Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 23:59
Έχετε επάρκεια σε μαγνήσιο; Έχετε σημαντικούς λόγοι για να παίρνετε αρκετό

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή κατάσταση της σωματικής και διανοητικής μας υγείας, ενώ είναι απαραίτητο για να εκμεταλλεύεται ο οργανισμός μας στο έπακρο πάνω από 300 άλλα συστατικά που λαμβάνει μέσω της διατροφής. Αλλά και τα πιθανά προβλήματα υγείας από την έλλειψη μαγνησίου είναι πολύ σημαντικά, καθώς η έλλειψη του βασικού αυτού μετάλλου μπορεί να μειώσει την κυτταρική μεταβολική ικανότητα και σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους, άγχος και θλίψη, πονοκεφάλους, ινομυαλγία και ξαφνικό θάνατο από καρδιακά αίτια.
Πόσο μαγνήσιο χρειαζόμαστε τη μέρα;
Η προτεινόμενη πρόσληψη μαγνησίου από διατροφικές πηγές είναι 310-420 mg τη μέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Συζητήστε με το γιατρό σας την πιθανότητα να χρειάζεστε συμπλήρωμα, αλλά στο μεταξύ αυξήστε τις παρακάτω τροφές, που αποτελούν πλούσιες πηγές μαγνησίου, στη διατροφή σας.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ καλή πηγή του. Κι οι επιλογές σας είναι πολλές, όπως π.χ. διάφορα είδη μαρουλιού, σπανάκι, λάχανο, ρόκα και πολλά από τα χόρτα εποχής.
Άλλες καλές πηγές μαγνησίου:
Αβοκάντο – Μαζί με τα καλά λιπαρά που περιέχει, το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική τροφή για την καρδιά σας.
Σκόνη κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης – Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
Κολοκύθα και σπόροι κολοκύθας - Μόλις μισό φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας σας παρέχουν το 100% του μαγνησίου που χρειάζεστε κάθε μέρα.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει έως και κατά 33% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες φαίνεται πως καταπολεμά την κατάθλιψη και τις ημικρανίες.
Ρεβίθια – Αν δεν τα αγαπάτε μαγειρεμένα, μπορείτε να τα απολαύσετε σαν σνακ, ψητά στο φούρνο και πασπαλισμένα με πάπρικα και άλλα μυρωδικά.
Λιπαρά ψάρια – Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγκα και οι σαρδέλες είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Μυρωδικά όπως το κύμινο, ο μαϊντανός, οι σπόροι μουστάρδας και ο μάραθος – Τα μυρωδικά και τα βότανα δίνουν άρωμα και γεύση στο φαγητό και μας βοηθούν να περιορίσουμε τη χρήση αλατιού.
Ξηροί καρποί και σπόροι - Είναι το ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα και αυξάνουν την καθημερινή μας πρόσληψη πρωτεΐνης.
H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.
Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.
Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.
Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.
Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.