Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Απρ-2019 23:59

  Είναι "υποχρεωτικό" να κοινωνήσει το παιδί το Πάσχα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Η περίπτωση ενός παιδιού που αρνείται να πάει στην εκκλησία ή να κοινωνήσει δεν είναι σπάνια. Οι λόγοι γι’ αυτή την άρνηση μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί να έχει τρομάξει κάποτε από τον παπά ή ακόμη και να μην του αρέσει η γεύση της Θείας Κοινωνίας. 

  Στην περίπτωση που ένα μικρό παιδί αρνείται να κοινωνήσει μπορεί απλά να αναστατώνεται από το τυπικό της λειτουργίας. Ίσως βοηθήσει αν του εξηγήσουμε περισσότερο τι συμβαίνει και κάνουμε στο σπίτι μια αναπαράσταση της όλης διαδικασίας ώστε εκείνη τη στιγμή να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια γνωρίζοντας τι ακριβώς θα συμβεί. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο μπορούμε να κανονίσουμε να πάμε στην εκκλησία μαζί με την οικογένεια ενός φίλου του που πρόκειται να κοινωνήσει. 

  Είναι "υποχρεωτικό” να κοινωνήσει το παιδί το Πάσχα;
  Η απάντηση των ειδικών είναι σαφής: Δεν είναι υποχρεωτικό να κοινωνήσει το παιδί το Πάσχα, ακόμη κι αν στην οικογένειά μας τηρούμε τη νηστεία και τα υπόλοιπα μέλη κοινωνούν. 

  Όπως επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίλη Ανδριοπούλου, μπορούμε να συζητήσουμε τις αντιδράσεις ή τις αντιρρήσεις του παιδιού μας σχετικά με τη Θεία Κοινωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό να την επιβάλουμε. 

  "Αν η αντίδραση του παιδιού εξακολουθεί να είναι έντονη υποχωρούμε, επισημαίνοντάς του πως αν αλλάξει μεγαλώνοντας άποψη, μπορεί να κοινωνήσει τότε. Επιπλέον, αν το παιδί αρνείται να κοινωνήσει είναι σημαντικό να αποφύγουμε τις απειλές όπως "θα χάσεις την εύνοια και την ευλογία του Θεού" και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε και με τους γύρω μας, π.χ. τη γιαγιά και τον παππού, που μπορεί να ενοχληθούν με το παιδί και με τη δική μας, ανεκτική, στάση”. 

  Αντίστοιχα, όταν το παιδί πηγαίνει με το σχολείο στην εκκλησία, είναι καλό να συζητήσουμε με τη δασκάλα ή το δάσκαλο – αν αντιληφθούμε πως ενοχλείται από την αντίδραση του παιδιού μας, εξηγώντας της πως είμαστε ενήμεροι και συμφωνούμε με το παιδί. "Με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε το παιδί μας απέναντι στη συμπεριφορά τρίτων προσώπων, όπως ο δάσκαλος ή ο καθηγητής, που έχουν επιρροή επάνω του”, συμπληρώνει η ειδικός. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:07 14/02

  Συγγενείς καρδιοπάθειες: Τα σημερινά δεδομένα και οι προκλήσεις

  Ως συγγενείς καρδιοπάθειες ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες.

  08:04 14/02

  Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας

  Ας απαιτήσουμε όλοι μαζί #nomoreborders στις καλές συνθήκες νοσηλείας και την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες για τα παιδιά με καρκίνο.

  08:00 14/02

  Παράσταση χορού για παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθειες

  Ενώνουμε τις καρδιές μας και απολαμβάνουμε μια ξεχωριστή βραδιά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στα παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθειες.

  11:37 13/02

  Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού - Δωρεάν εξετάσεις

  Η χρήση προφυλακτικού είναι ο βασικός τρόπος θωράκισης της υγείας μας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Δείτε εδώ πού μπορείτε να εξεταστείτε δωρεάν.

  10:45 13/02

  Νέος τρόπος προσδιορισμού των κρουσμάτων του κοροναϊού αλλάζει τα δεδομένα

  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα σημείωσε αλματώδη αύξηση μετά την αλλαγή του τρόπου εξέτασης και του προσδιορισμού των κρουσμάτων.

  10:39 13/02

  Συνεργασία ΜΗΤΕΡΑ με την Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου

  Μια σημαντική συνεργασία που θα φέρει νεότερους γιατρούς σε επαφή τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές στη γυναικολογία.

  08:41 12/02

  Ουρικό οξύ: Μπορεί να μειωθεί με τη διατροφή

  Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, τη γνωστή ποδάγρα, και προβλήματα στα νεφρά.

  08:35 12/02

  "Αγώνας δρόμου" για το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού

  Η γαλλο-βρετανική εταιρεία Novacyt ανέπτυξε το πιο γρήγορο έως τώρα τεστ ανίχνευσης του νέου κοροναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες.

  23:59 11/02

  Σεξ: 3 μύθοι και 3 αλήθειες

  Μπορεί με "μία φορά" να μείνει μια γυναίκα έγκυος; Και άλλες απαντήσεις σε βασικές απορίες όλων μας.

  08:22 11/02

  Να φοβόμαστε περισσότερο τον κοροναϊό ή τον φόβο;

  Πόσο δικαιολογημένος -ή όχι- είναι ο φόβος μας για το νέο κοροναϊό. Και τελικά, τι είναι πιο μεγάλος, ο κίνδυνος για την υγεία ή ο πανικός μας;

  07:31 11/02

  Το μέλλον στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

  Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα νέα δεδομένα στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη από τη Sanofi Ελλάδας.

  23:59 10/02

  Χάστε βάρος με περπάτημα

  Το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με περπάτημα.

  11:01 10/02

  Νέα δεδομένα από τον ΠΟΥ για το ποιοι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό

  Μεγεθύνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης σε ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στην Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  10:59 10/02

  Χειρουργική μάσκα: Πώς θα μας προστατεύει αποτελεσματικά από τη γρίπη και τον κοροναϊό

  Οδηγίες χρήσης για το πιο συζητημένο... αξεσουάρ της εποχής.

  07:43 07/02

  Πότε να πάμε στο ρευματολόγο; 4 σημαντικά συμπτώματα

  Με τα ρευματικά νοσήματα να είναι όλο και πιο συχνά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που μας οδηγούν στο ρευματολόγο.

  07:37 07/02

  Ο όμιλος Chiesi ανακοινώνει την ίδρυση νέου Παγκόσμιου Τμήματος Σπάνιων Παθήσεων

  Δυναμώνει η έρευνα στις σπάνιες παθήσεις με την κίνηση κλειδί της Chiesi.