Σάββατο, 20-Σεπ-2025 08:00
Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: μπάρες, ροφήματα, γιαούρτια, δημητριακά, ακόμη και σνακ, στα οποία η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αναγράφεται πως είναι υψηλότερη.
Η πεποίθηση ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στη γενικότερη βελτίωση της υγείας, αρκεί για να μας κάνει να τα επιλέγουμε, καθώς υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, καθώς συμβάλλει στη δόμηση και την αποκατάσταση των μυών, στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών, αλλά και στη γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τουλάχιστον 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Για έναν άνδρα που ζυγίζει περίπου 90 κιλά, αυτό αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 73 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ για μια γυναίκα που ζυγίζει περίπου 68 κιλά, σε τουλάχιστον 54 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.
Ωστόσο, τα άτομα που είναι πιο δραστήρια ενδέχεται να επωφεληθούν από μεγαλύτερη πρόσληψη, περίπου 1,2 έως 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ώστε να υποστηρίζουν την αποκατάσταση και την απόδοση.
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, ειδικά σε άτομα με ήδη υπάρχοντα νεφρικά προβλήματα. Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη μπορούν να επιδεινώσουν τη νεφρική λειτουργία σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.
Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης, κυρίως από ζωικές πηγές, συνδέεται με αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, κάτι που σχετίζεται με καρδιαγγειακούς κινδύνους. Ορισμένα αμινοξέα, όπως η λευκίνη, μπορούν να ενεργοποιούν φλεγμονώδεις μηχανισμούς και να αυξάνουν τον κίνδυνο αγγειακής φλεγμονής και καρδιοπάθειας.
Τέλος, όταν η διατροφή επικεντρώνεται υπερβολικά στην πρωτεΐνη, συχνά παραμελούνται άλλες σημαντικές ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, με αποτέλεσμα να λείπουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ορισμένες δίαιτες υψηλής πρωτεΐνης είναι επίσης πλούσιες σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε άνοδο της "κακής" LDL χοληστερόλης.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε από την παρουσίαση της διακήρυξης του επιστημονικού φορέα SCOHRE των προτάσεών του για την ενσωμάτωση της μείωσης της βλάβης στις πολιτικές περιορισμού του καπνίσματος.
Πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται σημάδια.
Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή ως νέου Προέδρου της FUE Europe Society of Hair Restoration αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ελληνική ιατρική.
Με τρεις τρόπους θα κλείνουμε από σήμερα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.
Έναρξη της λειτουργίας της καινοτόμου και πρωτοποριακής Επιστημονικής Επιτροπής Κύησης Υψηλού Κινδύνου.
Πάνω από το 99% των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου χρόνια νωρίτερα.
Αν και μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.
Τι αποκάλυψε έρευνα τριών χρόνων για τον τρόπο ζωής της.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει ανησυχητικά.
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.
Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.
Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.