Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 21-Φεβ-2019 23:59

    Μούχλιασε το φαγητό. Το πετάμε ή όχι;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Έχει συμβεί σε όλους μας και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μουχλιάσει ένα φαγητό ή ένα τρόφιμο, είτε στο ντουλάπι είτε στο ψυγείο μας. Αρκεί να μείνει λίγες μέρες παραπάνω από τον ενδεδειγμένο χρόνο, να ξεχάσουμε στο βάθος του ψυγείου μία ανοιγμένη συσκευασία ή να υπάρχει λίγο περισσότερη υγρασία - και οι μύκητες της μούχλας βρίσκουν τρόπο να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Και παρότι ο γενικός κανόνας είναι πως πετάμε ο,τιδήποτε είναι μουχλιασμένο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. 

    Μούχλιασε το φαγητό. Το πετάμε ή όχι;
    Σύμφωνα με οδηγίες από το USDA, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το οποίο εκδίδει νόρμες και θεσπίζει κανόνες για την υγιεινή κατανάλωση των τροφών, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι απαραίτητο να πεταχτούν αν έχουν μουχλιάσει, ενώ άλλα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. 

    Ποια φαγητά πετάμε αν έχουν μουχλιάσει

    Μπέικον και λουκάνικα, καθώς είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία που μπορεί να αναπτύξουν μούχλα όχι μόνο εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό τους, ενώ παράλληλα με τη μούχλα μπορεί να αναπτυχθούν και βακτήρια.

    Κρέας, είτε είναι ωμό είτε μαγειρεμένο. Εάν το κρέας παρουσιάσει μούχλα, η κατανάλωσή του είναι επικίνδυνη.

    Άλλα τρόφιμα που πετάμε αν έχουν μουχλιάσει: Μαγειρεμένο φαγητό, όσπρια και ζυμαρικά, μαλακά τυριά ή τυριά σε φέτες, γιαούρτια και κρέμες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ζελέ, μαλακά φρούτα και λαχανικά, ψωμί και προϊόντα ζύμης.

    Τι θα συμβεί αν φάμε μουχλιασμένο φαγητό; Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν αρχίσουμε να τρώμε κάτι και στην πορεία παρατηρήσουμε ότι έχει πιάσει μούχλα, το χειρότερο σενάριο είναι συνήθως στομαχόπονος, εμετός ή/και διάρροια. 

    Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε αφού αφαιρέσουμε το κομμάτι με τη μούχλα: Σκληρά φρούτα και λαχανικά, σκληρά τυριά, σαλάμι, καπνιστά αλλαντικά.

    Μια ειδική κατηγορία: Τυριά με "φυσική” μούχλα
    Αυτά αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση. Υπάρχουν τυριά στα οποία το "μούχλιασμα" αποτελεί στάδιο της παραγωγής τους, για παράδειγμα τα τυριά roquefort, gorgonzola, stilton, blue cheese, brie και camembert. Σ' αυτά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τη μούχλα της κακής συντήρησης από την "κατασκευαστική μούχλα". Η επικίνδυνη μούχλα είναι γκρίζα και με ίνες. Οπότε όλα τα παραπάνω τυριά υπάγονται στη συμπεριφορά που αφορά τα σκληρά και τα μαλακά τυριά. Δηλαδή, πετάμε τα μαλακά τυριά όπως είναι το brie, η gorgonzola και το camembert και αφαιρούμε τη μούχλα και καταναλώνουμε όλα τα υπόλοιπα, σκληρά τυριά.

    Πηγή: Askmen

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    08:00 03/12

    Γιατί ο ελληνικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό - Ο ρόλος των καυσίμων και των τροφίμων

    Ενέργεια και τρόφιμα άλλαξαν ριζικά την τάση για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.