08:00 25/10
Κέικ, γαριδάκια, αλλαντικά προκαλούν εθισμό: Νέα μελέτη δείχνει ανησυχητικές συνδέσεις του εγκεφάλου με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.
Νόστιμα, θρεπτικά και άκρως… καλοκαιρινά τα δυο αυτά θαλασσινά συνοδεύουν ιδανικά το ούζο, τη μπύρα και το τσιπουράκι μας. Υπάρχει τελικά "δίλημμα" στην επιλογή μεταξύ τους και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα;
Το καλαμάρι
Είναι μια από τις θρεπτικότερες τροφές αφού προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Το λίπος του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, τα καλαμάρια είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κυρίως σε σελήνιο, φολικό οξύ και βιταμίνες Α και Ε. Τα καταναλώνουμε συνήθως τηγανιτά, είτε ολόκληρα είτε σε ροδέλες για αυτό είναι και παχυντικά αν τα καταναλώσουμε χωρίς μέτρο. Αν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε έτσι είναι προτιμότερο να τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο αντί για οποιοδήποτε σπορέλαιο.
Οι σουπιές
Ανήκουν στην κατηγορία των μαλακίων και είναι "πρώτα ξαδέρφια" με τα καλαμάρια. Είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, φώσφορο και νάτριο. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το μελάνι που περιέχουν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα φαγητά, όπως για παράδειγμα να βράσουμε μακαρόνια στο ζουμί τους για να πάρουν θαλασσινή γεύση. Οι σουπιές σε αντίθεση με τα καλαμαράκια γίνονται συνήθως μαγειρευτές, έτσι δίνουν λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό και πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά αν τις συνοδέψουμε με λαχανικά όπως συνηθίζεται. Επίσης οι σουπιές δίνουν λιγότερη χοληστερίνη από τα καλαμάρια και είναι προτιμότερες (αν και όχι ιδανική επιλογή) για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Η καλύτερη επιλογή είναι να τις μαγειρέψουμε με σπανάκι. Γίνεται έτσι ένα πολύ θρεπτικό πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες A, C, Ε, Β2, Β6 και Β12, νιασίνη καθώς και πρωτεΐνες. Ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, φολικού οξέως και καλίου και συμβάλει στη ρύθμιση της πίεσης. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στοιχεία. Άλλοι υγιεινοί τρόποι να απολαύσουμε τις σουπιές είναι γεμιστές με ρύζι, κρασάτες, στην κατσαρόλα με πιλάφι, στη σχάρα ή βραστές.
Φρέσκα ή κατεψυγμένα
Τα φρέσκα καλαμάρια όπως και οι σουπιές είναι πιο σκληρά από τα κατεψυγμένα, αφού η διαδικασία της ψύξης σιτεύει και μαλακώνει το κρέας τους. Αν τα μαλάκια καταψυχθούν με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες σε σωστές συνθήκες φτάνουν φρεσκότατα στο πιάτο μας και πλούσια σε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι στη χώρα προέλευσής τους αφού τα κατεψυγμένα –κυρίως- καλαμάρια αλιεύονται από χώρες όπως Αμερική, Ινδίες, Κίνα, Νότα Αφρική κ.λπ. στα οποία πιθανόν υπάρχουν ίχνη από υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο και διάφορες τοξίνες επάνω από τα επιτρεπτά όρια. Από τα εισαγόμενα κατεψυγμένα ψαρικά νοστιμότερα θεωρούνται αυτά που προέρχονται από την Κίνα ενώ τα φθηνότερα είναι της Ινδίας.
Τι γίνεται με τη χοληστερόλη;
Πραγματικά τόσο τα καλαμάρια όσο και οι σουπιές είναι πλούσια σε χοληστερίνη. Αν έχουμε υψηλές τιμές μπορούμε να τα καταναλώνουμε 1 φορά την εβδομάδα αλλά με μέτρο. Υπολογίζουμε πως για να μην ξεπεράσουμε τα 300 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης που είναι το όριο της καθημερινής λήψης θα πρέπει να καταναλώνουμε το πολύ 150 γραμμάρια θαλασσινών (περίπου μισή μερίδα).
Καλαμάρια ή σουπιές; Ποιο κερδίζει;
Η σουπιά όταν είναι μαγειρεμένη και όχι τηγανιτή υπερέχει διατροφικά ενώ έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο και τα δύο αυτά μεζεδάκια έχουν θέση στο τραπέζι μας αρκεί να τα απολαμβάνουμε με μέτρο.
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.
Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.
Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.
Γράφει o Teddy Rosenbluth
Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...
1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.
Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.
Γράφει η Mohana Ravindranath
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.
Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Μόλις 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες είναι πραγματικά αναγκαίες.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.