Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 23-Φεβ-2023 23:59

    Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή χαλβάς "του μπακάλη"; Ποιον να προτιμήσουμε;

    Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή χαλβάς "του μπακάλη"; Ποιον να προτιμήσουμε;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Παραδοσιακά γλυκά και τα δύο είδη χαλβά, είναι στενά συνδεδεμένα με τη νηστεία της Σαρακοστής. Σε γεύση και αρώματα είναι εφάμιλλοι, ποιος όμως είναι πιο υγιεινός; Μπορούμε ανάμεσά τους να διακρίνουμε τον πιο υγιεινό και ωφέλιμο για την υγεία μας;

    Και τα δύο είδη χαλβά είναι παραδοσιακά γλυκά και παρότι έχουν το ίδιο όνομα, διαφέρουν σημαντικά στα υλικά παρασκευής οπότε και στα θρεπτικά συστατικά τους. Πιο συγκεκριμένα ο χαλβάς του μπακάλη αποτελείται από ταχίνι και γλυκόζη ενώ ο σιμιγδαλένιος από σιμιγδάλι, ζάχαρη, λάδι και αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς.

    Ο χαλβάς από ταχίνι

    Ο χαλβάς αυτός είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει επτά φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το σιμιγδαλένιο, και μάλιστα η πρωτεΐνη του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

    Χάρη σε αυτό το γεγονός, ο χαλβάς από ταχίνι μπορεί να υποκαταστήσει, εν μέρει, το κρέας και να μειώσει την κατανάλωση του και είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους που νηστεύουν ή είναι χορτοφάγοι.

    Ένα άλλο σημείο όπου ο χαλβάς από ταχίνι υπερτερεί είναι η περιεκτικότητά του σε ωφέλιμες για το καρδιαγγειακό σύστημα αντιοξειδωτικές ουσίες, ανάμεσά τους λιγνάνες, βιταμίνη Ε και σελήνιο καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Τα τρία τελευταία μικροθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία αλλά και την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η υψηλή πρόσληψη καλίου επιτρέπει την καλύτερη ρύθμιση της πίεσης οπότε και την πρόληψη της υπέρτασης ενώ το μαγνήσιο στην καλύτερη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

    Αυτό το ξέρατε;

    100 γρ χαλβά καλύπτουν το 25% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη ενός ατόμου με βάρος 70 κιλών με μέτρια φυσική δραστηριότητα.

    Τα πολύτιμα λιπαρά από το ταχίνι

    Έχουμε εξοβελίσει από τη διατροφή μας τα λιπαρά, ωστόσο πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Για την ακρίβεια, ορισμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ταχίνι θεωρούνται απαραίτητα για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να τα συνθέσει. Αυτά είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο χαλβάς από ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιπαρών οξέων αυτού του είδους, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετισθεί σε πολλά ερευνητικά αποτελέσματα με την μείωση της χοληστερόλης. Γι΄ αυτό και πολλοί είναι οι γιατροί που συστήνουν την κατανάλωση ταχινιού σε υπερχοληστερολαιμικούς.

    Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς

    Ο χαλβάς που φτιάχνουμε από σιμιγδάλι υστερεί από άποψη θρεπτικών συστατικών σε σχέση με αυτόν από ταχίνι. Ο λόγος είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (ο σιμιγδαλένιος έχει 63% υγρασία). Επιπλέον, περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, οι οποίες μάλιστα δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Το ελαιόλαδο που περιέχει είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες.

    Οι ξηροί καρποί που μπορεί να περιέχει προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
    Ωστόσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς δεν είναι κενός θρεπτικών στοιχείων και είναι σαφώς προτιμότερος από ένα άλλο είδος γλυκού, όπως αυτά με βούτυρο και πολλά αυγά. Επιπλέον, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό ο σιμιγδαλένιος χαλβάς περιέχει λιγότερες θερμίδες από το χαλβά από ταχίνι (περίπου 2,5 φορές λιγότερες).

    Το συμπέρασμα;

    Πρόκειται για δύο θρεπτικά, αρωματικά και γευστικά γλυκά χωρίς κορεσμένα λιπαρά και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Με την προϋπόθεση όμως ότι τα καταναλώνουμε με μέτρο – ιδανικά ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα και όχι ως επιδόρπιο.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    16:46 27/10

    Άδ. Γεωργιάδης: Σημαντική μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών στα ΤΕΠ μετά το "βραχιολάκι"

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.

    07:30 27/10

    Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου αργότερα – Ο ρόλος της παχυσαρκίας

    Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.

    00:01 27/10

    Οκτώβριος: Μήνας φροντίδας και πρόληψης

    Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

    14:11 26/10

    Το μηχανισμό δράσης της ουσίας DMB που ανακαλύφθηκε στο ελαιόλαδο ερευνούν Έλληνες επιστήμονες

    Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

    00:01 24/10

    Τεχνητή νοημοσύνη και πρόληψη: Τι περιμένουμε

    Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    07:30 23/10

    Το νέο όπλο κατά του καρκίνου μπορεί να υπάρχει ήδη στα εμβόλια mRNA

    Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.

    00:01 23/10

    Κάνουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους ιατρούς χειρότερους στη δουλειά τους;

    Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.

    Γράφει o Teddy Rosenbluth

    15:33 22/10

    VML και WPP Media: Μια μοναδική γραμματοσειρά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

    Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...

    08:16 22/10

    Αλκοόλ, κάπνισμα, παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια: Οι συνήθειες των 16χρονων στην Ελλάδα

    1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

    00:01 22/10

    Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

    Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    12:49 21/10

    FT: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης αιθανόλης σε απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για καρκίνο

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.