Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 23:59

    Παχαίνει το βραδινό φαγητό;

    Παχαίνει το βραδινό φαγητό;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Γνωρίζετε πιθανότατα το απόφθεγμα, "τρώγε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν βασίλισσα και δείπνο σαν ζητιάνος”. Πρόκειται για την άποψη της Adelle Davis, μιας δημοφιλούς διαιτολόγου στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, αναφέρει η διατροφολόγος και εξειδικευμένη στη αθλητική διατροφή Dr. Pamela Peeke, M.D.

    Το αν θα πάρει κανείς βάρος εξαιτίας της ώρας που τρώει το βραδινό του γεύμα είναι ένα σύνθετο ζήτημα, και δεν υπάρχει απόλυτα σωστό και απόλυτα λάθος. Από μελέτες σε ποντίκια παρατηρήθηκε αρχικά πως εκείνα που έτρωγαν το βράδυ πήραν διπλάσιο βάρος συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας. Σε άλλη μελέτη οι επιστήμονες εντόπισαν πως δεν υπήρχε διαφορά στο βάρος ανεξάρτητα από την ώρα του φαγητού.

    "Η επιστήμη και η πραγματικότητα συγκρούονται εδώ. Παρότι ορισμένοι επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά, στην πραγματικότητα, είναι πολλοί οι παράγοντες που κάνουν προβληματικό το φαγητό αργά τη νύχτα” δηλώνει η Dr. Peeke. "Η ουσία είναι πως όταν οι άνθρωποι τρώνε πιο αργά, συνήθως τρώνε πιο απερίσκεπτα και μεγαλύτερη ποσότητα επειδή είναι κουρασμένοι από όλη τη μέρα”. Επίσης, όταν κάποιος τρώει πολύ το βράδυ αυτό επηρεάζει την όρεξή του το επόμενο πρωί με αποτέλεσμα να παραλείπει το πρωινό. 

    "Η διαδικασία αυτή απορυθμίζει τη γρελίνη, την ορμόνη της πείνας και τη λεπτίνη, την ορμόνη της όρεξης”, εξηγεί η ειδικός. Και όταν αυτές οι ορμόνες δεν λειτουργούν σωστά, απορρυθμίζεται ο φυσικός μηχανισμός της πείνας και αρχίζουμε να τρώμε ακατάστατα και περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε. 
    Τέλος, μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι μπορούν να ελέγξουν πολύ περισσότερο το βάρος τους, σε αντίθετα με τους βραδινούς, που είναι ξύπνιοι πολλές ώρες της νύχτας και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν το ψυγείο.

    Συμπέρασμα: Ό,τι κι αν λένε οι έρευνες, πιθανώς γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία πως όταν τρώτε συχνά και θρεπτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας και μειώνετε τις ποσότητες προς το βράδυ, είστε πιο κοντά στο ιδανικό σας βάρος. 

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:36 07/05

    Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

    Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

    09:20 07/05

    Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

    H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

    23:59 06/05

    Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

    Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

    09:26 06/05

    Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

    Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

    09:03 06/05

    Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

    Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

    14:42 05/05

    Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

    Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

    09:08 05/05

    Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

    Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

    08:56 05/05

    Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

    Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

    23:59 04/05

    "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

    Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

    23:59 02/05

    Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

    Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";

    15:13 29/04

    Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

    Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

    09:34 29/04

    Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ουσίας νιταζοξανίδη για ήπια νόσο COVID

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης III που αξιολόγησε το νέο ερευνητικό υποψήφιο φάρμακο για την COVID-19 με την ονομασία NT-300.

    09:07 29/04

    Έγκριση νέας θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

    Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό nivolumab με cabozantinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

    23:59 28/04

    Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

    Αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα απ' το αν νηστεύετε ή όχι, οι τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι απαραίτητες.

    10:50 28/04

    Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

    Μια δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

    09:01 28/04

    Ανοσμία και υποθυρεοειδισμός: Υπάρχει σχέση;

    Πιθανή συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την εμφάνιση εμμένουσας ανοσμίας σχετιζόμενης με νόσο COVID-19.