Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 29-Ιουλ-2019 23:59

    Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν υψηλή πίεση

    Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν υψηλή πίεση
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πέρα από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ενδεχομένως τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι απαραίτητη σε όλα τα υπερτασικά άτομα, ανεξάρτητα από το αν υποβάλλονται ή όχι σε φαρμακευτική αγωγή, αλλά και στα άτομα με οριακή υπέρταση. Την ίδια, ώρα, οι αλλαγές αυτές αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική επίδραση όχι μόνο στη μείωση της πίεσης, αλλά και στην αντιμετώπιση των άλλων παραγόντων κινδύνου (διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία). 

    Για τη μείωση της πίεσης, το αποτελεσματικότερο μη φαρμακευτικό μέσο, είναι η ελάττωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους υπερτασικούς. Ακόμα και μικρή μείωση του βάρους (5 kg) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και τη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου. 

    Άλλα αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση της πίεσης είναι: δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά, κάλιο και ασβέστιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μείωση της πρόσληψης αλατιού με την τροφή, περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ (το πολύ 2-3 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1-2 για τις γυναίκες) και συστηματική σωματική άσκηση. 

    Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, αντιλήψεις όπως ότι οι υπερτασικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν πορτοκάλια ή καφέ, ή ότι είναι χρήσιμο να καταναλώνουν σκόρδα ή σκευάσματα σκόρδου, δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση. 

    Παρ’ ότι το κάπνισμα επηρεάζει λίγο την αρτηριακή πίεση, η διακοπή του αποτελεί τον πρώτο στόχο για τους υπερτασικούς καπνιστές, αφού αποτελεί εξίσου σημαντικό, και σε μερικές περιπτώσεις σημαντικότερο, παράγοντα κινδύνου με την υπέρταση

    Γενικά, σε όλα τα υπερτασικά άτομα η πίεση-στόχος είναι <140/90 mmHg. Όμως  στα άτομα με μεγάλο καρδιαγγειακό κίνδυνο, η πίεση-στόχος είναι <130/80 mmHg. Από αρτηριακή πίεση 115/75 mmHg (συστολική/διαστολική) και πάνω, για κάθε 20 mmHg αύξησης της συστολικής πίεσης, ή αντίστοιχα 10 mmHg της διαστολικής, διπλασιάζεται ο κίνδυνος τόσο για θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό, όσο και για στεφανιαίο επεισόδιο. Σε άτομα άνω των 50 ετών η συστολική πίεση είναι πολύ ισχυρότερος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου από τη διαστολική. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    19:49 03/10

    ΙΣΑ: Το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών γιατρών

    Ο ΙΣΑ στηρίζει τον αγώνα τους και καταθέτει προτάσεις.

    07:52 03/10

    Το ερώτημα παραμένει: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους;

    Έχουμε πράγματι περισσότερα περιστατικά ή τα εντοπίζουμε πιο εύκολα αναρωτιούνται οι ειδικοί.

    18:37 02/10

    1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

    Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας.

    13:57 02/10

    Νέες στρατηγικές για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Μαθήματα από την Ευρώπη στο 8ο THR Summit

    Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.

    07:30 02/10

    Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό προειδοποιούν - Τα ανησυχητικά σημάδια δείχνει νέα μελέτη

    Πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται σημάδια.

    09:45 01/10

    Σπουδαία διεθνής διάκριση για Έλληνα χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή ως νέου Προέδρου της FUE Europe Society of Hair Restoration αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ελληνική ιατρική.

    08:02 01/10

    Τι αλλάζει από σήμερα στα ραντεβού σε νοσοκομεία

    Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

    13:58 30/09

    ΜΗΤΕΡΑ: Πρωτοπορία για τη βέλτιστη φροντίδα στην εγκυμοσύνη με τη σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου

    Έναρξη της λειτουργίας της καινοτόμου και πρωτοποριακής Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου.

    10:18 30/09

    Tα καρδιαγγειακά επεισόδια συνδέονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου

    Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.

    11:00 29/09

    Έξι νέες κλίνες στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου "Μεταξά"

    Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Σαράντου Ευσταθόπουλου και σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας.

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.