Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 23:59
Ακούτε πραγματικά το γιατρό σας;

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς. Ξέρουμε ότι πρέπει να γυμναζόμαστε. Συζητάμε επίσης πολύ συχνά για το πώς να τρώμε καλύτερα και πιο υγιεινά. Σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε ότι πρέπει να κοιμόμαστε καλά ενώ ξέρουμε πως το άγχος μας κάνει κακό.
Το ερώτημα είναι, τι κάνουμε για όλα αυτά;
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ιατρική επιστήμη είναι η συμμόρφωση. Ο γιατρός κάνει μια σύσταση (συνήθως φάρμακα ή/και αλλαγές στον τρόπο ζωής) και ο ασθενής υποτίθεται πως ακολουθεί τις οδηγίες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει για όλους. Για την ακρίβεια, η έλλειψη συμμόρφωσης στις οδηγίες του γιατρού είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και υπάρχουν αμέτρητοι ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετική βελτίωση αν απλά ακολουθούσαν τις οδηγίες των γιατρών τους. Μόνο που δεν το κάνουν.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι οι κακές συνήθειες. Έχουμε οι περισσότεροι παγιωμένες συνήθειες και τρόπο ζωής και ακόμη και η βελτίωση της υγείας μας δεν μπορεί να μας "ταρακουνήσει" από αυτές.
Αν δούμε το πρόβλημα από μια ευρύτερη οπτική γωνία, είμαστε αποσυνδεδεμένοι από την εσωτερική μας δύναμη και επιτρέπουμε στις συγκυρίες της καθημερινότητας να καθορίσουν τις πράξεις μας, επισημαίνει ο ψυχίατρος και θεμελιωτής της υπνοθεραπείας Milton Erikson.
Και αυτό το κάνει σχεδόν ανέφικτο να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μας δυσκολεύει να ακολουθήσουμε μια δίαιτα ή να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, επειδή έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα κάτι διαφορετικό. Με τον ίδιο τρόπο, αντιμετωπίζουμε συχνά και τις οδηγίες του γιατρού, με αποτέλεσμα πολύ μικρή συμμόρφωση σε αυτές.
Πρόκειται όμως για μια τάση που μπορεί να αλλάξει αν το καλλιεργήσουμε. Και πώς μπορεί αν συμβεί αυτό; Όταν θέτουμε προτεραιότητες στις υποχρεώσεις και το χρόνο μας και βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας ακόμη και σε μια "τρελή" ημέρα, είτε για να γυμναστούμε, είτε για να προετοιμάσουμε ένα υγιεινό γεύμα, είτε για να πάμε στο γιατρό.
Όταν το θέμα αφορά τη συμμόρφωση σε μια ιατρική αγωγή, τότε είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού. Πώς μπορεί να γίνει αυτό πιο εύκολο;
• Συζητάμε διεξοδικά με το γιατρό μας τη θεραπεία, θέτουμε τις απορίες μας και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνει.
• Εάν έχουμε αντιρρήσεις ή δεν είμαστε σίγουροι ότι η θεραπεία που μας έδωσε έχει αποτέλεσμα, τη συνεχίζουμε και κλείνουμε ένα επόμενο ραντεβού για να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο γιατρός δεν μπορεί να αφιερώσει το χρόνο για να μας λύσει απορίες και να εξηγήσει τα σημεία που δεν έχουμε κατανοήσει, τότε ίσως δεν είναι δικό μας λάθος η έλλειψη συμμόρφωσης και πιθανώς χρειάζεται να βρούμε έναν άλλο γιατρό που θα ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητά μας και θα υπάρχει καλύτερη χημεία μεταξύ μας.
H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.
Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.
Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.
Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.
Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.