Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 08:08

  Τα placement του Δ. Κουτσολιούτσου και οι ισχυρισμοί ότι "δεν πλούτισε"

  Τα placement του Δ. Κουτσολιούτσου και οι ισχυρισμοί ότι "δεν πλούτισε"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εν αναμονή των αποφάσεων για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο Folli Follie στο εδώλιο του δικαστηρίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζει να έχει το περιεχόμενο των απολογιών των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας και φερόμενων ως μεταξύ των κύριων υπαίτιων της τεραστίων διαστάσεων εξαπάτησης που έλαβε χώρα, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

  Ιδιαίτερα αυτή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ο οποίος, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, ισχυρίστηκε πως παρενέβη στα οικονομικά στοιχεία του υπο-ομίλου της FF στην Ασία, αλλά αναγκάστηκε να το πράξει για να αντιμετωπίσει αρνητικές οικονομικές συγκυρίες. Όπως υποστήριξε, σε καμία περίπτωση δεν επέλεξε αυτή την εσφαλμένη πρακτική, προκειμένου να πλουτίσει παρανόμως.

  "Ευχερώς καθίσταται κατανοητό, ότι δεν αποκόμισα κανένα παράνομο περιουσιακό όφελος από το 2007 και εντεύθεν που φέρομαι ότι ενήργησα παρανόμως, καθώς καθ’ όλο το επίδικο χρονικό διάστημα ουδόλως αυξήθηκε η προσωπική μου περιουσία.

  Η ακίνητη περιουσία μου, η οποία είναι ήδη γνωστή στις Αρχές, αποκτήθηκε στο σύνολό της πριν το επίδικο χρονικό διάστημα”, φέρεται να ισχυρίσθηκε ανάμεσα στα άλλα απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

  Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιμονή του Δ. Κουτσολιούτσου να αναφέρεται στο "επίδικο χρονικό διάστημα", ήτοι "από το 2007 και εντεύθεν που φέρομαι ότι ενήργησα παρανόμως". Και αυτό διότι είναι γνωστό πως στη δικογραφία έχουν εντοπιστεί τρεις χρονικές περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, οι οποίες ξεκινούν από το 2001, χωρίς να αποκλείεται η απάτη να ξεκίνησε και νωρίτερα. Κάτι που έχει επισημανθεί και στο πόρισμα της Α&Μ όπου πληροφορίες έχουν αναφέρει πως τονίζεται ότι η πρακτική του "γύρω-γύρω όλοι" (merry go round) με τους παραποιημένους ισολογισμούς χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2001.

  Για τις απαρχές του σκανδάλου αναφέρθηκε και σε δημόσια τοποθέτησή του ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Ιωάννη Μπεγιέτη, CFO του υπο-ομίλου στην Ασία, στον οποίο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος καταλογίζει (μαζί με τον επι σειράς ετών υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας στην Ασία, Law Chiu Chuen) το μεγάλο μέρος της ευθύνης των παράνομων πράξεων. Τι ανέφερε ο κ. Κούγιας; Πως ο τυπικά CFO της εταιρείας βρέθηκε προ ενός οικονομικού σκανδάλου, του οποίου η αφετηρία έχει χρόνο έναρξης το 2000.

  Πρόκειται, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι για ένα εξαιρετικά ουσιώδες στοιχείο που αναμένεται να έχει και συνέχεια κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Και αυτό διότι τον Οκτώβριο του 1997 εισήχθη η Folli Follie στο Χρηματιστήριο, συνεπώς τρία μόλις χρόνια μετά δύναται να ξεκίνησε το γαϊτανάκι των παρατυπιών.

  Όσο για τον κατά πολλού άνθρωπο-κλειδί της υπόθεσης, για τους μη γνωρίζοντες, ο Μπεγιέτης (ο οποίος δεν έχει απολογηθεί ακόμη για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, κάτι που ως γεγονός προκαλεί τεράστια εντύπωση), ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο του 2006 ως CFO της Folli Follie. Προηγουμένως ήταν οικονομικός διευθυντής στη Ridenco, μεταξύ άλλων.

