Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Απρ-2016 08:11

  Μια νέα αρθροσκοπική τεχνική για την αστάθεια ώμου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ώμος είναι μια θαυμαστή  άρθρωση. Επιτρέπει να τοποθετήσουμε παντού στον χώρο το χέρι μας έχοντας τη δυνατότητα να εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτοί που την μελετούν εντυπωσιάζονται από τον συνδυασμό ελευθερίας κίνησης και σταθερότητας- πως μια σφαίρα σταθεροποιείται απέναντι από μια επίπεδη επιφάνεια! Αυτή η αρμονία όμως ελευθερίας κίνησης και δυναμικής σταθερότητας διαταράσσεται εύκολα  και αυτός είναι ο λόγος που ο ώμος είναι η άρθρωση η οποία εξαρθρώνεται συχνότερα στο ανθρώπινο σώμα.

  Τα εξαρθρήματα είναι σοβαροί τραυματισμοί και απαιτούν την άσκηση υψηλής ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για την απομάκρυνση της αρθρικής επιφάνειας του βραχιονίου οστού (κεφαλή) από την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης (ωμογλήνη) και την παραμονή εκτός αυτής. Η βία που ασκείται προκαλεί βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκαλείται αστάθεια δηλ. ο ώμος να αρχίζει να εξαρθρώνεται πολύ εύκολα. giannakis

  Οι βλάβες αυτές  μπορεί να είναι:
  Τμηματική αποκόλληση του επιχείλιου χόνδρου, ο οποίος είναι ένα χόνδρινο δαχτυλίδι που περιβάλλει την ωμογλήνη και αυξάνει το βάθος της άρθρωσης.
  Ρήξη των γληνοβραχιόνιων συνδέσμων και του αρθρικού Θυλάκου
  Ρήξη του μυοτενοντίου πετάλου (σε μεγαλύτερες ηλικίες) 
  Οστικές βλάβες στην κεφαλή του βραχιονίου και στην ωμογλήνη. Αν αυτές οι βλάβες δεν επουλωθούν σωστά μετά το πρώτο επεισόδιο, το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και τα επεισόδια που "βγαίνει" ο ώμος μπορεί να επαναλαμβάνονται ακόμα και με ελάχιστη βία. Αυτό είναι το υποτροπιάζον εξάρθρημα. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποσκοπεί στην αποκατάσταση των βλαβών έτσι ώστε οι πιθανότητες για καινούργιο εξάρθρημα να μειώνονται και να φτάνουν σε επίπεδο παρόμοιο με αυτών που έχει ένας υγιής ώμος. Τις περισσότερες φορές αρκεί η αποκατάσταση των συνδεσμικών στοιχείων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Αν όμως έχουν συμβεί πολλά εξαρθρήματα σταδιακά η βλάβη επεκτείνεται και στο οστικό υπόστρωμα.  

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκατάσταση του οστικού ελλείμματος της ωμογλήνης το οποίο δημιουργείται από επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα. Το οστικό έλλειμμα όταν είναι μεγάλο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αστάθειας και αντιμετωπίζεται με προσθήκη μοσχεύματος, το οποίο συνήθως λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή και πιο συγκεκριμένα από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα ή από την κορακοειδή απόφυση. Μέχρι τώρα η αποκατάσταση της βλάβης γινόταν ανοικτά λόγω της τεχνικής δυσκολίας της αρθροσκοπικής μεθόδου και  της πιθανότητας σπάνιων μεν αλλά πολύ σοβαρών επιπλοκών.

  Εμμανουήλ ΜπριλάκηςΤώρα μια νέα τεχνική επιτρέπει την αρθροσκοπική αντιμετώπιση αυτών των ελλειμμάτων με την εισαγωγή ειδικής κάμερας (αρθροσκόπιο) και ειδικών εργαλείων στην άρθρωση του ώμου διαμέσου οπών στο δέρμα διαμέτρου 5 mm περίπου. Η αρθροσκοπική αυτή αντιμετώπιση υπερτερεί της ανοικτής λόγω του μικρότερου τραυματισμού των γειτονικών υγιών ιστών. Αυτό δεν έχει επίπτωση μόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά επιπλέον μειώνεται το χρονικό διάστημα της αποκατάστασης και της επιστροφής του ασθενούς στην καθημερινότητα του. Μέχρι σήμερα η συγκράτηση του μοσχεύματος γινόταν με χρήση μεταλλικών κοχλιών (βιδών). Η μέθοδος αυτή έχει αρκετά μεγάλη τεχνική δυσκολία στη σωστή γεωμετρική τοποθέτηση των βιδών και επιπρόσθετα, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα σε περίπτωση υποτροπής λόγω της θραύσης των μεταλλικών υλικών ή λόγω οστικής φθοράς που μπορεί να προκαλέσει ένας νέος τραυματισμός. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που δεν στέφεται πάντα με επιτυχία.  

