Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 08-Μαϊ-2017 07:37

    800 γραμμάρια για να ζήσετε περισσότερα χρόνια

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι άνθρωποι που καταναλώνουν δέκα μερίδες φρούτα και λαχανικά τη μέρα, δηλαδή 800 γρ. συνολικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι ήδη γνωστό πως τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλουν με πολλούς τρόπους για μια καλύτερη υγεία, η νέα όμως μελέτη από τη Βρετανία αποκαλύπτει πως ο μαγικός αριθμός της μακροβιότητας είναι η κατανάλωση δέκα μερίδων τη μέρα και όχι πέντε όπως θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα. 

    Η μέση ποσότητα της μερίδας είναι τα 80 γρ. (περίπου μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), οπότε μπορείτε να τρώτε περισσότερες από μία μερίδες κάθε φορά. 

    Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ntagkfin Being, σημείωσαν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology" πώς εάν η πλειοψηφία των ανθρώπων ακολουθούσε τον κανόνα των δέκα μερίδων, τότε θα είχαμε 7,8 εκατομμύρια λιγότερους πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. 

    Λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιά και καρκίνο
    Η συγκεκριμένη μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορά δύο εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά) δείχνει πως ακόμη και δύο ή τρεις μερίδες φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμα για την υγεία, με βασικό όφελος τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή από καρκίνο. 
    Ο κίνδυνος για καρκίνο μειώνεται κυρίως από τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π.χ. πιπεριές ή καρότα) και τα σταυρανθή (π.χ. κουνουπίδι, λάχανο και μπρόκολο).
    Τα φρούτα και λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό είναι κυρίως τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή, οι σαλάτες, το λάχανο και το μαρούλι. 

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γρ. φρούτων και λαχανικών τη μέρα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και τις πιθανότητες για καρκίνο κατά 4%, ενώ η κατανάλωση 800 γρ. μειώνει αντίστοιχα τον κίνδυνο κατά 28% και 13%. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.