Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 13-Μαρ-2013 01:01

    Νικήστε την υπέρταση με άσκηση

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ματίνας Κουτρουμπή

    Ένας στους τρεις Έλληνες πάσχει από υπέρταση. Κι όμως, αυτή η τόσο ύπουλη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά νοσήματα (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά) μπορεί να νικηθεί με το πιο παλιό και απλό φάρμακο: την άσκηση.

    Είναι τόσο απλό: Η τακτική σωματική δραστηριότητα κάνει την καρδιά ισχυρότερη. Μια ισχυρότερη καρδιά μπορεί να αντλεί και να στέλνει στο σώμα περισσότερο αίμα με λιγότερη προσπάθεια. Έτσι, η καρδιά μπορεί να λειτουργήσει πιο ξεκούραστα, με αποτέλεσμα η πίεση στις αρτηρίες να μειώνεται.

    Η άσκηση είναι τόσο ισχυρό φάρμακο για την υπέρταση που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Σε μερικούς ανθρώπους, η άσκηση μπορεί να μειώσει τη συστολική (μεγάλη) πίεση κατά μέσο όρο από 4 έως 9 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg), όσο δηλαδή κάποια φάρμακα για την υπέρταση. Τα αποτελέσματα της άσκησης στην αρτηριακή πίεση γίνονται εμφανή σε έναν έως τρεις μήνες.

    Φυσικά, η άσκηση δεν αφορά μόνο όσους έχουν ήδη εμφανίσει υπέρταση. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ μεγαλώνουμε (δηλ λιγότερο από 120/80 mm Hg), καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνει με την ηλικία.

    Όπως, όμως, και όλα τα φάρμακα, έτσι και η άσκηση πρέπει να χορηγείται σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Θυμηθείτε να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Ειδικά αν ανήκετε σε κάποια ειδική ομάδα πληθυσμού (υπέρβαροι/ παχύσαρκοι, χρόνια νοσήματα, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, ιστορικό καρδιακής προσβολής) αλλά ακόμα και αν καπνίζετε ή παίρνετε ήδη κάποια τακτική φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει αν αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στην άσκηση.

    Αλλάξτε την καθημερινότητά σας, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

    Όσο και αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής μοιάζει να είναι εχθρός της άσκησης, η σωματική δραστηριότητα είναι παντού γύρω μας μέσα στη μέρα. Προσπαθήστε να προσθέσετε μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα όπως το ανέβασμα μιας σκάλας, οι δουλειές του σπιτιού, το κούρεμα του γκαζόν, το μάζεμα των φύλλων, ένας περίπατος, τζόγκινγκ αλλά και αθλήματα, όπως μπάσκετ τένις, ποδηλασία ή κολύμπι, μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη άσκηση.

    Στόχος, τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας κάθε ημέρα. Εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε τόσο χρόνο συνεχόμενα, να θυμάστε ότι μικρότερης διάρκειας δραστηριότητες π.χ 10 λεπτών 3 φορές την ημέρα, μπορούν να προσφέρουν το ίδιο όφελος με 30 συνεχόμενα λεπτά.

    Η άρση βαρών μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την αρτηριακή πίεση που αντισταθμίζει τον κίνδυνο της προσωρινής αύξησής της κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και θέλετε να συμπεριλάβετε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, θυμηθείτε να εκτελείτε τις ασκήσεις σωστά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Μην κρατάτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να προκαλέσετε επικίνδυνες αυξήσεις της πίεσης. Καλύτερα σηκώστε ελαφρύτερα βάρη περισσότερες φορές.

    Ασφαλής άσκηση - Κλινική εργοφυσιολογία

    Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα μία νέα ειδικότητα στους τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, η κλινική εργοφυσιολογία. Όπως λέει και το όνομά της, η κλινική εργοφυσιολογία ασχολείται με τη φυσιολογία της άσκησης (έργο) σε ελεγχόμενο περιβάλλον (κλινική). Ειδικότερα, ασχολείται με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και του προφίλ υγείας σε άτομα που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα με στόχο τη βελτίωση, μέσω της άσκησης, της ποιότητας ζωής και τη μείωση της νοσηρότητας των χρόνια πασχόντων.

