Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 06-Νοε-2019 23:59

    Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

    Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Το λάδι που χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα επηρεάζει τη θρεπτική αξία του φαγητού. Και παρότι οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να το αποφεύγουμε ως μέθοδο μαγειρικής, οι περισσότεροι τηγανίζουμε πού και πού. Όταν το κάνουμε, ας επιλέγουμε το πιο υγιεινό και σωστό λάδι για αυτή τη χρήση. 

    Τα χαρακτηριστικά του σωστού ελαίου για το τηγάνισμα


    •    Το λάδι πρέπει  να έχει υψηλό σημείου "καπνού”. Ο βαθμός αυτός αντιστοιχεί στη θερμοκρασία όπου βλέπετε το λάδι να αρχίζει να "καπνίζει” μέσα στο σκεύος. Σε αυτό το σημείο αρχίζουν να διαφοροποιούνται τα συστατικά του και να δημιουργούνται χημικές ενώσεις που μπορεί να αποβούν τοξικές.
    •    Το λάδι θα πρέπει να είναι σταθερό, ειδικά όταν αντιδρά στο οξυγόνο καθώς εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν το λάδι που έχετε επιλέξει αντιδρά με το οξυγόνο, αυτή η διαδικασία ονομάζεται οξείδωση και επιτρέπει το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών και άλλων πιθανώς επικίνδυνων συστατικών. 
    •    Το λάδι που επιλέγετε θα πρέπει να έχει ακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Όσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά περιέχει, τόσο πιο ανθεκτικό είναι στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το τηγάνισμα. 
    •    Τα έλαια με πολυακόρεστα λιπαρά έχουν διπλούς χημικούς δεσμούς που αντιδρούν εύκολα στο οξυγόνο. 

    Στο δια ταύτα


    Το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το αραχιδέλαιο, το κραμβέλαιο έχουν υψηλή σταθερότητα στη θερμοκρασία και ενδείκνυνται για τηγάνισμα, σοτάρισμα και βαθύ τηγάνισμα (deep fry), ενώ στις εκδοχές τους με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ (ω9) είναι ακόμη πιο κατάλληλα για τηγάνι. Το σησαμέλαιο και το φουντουκέλαιο στις εξευγενισμένες τους ποικιλίες είναι εξίσου σταθερά και κατάλληλα για τηγάνισμα, ωστόσο είναι ακριβά και συνήθως δεν τα χρησιμοποιούμε για αυτό το σκοπό.

    Τι ισχύει όμως με το ελαιόλαδο; Το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερης ποιότητας λάδι και ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τη γεύση του και να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά του είναι να το φάμε ωμό ή να το προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Εννοείται όμως πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο τηγάνισμα, καθώς εξακολουθεί να υπερέχει χάρη στα φυσικά του χαρακτηριστικά ενώ έχει επίσης υψηλό βαθμό "καπνίσματος".

    Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει πολλοί ερευνητές σε διάφορες επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει κατά καιρούς σε όλο τον κόσμο, όπως τεκμηριώνονται με αντίστοιχα πειράματα και μετρήσεις, αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο όχι μόνο δεν είναι κατώτερο από τα σπορέλαια στο τηγάνισμα, αλλά αντίθετα πλεονεκτεί σε πολλά σημεία (Μπόσκου εί εΛ., 2008). 

    Όταν καταναλώνει κάποιος τηγανισμένα έλαια αυξάνει η πηκτικότητα (πήξη) του αίματός του, γι’ αυτό και δεν συνιστώνται τα τηγανιτά στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την καρδιά και τα αγγεία τους. Όταν όμως χρησιμοποιείται ελαιόλαδο, η επίδραση στην πήξη του αίματος είναι μικρότερη από τα σπορέλαια. 

