Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Οκτ-2019 23:59

  Ποια ώρα της ημέρας είναι ο οργανισμός μας πιο ευάλωτος;

  Ποια ώρα της ημέρας είναι ο οργανισμός μας πιο ευάλωτος;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κιρκαδικοί ρυθμοί του οργανισμού μέσα στο 24ωρο μας βοηθούν να προσδιορίσουμε πότε είμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και προβλήματα υγείας, σύμφωνα με ερευνητές. Ουσιαστικά, οι κιρκαδικοί ρυθμοί επηρεάζουν κάθε σύστημα του ανθρώπινου σώματος, από την κυκλοφορία μέχρι τις νοητικές λειτουργίες και το μεταβολισμό, τη μνήμη και τη διάθεση. Και σε μεγάλο βαθμό "προσδιορίζουν" πότε είμαστε πιο ευάλωτοι.

  Για τους βιορυθμούς γίνεται πολλά χρόνια συζήτηση, πιο πρόσφατες όμως εξελίξεις της χρονοβιολογίας –της μελέτης των μηχανισμών του εσωτερικού μας ρολογιού- έχουν βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν πώς οι χημικές αλλαγές επηρεάζουν τη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού, κάνοντάς τον πιο ευάλωτο για εκδηλώσεις συγκεκριμένων ασθενειών. 

  Ο βασικός "χρονοδιακόπτης" του σώματος είναι μια ομάδα νευρώνων μέσα στον υποθάλαμο, πίσω από τα μάτια. Όταν έχει σκοτάδι, οι νευρώνες αυτοί ρυθμίζουν την απελευθέρωση της μελατονίνης και χημικές αλλαγές όπως μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, την πίεση του αίματος και το ρυθμό της καρδιάς.

  Και ενώ αυτά τα συστήματα λειτουργούν πιο χαλαρά τη νύχτα, άλλα είναι πολύ πιο δραστήρια. Η παραγωγή οξέων στο στομάχι κορυφώνεται ανάμεσα στις 10 το βράδυ και τις 2 τα ξημερώματα. Έτσι γίνεται η πέψη του βραδινού γεύματος και πιθανώς εμφανίζονται οι καούρες. Το συκώτι εκκρίνει γλυκόζη στο κυκλοφορικό αμέσως πριν το ξημέρωμα. Η λεπτίνη, μια ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη είναι ανεβασμένη όταν ξυπνάμε το πρωί – γι’ αυτό και τείνουμε να πεινάμε εκείνη την ώρα. Και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι επίσης υπερδραστήριο, έτσι δημιουργείται φλεγμονή στους αεραγωγούς όσων πάσχουν από άσθμα και πρήξιμο στις αρθριτικές αρθρώσεις. 

  Το πρωί το φως δίνει το σύνθημα για να σταματήσει η παραγωγή της μελατονίνης. Στη θέση της αυξάνεται η έκκριση της κορτιζόλης, προετοιμάζοντας το σώμα για τις απαιτήσεις της ημέρας. Αρχίζουν να ανεβαίνουν η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί. Μια ουσία που ονομάζεται PAI-1, κάνει το αίμα να σχηματίζει πιο γρήγορα θρόμβους, κορυφώνεται γύρω στις 6.30 π.μ. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η PAI-1 μπορεί να προστάτευε τους πρώτους ανθρώπους από θάνατο από αιμορραγία από κάποιον τραυματισμό την ώρα που ξεκινούσαν προς αναζήτηση τροφής. Όμως με τις φραγμένες αρτηρίες των σύγχρονων ανθρώπων, η ουσία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων που προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με μελέτες, τα επεισόδια αυτά κορυφώνονται γύρω στις 9 το πρωί. 

  Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εργαστηριακές έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα αλλά έχουν επίσης παρατηρηθεί σε ανθρώπους. Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες έγινε στη Βοστόνη, στο Medical Chronobiology Program at Brigham and Women’s Hospital. Και παρότι το φαγητό, ο ύπνος και τα πρότυπα συμπεριφοράς του καθενός επηρεάζουν φυσικά τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, το ίδιο κάνουν και διάφορα βιολογικά συστήματα, όπως η πίεση, οι καρδιακοί παλμοί, η πήξη του αίματος και η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι κιρκαδικοί ρυθμοί του οργανισμού. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:11 27/11

  Εξέλιξη: Έγκριση θεραπείας για ασθενείς με COVID-19

  Το FDA εγκρίνει το συνδυασμό baricitinib και remdesivir για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

  09:02 27/11

  Η σιδηροπενία επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  Παρόλο που επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως, η σιδηροπενία (ανεπάρκεια σιδήρου) υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται.

  08:36 27/11

  Πανδημία κορονοϊού: Ζωτικής σημασίας η υγεία των αγγείων

  Το ερώτημα που κυριαρχεί στην εποχή του κορονοϊού: Είστε σίγουροι ότι τα αγγεία σας είναι υγιή;

  09:08 26/11

  Έχετε ομάδα αίματος 0 ή αρνητικό ρέζους; Μπορεί να έχετε μικρότερο κίνδυνο να κολλήσετε κορονοϊό

  Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο ή αρνητικό ρέζους να κολλήσουν κορονοϊό ή να περάσουν σοβαρή Covid-19, δείχνει καναδική μελέτη. Ωστόσο, κανείς ας μην επαναπαύεται!

  09:00 26/11

  Τα πιο σημαντικά 150 λεπτά της εβδομάδας μας

  Η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία, πρέπει να κινούμαστε, συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  08:42 26/11

  Φλεβική θρομβοεμβολή στα παιδιά: Θετική γνωμοδότηση για θεραπεία με ριβαροξαμπάνη

  Η πάθηση παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά που νοσηλεύονται και ο πιο συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για ΦΘΕ στα παιδιά είναι ο φλεβικός καθετηριασμός.

  08:13 25/11

  Αποφασίζετε μόνοι σας να πάρετε ή να διακόψετε ένα φάρμακο; Δείτε τους σοβαρούς κινδύνους

  Αυξημένος ο κίνδυνος για την υγεία όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν σωστά ή τροποποιούν την αγωγή τους.

  07:54 25/11

  Οι συνέπειες της COVID-19 στον οργανισμό

  Οι πολυεπίπεδες εκφάνσεις της νόσου COVID-19 στην υγεία των ατόμων και τη δημόσια υγεία.

  08:38 24/11

  Εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca: Aποτελέσματα και προβληματισμοί

  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKΠΑ συνοψίζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca.

  08:27 24/11

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Ανάγκη για επιστημονική εγκυρότητα και κοινωνική αξία

  Ηθικές και επιστημονικές θεωρήσεις σχετικά με την πρώιμη έγκριση και ευρεία διάθεση εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.

  08:15 24/11

  Σημαντική έγκριση νέας θεραπείας για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  Πρόκειται για την πρώτη φορά που εγκρίνεται διπλή ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με περιορισμένης διάρκειας χημειοθεραπεία για ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ.

  08:53 23/11

  Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απαντά για τα εμβόλια για τον κορονοϊο

  Πόσα αποτελεσματικά εμβόλια για τον κορονοϊό θα έχουμε; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολισμός; Θα είναι ασφαλή τα εμβόλια και γιατί δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα;

  08:26 23/11

  Διαβήτης: Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

  Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται άμεσα με αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν επιπλοκές από τα μεγάλα αγγεία, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

  08:10 23/11

  COVID-19: Ασφαλείς οι κυήσεις και οι τοκετοί εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα

  Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στο ΠΓΝ "Αττικόν", 25 κυήσεις από μητέρες θετικές στον SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

  07:00 23/11

  Έφτασαν τα νέα παραδοσιακά γιαούρτια ΔΩΔΩΝΗ - Από 100% ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα

  Δύο νέα παραδοσιακά γιαούρτια από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ για νέες, περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.

  18:17 20/11

  Gilead Sciences: Νεότερα δεδομένα για το remdesivir

  Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες θεραπευτικές οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το φαρμακευτικό σκεύασμα remdesivir.