  Λύση σε αυτά τα προβλήματα έρχεται δώσει μια νέα τεχνική, που επινόησαν ο Ιταλός χειρουργός ώμου Dr. Ettore Taverna και ο Γάλλος Dr. Pascal Boileau, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Κέντρο Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου Αθηνών. Σε αυτήν για την συγκράτηση του οστικού μοσχεύματος, αντί για βίδες, χρησιμοποιούνται ράμματα μεγάλης αντοχής που τοποθετούνται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και "αγκαλιάζουν" το μόσχευμα συγκρατώντας το στην σωστή θέση μέχρι να επουλωθεί και να ενσωματωθεί στην ωμογλήνη. Αυτή είναι μια καινοτομία που μας επιτρέπει την αρθροσκοπική αντιμετώπιση της αστάθειας του ώμου, η οποία οφείλεται σε οστικό έλλειμμα με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Μια επιτυχημένη επέμβαση, ακολουθούμενη από ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, βοηθούν τον ασθενή στην πλήρη επάνοδο του στις προ-εγχειρητικές του δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης 
  Διευθυντής Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου
  Manosanton@gmail.com | www.Shoulder.gr

  Εμμανουήλ Μπριλάκης 
  Επιμελητής Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου
  Emmanuel.Brilakis@gmail.com | www.BrilakisOrthopaedics.gr

  Μαρία Πατραμάνη
  Φυσιοθεραπεύτρια Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου
  patramanim@gmail.com

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:27 17/05

  Πώς θα διαλέξουμε το πιεσόμετρο για το σπίτι;

  Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης αποτελεί μία καλή αφορμή να αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

  09:58 17/05

  Μπορούμε να πιούμε αλκοόλ μετά το εμβόλιο για την COVID-19;

  Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι έτσι κι αλλιώς βλαβερή, αλλά όταν έχουμε κάνει το εμβόλιο μπορεί να μειώνει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας.

  08:52 17/05

  Έρευνα Pfizer vs AstraZeneca: Πόσα αντισώματα αναπτύσσουμε μετά τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Αποτελέσματα ελληνικής μελέτης του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια της Pfizer ή της AstraZeneca.

  09:40 14/05

  Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!

  Οι ταπεινές σαρδέλες δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός μεζές αλλά και "φάρμακο" κατά του διαβήτη τύπου 2.

  09:08 14/05

  Νέα έρευνα για τα συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά

  Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:33 14/05

  Γυναικεία υγεία: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μία "γυμνή φωτογραφία"

  "Η "γυμνή φωτογραφία" που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει": Το νέο μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας "forHER" της Roche.

  09:46 13/05

  Κοιμόμαστε καλύτερα εάν παίρνουμε χάπια για την αϋπνία;

  Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων για την αϋπνία δεν φέρνει καλύτερο ύπνο τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 13/05

  Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;

  Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες στους ιστούς της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

  08:33 13/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με δύο διαφορετικά σκευάσματα;

  Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα.

  12:10 12/05

  Η VIATRIS Inc. και η GENESIS Pharma ανακοινώνουν τη νέα στρατηγική τους συνεργασία στην Ελλάδα

  Βάσει της νέας συνεργασίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την αποκλειστική εμπορική διάθεση του βιοομοειδούς σκευάσματος της Viatris στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας.

  09:48 12/05

  Ανοσία έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2: ο ρόλος των Τ-λεμφοκυττάρων

  Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι του SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου.

  09:29 12/05

  Θετικά τα αποτελέσματα για το bimekizumab για τη θεραπεία της ψωρίασης

  Το bimekizumab είναι υπό αξιολόγηση από τον FDA και τον EMA για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.