  Παρέμεινε CFO στη FF έως τον Ιανουάριο του 2008, όταν και ανέλαβε την αναδιοργάνωση του ομίλου στην Ιαπωνία, έχοντας ως έδρα το Τόκυο. Για όσα έπραξε στην ιαπωνική θυγατρική λέγονταν τότε πολλά εντός της FF. Τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ και ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της FF Sourcing Group.

  Ουσιαστικά ανέλαβε την ανάπτυξη του τμήματος των ασιατικών δραστηριοτήτων της FF σε Ασία, Κίνα και τις χώρες του Ειρηνικού, υπό την ομπρέλα του APAC Group. Ως CFO (Chief Financial Officer) και COO (Chief Operating Officer) ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του βραχίονα της APAC Group, συνεργαζόμενος στενά με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος είχε αναλάβει το κομμάτι της Ασίας για τον όμιλο Folli Follie.

  Placements αξίας εκατομμυρίων

  Ο Δ. Κουτσολιούτσος κατά την απολογία του εμφανίζεται να επαναλαμβάνει το γνωστό επιχείρημα ότι η FF έχει οφειλές προς τον ίδιο της τάξης των 37 εκατ. ευρώ, ενώ του οφείλονται και αμοιβές για τις υπηρεσίες του ως επικεφαλής της "αμαρτωλής” FF Group Sourcing. Τι φέρεται να είπε ο Δ. Κουτσολιούτσος στην ανακρίτρια; "Ουδέν παράνομο περιουσιακό όφελος απέκτησα, διότι κατέβαλα τουλάχιστον ισότιμο ποσό ως δάνεια στην Εταιρεία για τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας αυτής, καθώς και για την πληρωμή τόκων και λοιπών τραπεζικών εξόδων”.

  Βεβαίως, η PwC έχει αναφέρει ως ελεγκτής εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Folli Follie για το 2018 πως: "λόγω του ότι δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τον ισχυρισμό αυτό, διατηρούμε επιφυλάξεις για την πληρότητα των λογιστικών αρχείων και στοιχείων του Ομίλου".

  Περαιτέρω, όπως προκύπτει από τις πωλήσεις μετοχών μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων που πραγματοποίησε ο φερόμενος ως εκ των υπαίτιων της τεραστίων διαστάσεων εξαπάτησης, η οικογένεια Κουτσολιούτσου από το 2003 έως το 2017 πραγματοποίησε πωλήσεις μετοχών μέσω placements άνω των 135 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται και ποσά που εισέπραξε από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου!

  Να σημειωθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα placement μετοχών της εταιρείας, όπως σταχυολογήθηκαν από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις της εταιρείας πραγματοποιήθηκε το 2007, χρονιά κατά την οποία ο Δ. Κουτσολιούτσος εμφανίζεται να λέει στις ανακριτικές αρχές ότι προβλήματα που άρχισε να αντιμετωπίζει η εταιρεία ήδη διογκώθηκαν, Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2007 ο Δ. Κουτσολιούτσος μέσω Placement πουλάει 2,5 εκατ. μετοχές του (το 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου) στην τιμή των 32 ευρώ/μετοχή, συναλλαγή συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ!

  Πωλήσεις μέσω placements μετοχών του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου γινόταν ανά διαστήματα, με τις πιο σημαντικές το 2003 (112 χιλ. μετοχές έναντι 4 εκατ. ευρώ), το 2004 (1 εκατ. μετοχές, αξίας 25 εκατ. ευρώ), αλλά και το 2017 (1,1 εκατ. μετοχές της FFG, το 1,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι 23 εκατ. ευρώ) μεταξύ άλλων.  

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Folli Follie: Από το report-κόλαφος του QCM, στην προφυλάκιση Κουτσολιούτσων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