα αντι-υπερτασικά φάρμακα έχουν παρενέργειες;"
  Έχουν, αλλά συνήθως μικρής σημασίας και διαρκούν λίγο. Η συνηθέστερη είναι η απότομη πτώση της πίεσης, προκαλώντας αδυναμία, ακόμη και λιποθυμία, μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη χαμηλότερη πίεση. Άλλες παρενέργειες είναι οι συναισθηματικές διαταραχές, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα του στόματος, μυαλγίες, μείωση της σεξουαλικής ικανότητας κ.ά. που συνήθως εξαφανίζονται έπειτα από λίγες ημέρες.

  "Τι συμβαίνει αν ξεχάσω να πάρω τα φάρμακα;"
  Εάν αυτό δε γίνεται συστηματικά και αν απλώς ξεχαστείτε για μία ημέρα, οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές. Εάν, όμως, γίνεται συστηματικά ή υπάρξει διακοπή της αγωγής, η αρτηριακή πίεση θα αυξηθεί και πάλι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μην πάρετε διπλάσια δόση αν διαπιστώσετε ότι ξεχάσετε μια μέρα το φάρμακό σας και φροντίζετε να παίρνετε καθημερινά και σταθερά τα φάρμακά σας.

  Διαβάστε περισσότερα για την υπέρταση στο Shape.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