    Η κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων σε ελαιόλαδο, αυξάνει λιγότερο τα τριγλυκερίδια του αίματος, συγκριτικά με τα σπορέλαια. Επίσης, τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο χωνεύονται καλύτερα και είναι θρεπτικότερα για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

    Γευστικά και τραγανά

    Το ελαιόλαδο σχηματίζει λεπτότερη και πιο τραγανή "κρούστα" επάνω στα τηγανισμένα τρόφιμα και γενικά τα "διαποτίζει" λιγότερο. Έτσι, τα φαγητά που είναι τηγανισμένα με ελαιόλαδο είναι πιο "ελαφρά" γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες, ενώ παράλληλα καταναλώνουν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα. 

    Tip οικονομίας

    Το ελαιόλαδο, όταν χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα πρώτη φορά, μπορεί να φιλτραριστεί (σουρώνοντας) και να φυλαχθεί σε μέρος σκοτεινό με χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς σοβαρές αλλοιώσεις για περισσότερα τηγανίσματα. 


     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:49 08/03

    Θετική γνωμοδότηση στην ΕΕ για θεραπεία με αντισώματα της Lilly στην COVID-19

    O EMA εξέδωσε οδηγία για τη χρήση του αντισώματος της Lilly bamlanivimab ως μονοθεραπεία ή σε συγχορήγηση με το αντίσωμα etesevimab για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης νόσου Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    09:18 08/03

    Η "επόμενη μέρα" στα γυμναστήρια: Μπορούμε να γυμναζόμαστε με μάσκα;

    Η χρήση μάσκας κατά την έντονη άσκηση, π.χ. στα γυμναστήρια όταν ξανανοίξουν, θα είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.

    08:48 08/03

    LinkedIn: Τα "μυστικά" για ένα πολύ δυνατό επαγγελματικό προφίλ

    Το ξέρατε ότι πάνω από 1.240.000 Έλληνες χρησιμοποιούν επαγγελματικά το LinkedIn;

    10:52 05/03

    Έρευνα: Η χρήση κάνναβης στους νέους επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης τους

    Η συχνή χρήση κάνναβης από τους εφήβους συνδέεται με πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη.

    09:17 05/03

    Ανακλήσεις παιδικών ρούχων και παιχνιδιών στην Ελλάδα: Τα επίσημα στοιχεία

    Οι ανακλήσεις επικίνδυνων προϊόντων για παιδιά είναι ένα θέμα που αξίζει την προσοχή της πολιτείας και, βέβαια, των γονιών.

    08:34 05/03

    Οστεοπόρωση στους άντρες: Πότε πρέπει να εξεταστείτε και σε τι μπορεί να οφείλεται;

    Η οστεοπόρωση δεν είναι "γυναικεία υπόθεση". Διαβάστε όσα χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι άντρες.

    07:34 05/03

    Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με υγεία και ασφάλεια στο Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital

    Έξι ειδικές προληπτικές εξετάσεις για όλο τον Μάρτιο σε ειδικές τιμές.

    11:59 04/03

    Bristol Myers Squibb: Έγκριση από την ΕΕ για το fedratinib για τη θεραπεία της μυελοΐνωσης

    Πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

    11:37 04/03

    Η MSD βοηθά στην παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson

    Η BARDA παρέχει στην MSD χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγής της MSD σε εμβόλια και φάρμακα κατά της COVID-19.

    10:01 04/03

    Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

    Με ποια τεχνολογία έχει παρασκευαστεί, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα, οι δόσεις και η ασφάλεια.

    04:09 04/03

    Παχυσαρκία, ένας σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συμβολή της στην COVID-19.

    23:59 03/03

    Τσικνίστε χωρίς τύψεις – και χωρίς να βαρυστομαχιάσετε!

    Έστω και στο σπίτι μας φέτος, το έθιμο θα το κρατήσουμε: Την Τσικνοπέμπτη απολαμβάνουμε ψητά κρέατα - και όχι μόνο! Πώς μπορείτε όμως να τσικνίσετε χωρίς να βαρυστομαχιάσετε;

    13:07 03/03

    Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

    Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

    08:58 03/03

    Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

    Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

    07:59 03/03

    Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

    Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

    07:23 03/03

    Η Merck συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

    Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.