07:47 24/10
Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία μπορεί να γίνει θανατηφόρα
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.
Παρόλη την υπέροχη γεύση του και το πόσο αγαπητό είναι, το κακάο φαίνεται πως δεν ταιριάζει στην υγιεινή διατροφή. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια πίσω από το μύθο είναι πως το κακάο, αν το καταναλώνουμε με μέτρο είναι μια υγιεινή και θρεπτική τροφή με σημαντικά διατροφικά στοιχεία.
Τόνωση στο φλιτζάνι
Μια κούπα ζεστή σοκολάτα είναι όχι μόνο γευστική επιλογή για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά και εξαιρετικό φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό. Η καφεΐνη που περιέχει προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό και δρα κατά τις κατάθλιψης και της κόπωσης. Επιπλέον το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλεθυλαμίνης, ουσίας που προκαλεί αίσθημα ευφορίας στον εγκέφαλο διεγείροντας τα νεύρα και που βοηθά στην έκκριση ενδορφινών, των λεγόμενων ορμονών της χαράς.
Το κακάο περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φλαβονοειδών ουσιών που είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών χημικών τροφίμων, το ρόφημα κακάο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προστατευτικών αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ίσες ποσότητες πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμίνης Ε και μεταλλικών αλάτων, καθώς και μια μικρή ποσότητα σιδήρου. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις ΗΠΑ έδειξε πως η με μέτρο κατανάλωση κακάο ή μαύρης σοκολάτας μπορεί να χαμηλώνει την πίεση σε υγιή άτομα και να βελτιώνει την ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη, ισορροπώντας έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Το λίπος του κακάο
Το φυτικό λίπος που δίνει ο καρπός του κακακόδεντρου δεν έχει σημαντική θερμιδική επιβάρυνση στη διατροφή μας, εκτός αν συνδυαστεί με ζάχαρη. Αλλά είναι και ένα από τα "καλά” λιπαρά, καθώς χάρη στη φυτική του προέλευση ωφελεί τη λειτουργία της καρδιάς χωρίς να αυξάνει τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια του αίματος.
Ρόφημα σοκολάτας ή κακάο;
Το κακάο σε σκόνη είναι καθαρός καρπός του κακαόδεντρου. Τα ροφήματα σοκολάτας περιέχουν εκτός από κακάο σημαντικό ποσοστό ζάχαρης που αυξάνουν τη θερμιδική πρόσληψη. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα φλιτζάνι κακάο, στο οποίο θα προσθέσουμε μόνοι μας λίγη ζάχαρη για να γλυκάνει. Το κακάο μπορεί επίσης να προστεθεί στο γάλα των παιδιών –αν δεν το πίνουν σκέτο, αρκεί να αποφύγουμε να προσθέσουμε και ζάχαρη.
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.
Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.
Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.
Γράφει o Teddy Rosenbluth
Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...
1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.
Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.
Γράφει η Mohana Ravindranath
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.
Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Μόλις 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες είναι πραγματικά αναγκαίες.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Το κόστος των γλυκών δεν προβλέπεται να μειωθεί σύντομα.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.