    Στην αντιμετώπιση της υπέρτασης με άσκηση, η συμβολή ενός κλινικού εργοφυσιολόγου μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο κλινικός εργοφυσιολόγος παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση, την καρδιακή σας συχνότητα και τον κορεσμό οξυγόνου συστηματικά ενώ γυμνάζεστε και προσαρμόζει το πρόγραμμα άσκησης στις εξατομικευμένες ανάγκες σας, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό σας.

    Η άσκηση δεν είναι "προνόμιο" των υγειών

    Με τη σωστή παρακολούθηση όλοι έχουν δικαίωμα στη άσκηση και μπορούν να ωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητές της.

    Μία γενική συμβουλή για όλους όσοι ασκούνται είναι "ακούστε το σώμα σας". Σταματήστε τη δραστηριότητά σας αμέσως, αν εμφανίσετε σοβαρή δύσπνοια ή ζάλη ή αν αισθανθείτε πόνο ή πίεση στο στήθος, στο ένα χέρι ή το σαγόνι σας.

    Μην ξεχνάτε ότι η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιούς βάρους, χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνει το στρες και προσφέρει περισσότερη ενέργεια.

    Η Ματίνα Κουτρουμπή PhD είναι
    Κλινική Εργοφυσιολόγος και Επιστημονική Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    13:55 20/03

    4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

    Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

    10:16 20/03

    H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή

    Πώς η μέτρηση της παραθορμόνης κατά την διάρκεια του χειρουργείου αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά ίασης σε κάθε περίπτωση.

    08:51 20/03

    Ουρολογικός καρκίνος: Δωρεάν εκδήλωση για το κοινό

    Το νεοσύστατο Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας διοργανώνει στις 31 Μαρτίου ενημερωτική εκδήλωση για τους ουρολογικούς καρκίνους.

    16:01 17/03

    Το... επίσημο τέλος της πανδημίας;

    Η Covid-19 φτάνει στο σημείο να γίνει μια νόσος που συνιστά απειλή παρόμοια της εποχικής γρίπης, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    11:46 17/03

    Η συχνότητα της θυρεοειδικής αυτοανοσίας είναι υψηλότερη σε όσους νόσησαν με COVID-19

    Ίσως η ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης κατά τη νόσησης από COVID-19 να προκαλεί ή να επισπεύδει την έναρξη θυρεοειδικής αυτοανοσίας σε ορισμένους ασθενείς.

    08:52 17/03

    Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από νεανικό ρευματικό νόσημα

    Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι μια ομάδα σπάνιων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων που επιμένουν για πολλά χρόνια και συχνά συνεχίζονται μέχρι και την ενήλικη ζωή.

    08:44 17/03

    Η φυματίωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 παγκοσμίως

    To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά.

    08:30 17/03

    Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κομβική η σημασία ενίσχυσης της παραγωγής και επάρκειας των φαρμάκων στην Ευρώπη

    Η ισχυρή παραγωγική βάση φαρμάκων στη χώρα μας, που συνέβαλε στο να μην υπάρξει έλλειψη κατά την πανδημία, χρειάζεται να ενισχυθεί, τονίζει η ΠΕΦ.

    17:18 16/03

    Δράση ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Η Servier Hellas τιμά την πενταετή παρουσία της στην Ογκολογία με μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για τον Μπλε Μάρτη.

    16:00 16/03

    Νέα σειρά φυτικών ροφημάτων ΝΟΥΝΟΥ: NOYNOY Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT

    H FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων στην Ελλάδα και παρουσιάζει τη νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT για την επαγγελματική...

    16:00 16/03

    Καλός ύπνος: Απαραίτητος για το ανοσοποιητικό και τον έλεγχο του βάρους

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου στις 17 Μαρτίου μαθαίνουμε πόσο σημαντικός είναι για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

    12:44 16/03

    6 πράγματα που θα ήθελαν να γνωρίζετε οι ασθενείς με ψωρίαση

    Επειδή η ψωρίαση προέρχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, συχνά επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος.

    11:12 16/03

    Το κοινό κρυολόγημα προσφέρει στα παιδιά ανοσία έναντι της Covid-19

    Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα.

    09:33 16/03

    Όμικρον ΒΑ.5: Πόσο μας προστατεύουν προηγούμενη λοίμωξη και αναμνηστικός εμβολιασμός

    Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το βαθμό προστασίας που παρέχει η προηγούμενη λοίμωξη από διάφορες υποπαραλλαγές της Omicron ακολουθούμενη από αναμνηστικό εμβολιασμό.