Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 08-Οκτ-2025 07:33

    Ακόμη και ένα αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει λίπος στο ήπαρ - Καμία διαφορά εάν είναι light

    Ακόμη και ένα αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει λίπος στο ήπαρ - Καμία διαφορά εάν είναι light
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

    Η μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη λιπώδη νόσο του ήπατος αφορά τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία όμως δεν οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Η βλάβη εντούτοις που προκαλεί στο ήπαρ μπορεί να είναι εξίσου σοβαρή με εκείνη των χρόνιων χρηστών. Τα άτομα με αυτήν την πάθηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά ηπατικά προβλήματα, αλλά και για καρδιαγγειακή νόσο.

    Νέα μελέτη αποκάλυψε πως ακόμη και μόνο ένα αναψυκτικό light την ημέρα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της λιπώδους νόσου του ήπατος κατά 60%. Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως αντίστοιχος κίνδυνος για τα αναψυκτικά με ζάχαρη υπολογίζεται σε 50%. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο UEG Week 2025, το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, εν αναμονή της πλήρους επιστημονικής δημοσίευσης.

    Όπως ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lihe Liu, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο First Affiliated Hospital of Soochow University, στο Suzhou της Κίνας, τα ποτά με ζάχαρη έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής εδώ και χρόνια, ενώ τα light θεωρούνται συχνά πιο υγιεινές επιλογές. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η έρευνα δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα αναψυκτικά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, όπως ένα κουτάκι την ημέρα.

    Η ίδια μελέτη εντόπισε επίσης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και του αυξημένου κινδύνου θανάτου από ηπατική νόσο. "Τα αποτελέσματα αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι ακίνδυνα και υπογραμμίζουν την ανάγκη επαναξιολόγησης του ρόλου τους στη διατροφή και στην υγεία του ήπατος", δήλωσε.

    Τι έδειξε η μελέτη

    Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περίπου 124.000 ενήλικες χωρίς ιστορικό ηπατικής νόσου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τύπο και τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών μέσω ερωτηματολογίων σε διάστημα δέκα ετών.

    Πέρα από τη σύνδεση με την ηπατική νόσο, διαπιστώθηκε ότι η αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό μείωσε τον κίνδυνο κατά 13% σε όσους κατανάλωναν αναψυκτικά με ζάχαρη και κατά 15% σε όσους έπιναν αναψυκτικά διαίτης. Ωστόσο, η εναλλαγή μεταξύ των δύο τύπων αναψυκτικών δεν οδήγησε σε μείωση του κινδύνου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποτά με ζάχαρη προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ευνοεί την αύξηση βάρους και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

    Αν και περιέχουν λιγότερες θερμίδες, τα αναψυκτικά διαίτης ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ήπατος μέσω άλλων μηχανισμών:

    -Αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου,

    -Αλλαγές στο αίσθημα κορεσμού,

    -Ενίσχυση της προτίμησης για γλυκές γεύσεις,

    -Και ενδεχομένως διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης.

    Αντίθετα, το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει τον μεταβολισμό, βοηθά στο αίσθημα πληρότητας και στηρίζει τη συνολική μεταβολική ισορροπία.

    ΠΗΓΗ: TheToc

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:01 24/10

    Τεχνητή νοημοσύνη και πρόληψη: Τι περιμένουμε

    Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    07:30 23/10

    Το νέο όπλο κατά του καρκίνου μπορεί να υπάρχει ήδη στα εμβόλια mRNA

    Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.

    00:01 23/10

    Κάνουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους ιατρούς χειρότερους στη δουλειά τους;

    Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.

    Γράφει o Teddy Rosenbluth

    15:33 22/10

    VML και WPP Media: Μια μοναδική γραμματοσειρά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

    Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...

    08:16 22/10

    Αλκοόλ, κάπνισμα, παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια: Οι συνήθειες των 16χρονων στην Ελλάδα

    1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

    00:01 22/10

    Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

    Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    12:49 21/10

    FT: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης αιθανόλης σε απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για καρκίνο

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.