Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 08:17

  Folli Follie: Από το report-κόλαφος του QCM, στην προφυλάκιση Κουτσολιούτσων

  Folli Follie: Από το report-κόλαφος του QCM, στην προφυλάκιση Κουτσολιούτσων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εικοσιοκτώ μήνες από εκείνο το πρωινό της Παρασκευής 4 Μαΐου 2018, όταν αποκαλύφθηκε με πάταγο το περιεχόμενο του περίφημου report του Quintessential Capital Management (QCM) το οποίο ξεσκέπαζε τον ασύλληπτης έκτασης μηχανισμό παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie, η Δικαιοσύνη έφθασε στο ραντεβού της με την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

  Κάτι που σχολίασε, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και το QCM του Gabriel Grego, λίγες ώρες μετά την προφυλάκιση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου: "Η Δικαιοσύνη μπορεί να αργεί, αλλά τελικά φτάνει. Ας είναι αυτή μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς όλους τους επίδοξους απατεώνες εκεί έξω".

  Η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να κρίνουν προφυλακιστέους τους, επί σειρά ετών επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, βάζει για τα καλά την πολύκροτη υπόθεση στον δρόμο της απόδοσης ευθυνών.

  Ευθύνες που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ, αρνούνταν να αναλάβουν ο ιδρυτής και ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, οι οποίοι και στις απολογίες τους χθες επιχείρησαν να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο: απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση, και πλαστογραφία.

  Η παραπλάνηση και ο καθησυχασμός

  Αυτό άλλωστε έπραξαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Λίγες ώρες αφότου δημοσιοποιήθηκε το report του QCM που αποτέλεσε τη "λυδία λίθο" του σκανδάλου, το μεσημέρι της 4ης Μαΐου 2018, η Folli Follie, υπό τη διοίκηση τότε Κουτσολιούτσου, ανέφερε πως όσα υποστήριζε το QCM ήταν ανυπόστατα, ψευδή, συκοφαντικά και παραπλανητικά και ότι "έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού".

  Αλλά και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, CEO τότε του ομίλου, έκανε λόγο για "άδικη επίθεση” και "οργανωμένο σχέδιο κερδοσκόπων”, διαβεβαιώνοντας "τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας”. Αυτά έλεγαν τότε…

  Η κατάρρευση

  Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όπως φάνηκε από τη μέχρι σήμερα πορεία της υπόθεσης. Η συνέχεια θύμιζε τρενάκι του τρόμου. Ζητήθηκε από την FFG να αποδείξει πως διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα εκατομμυρίων που επικαλείτο, μια υπόθεση μερικών ωρών για οποιαδήποτε εταιρεία που απλώς θα παρουσίαζε τα αντίγραφα της κίνησης των τραπεζικών της λογαριασμών (extrait).

  Η διοίκηση της Folli Follie υπό την οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν το έπραξε, αντίθετα όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή επιχειρούσε να κερδίσει χρόνο προσφέροντας αφειδώς κούφιες διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι όλα θα επιλυθούν σύντομα.

  Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, ταξίδεψαν τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το σκάνδαλο στο Χονγκ Κονγκ, την έδρα ουσιαστικά των ασιατικών δραστηριοτήτων του ομίλου, όπου επί σειρά ετών διατηρούσαν, μεταξύ άλλων, ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα σε κάποιον από τους ουρανοξύστες της πόλης, κοντά στα κτίρια της Fosun. Ακόμη και σήμερα, άγνωστος παραμένει  ο σκοπός του ταξιδιού αυτού και η ανάγκη να βρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο Χονγκ Κονγκ...

  Το "γύρω γύρω όλοι" της Ασίας

  Σχεδόν από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων φάνηκε πως η άκρη του νήματος της υπόθεσης βρισκόταν στην Ασία. Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η ασιατική δραστηριότητα της FFG, για την οποία εξαρχής λέχθηκε πως ο έλεγχός της ήταν πλημμελής.

  Το ασιατικό κομμάτι του ομίλου αφορά την FF Group Sourcing Ltd (πρώην Folli Follie Hong Kong Limited), εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

  Τον ισολογισμό της εταιρείας υπέγραφε η εταιρεία Thomas Ng - Chi Wa & Co, μια άγνωστη ελεγκτική εταιρεία. Ως μέλη της διοίκησης, στις λογιστικές καταστάσεις υπογραφές έβαζαν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (πρόεδρος της FFG), ο Law Chin Chuen και ο Ιωάννης Μπεγιέτης (ως CFO), ο οποίος από οικονομικός διευθυντής της Folli Follie είχε αναλάβει την επέκταση του Ομίλου FFG στην Ασία.

  Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 τα ψέματα τελειώνουν. Τα ευρήματα της Alvarez & Marsal που πραγματοποίησε δικανική –εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation) στις εταιρείες του ομίλου FFG στην Ασία (APAC) αποτύπωσαν πως τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου είχαν παραποιηθεί επί σειρά ετών.

  Ο μηχανισμός παραποίησης στοιχείων που είχε στηθεί στην Ασία, τον οποίο υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αποκαλούσαν ως "merry go around" (γύρω γύρω όλοι) προκάλεσε σοκ. Επρόκειτο για ένα τεράστιο "καρουζέλ", ένα δίκτυο εταιρειών όπου οι τζίροι "γύριζαν" μεταξύ των διαφορετικών εταιρικών οντοτήτων και εμφανίζονταν πολλαπλάσιοι από ό,τι πραγματικά ήταν.

  Με βάση την πρακτική αυτή, οι εταιρείες Folli Follie στην Ασία διενεργούσαν και καταχωρούσαν πωλήσεις με μία ελεγχόμενη εταιρεία του ομίλου. Η ελεγχόμενη εταιρεία πουλούσε τα εμπορεύματα απευθείας ή μέσω άλλης σε μία άλλη του ομίλου.

  Η τελευταία πουλούσε τα εμπορεύματα σε ένα νόμιμο εξωτερικό πελάτη, μια ελεγχόμενη εταιρεία ή στον όμιλο. Έτσι, με τις συναλλαγές "γύρω γύρω όλοι" προσαύξαναν τόσο τα έσοδα όσο και το κόστος πωληθέντων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου στην Ασία.

  Συνολικά εντοπίστηκαν 27 εταιρείες με έδρα το Χονγκ-Κονγκ οι οποίες λειτουργούσαν ως "οχήματα" για αυτήν την πρακτική. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αυξάνονταν εικονικά και τα διαθέσιμα των τραπεζικών λογαριασμών.

  Η έκθεση της Alvarez Marsal προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στην FF Group. Ο ιδρυτής της εταιρείας προχωρά τότε σε μια δήλωση-πρόκληση αναφέροντας τότε πως "με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σωβούσας κρίσης για την Εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

  Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγος μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα η παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου.

  Ωστόσο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γεώργιο Κουτσολιούτσο ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με την συνδρομή των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ότι κριθεί απαραίτητο".

  Από την πλευρά του ο Τζωρτζης Κουτσολιούτσος σε μια σπασμωδική προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του από τον πατέρα του, δήλωνε  λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του πλήρη άγνοια για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζοντας πως "για όλα φταίει ο πατέρας μου”...

  Την ίδια περίοδο, τέλος του 2018, ασκούνται οι πρώτες διώξεις, μετά την έρευνα-εξπρές του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Κατηγορούμενοι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος, ο γιος τους και 11 μέλη της τότε διοίκησης της εταιρείας, για κακουργηματική απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  Έναν χρόνο μετά, ασκήθηκε η δεύτερη -ακόμα πιο βαριά- ποινική δίωξη, με την οποία ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορήθηκαν και ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά. Με τη δεύτερη δίωξη, πατέρας και γιος κατηγορούνται συνολικά για τρία κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς) ενώ η σύζυγος Κατερίνα Κουτσολιούτσου για ένα (χειραγώγηση).

  Μετ΄ εμποδίων, αποχωρεί και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος από τη διοίκηση της εταιρείας, τοποθετείται νέα με παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς (σ.σ. και αφού η σημερινή κυβέρνηση αναλαμβάνει σχετική νομική πρωτοβουλία και θέτει στόχο την κάθαρση του σκανδάλου της FF).

  Οι όποιες προσπάθειες κυρίως του Δ. Κουτσολιούτσου να εμποδίσει την προσπάθεια αυτή δεν έχουν αποτέλεσμα και η αποκαθήλωση δεν αργεί. Η ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας με την προφυλάκιση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου οδηγεί τώρα την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και θα αποφασιστεί η συνέχεια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