Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 23:59

  Η ζωή (ξανα)αρχίζει στα 46!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πορεία της ζωής και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά μια καμπύλη με "αναστροφή”, σε σχήμα U. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Economist, ξεκινάμε την ενήλικη ζωή μας αρκετά χαρούμενοι, κατά μέσο όρο. Το συναίσθημα αυτό αρχίζει να φθίνει όσο προχωράμε προς τη μέση ηλικία μέχρι που φτάνει το ναδίρ, το σημείο που συνήθως αποκαλούμε "κρίση της μέσης ηλικίας”. Και μετά; Μετά οι ειδικοί επισήμαναν το αναπάντεχο: αρχίζουμε να δηλώνουμε πιο ευτυχισμένοι

  Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα προέκυψε από έναν κλάδο των οικονομικών που αναζητά μια πιο ικανοποιητική μονάδα μέτρησης από τα χρήματα για την ευημερία των ανθρώπων. Η ιδέα αυτή έχει εισχωρήσει και στην πολιτική αρένα, όπου οι νέες πολιτικές που αναφαίνονται στη Δύση εκτιμούν έναν νέο δείκτη: την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία χωρίς την οποία το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δεν έχει νόημα για την ευημερία των πολιτών, δηλώνουν οι ειδικοί. Το 2008 ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από δύο βραβευμένους με Νόμπελ οικονομολόγους να σκεφτούν μια πιο ευρεία μέτρηση της εθνικής ευτυχίας από το ΑΕΠ. Και πρόσφατα, σε μία αναπάντεχη κίνηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως η Βρετανική κυβέρνηση θα άρχιζε να συγκεντρώνει στοιχεία γύρω από την ευημερία των κατοίκων της

  Στις ΗΠΑ τα στοιχεία αυτά υπάρχουν ήδη με τους συμμετέχοντες στις επίσημες έρευνες να κάνουν μια εκτίμηση της ζωής τους και πώς νιώθουν σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση αυτή είναι η ηλικία (τα άλλα είναι το φύλο, ο χαρακτήρας, οι εξωτερικές παράμετροι) – και από εδώ άρχισε να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η κατάσταση! Μεταξύ άλλων ερευνητών, ο David Blanchflower, καθηγητής οικονομικών στο Κολέγιο του Ντάρμουθ εξέτασε τα δεδομένα από 72 χώρες, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη ζωή τους. 

  Πιο ευτυχισμένοι στα 46
  Ο μέσος όρος της ηλικίας όπου οι συμμετέχοντες ένιωθαν μεγαλύτερη ευτυχία ήταν στα 46 χρόνια τους. Οι γυναίκες δήλωσαν ελαφρώς πιο ικανοποιημένες από τους άντρες, παρότι λόγω φύλου είναι πιο επιρρεπείς σε κατάθλιψη. Επίσης, πιο ευτυχισμένοι δηλώνουν οι εξωστρεφείς άνθρωποι συγκριτικά με τους εσωστρεφείς, ενώ το εισόδημα, η υγεία και οι σχέσεις έχουν μερίδιο στο πόσο ευτυχισμένος νιώθει κανείς.

  Η καμπύλη της ευτυχίας
  Από τη μεγάλη αυτή έρευνα φαίνεται πως η ψυχολογική ευημερία που νιώθουμε στην πορεία της  ζωής μας είναι μια καμπύλη με σχήμα U. Ξεκινάμε γύρω στα 20 χρόνια μας νιώθοντας ψυχολογικά στο ζενίθ ενώ στο πιο χαμηλό σημείο της ευτυχίας βρισκόμαστε γύρω στα 46. Από κει και μετά όμως, τα επόμενα χρόνια, αρχίζει η ανοδική πορεία και όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνεται το συναίσθημα της ευτυχίας.

  Μια μικρή ένεση αισιοδοξίας; Γιατί όχι;

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

  09:00 05/12

  Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

  Με πολλές ελπίδες για την καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία έκλεισε η ημερίδα.

  08:28 04/12

  Πώς συνδέονται οι στάτινες για τη χοληστερίνη με τον καρκίνο του προστάτη;

  Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση τους μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του συχνού αυτού καρκίνου στους άντρες.

  08:24 04/12

  Πόνος στο χέρι; Είναι... στο χέρι μας να μην πονάμε πια!

  Ο πόνος στο χέρι, σε ό,τι κι αν οφείλεται, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

  08:11 04/12

  Νέας γενιάς συσκευή για εισπνοές Elpenhaler®

  Η καινοτόμος συσκευή για εισπνοές προσφέρει σημαντική βοήθεια για τη σωστή λήψη της θεραπείας σε ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού.

  08:05 04/12

  Νέος finance director στη Pfizer Hellas

  O Αντώνης Χατζημανωλάκης ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ενώ παράλληλα ηγείται του Business Finance στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  10:59 03/12

  Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια

  Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει (και) την καρδιά από αρρυθμία και ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.