Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουλ-2020 09:08

  "Σκιώδες" δάνειο για την θυγατρική της Folli Follie στην Ασία

  "Σκιώδες" δάνειο για την θυγατρική της Folli Follie στην Ασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ακόμη μια περίπτωση κακοδιαχείρισης, εάν όχι "λεηλασίας", όπως πολλοί ισχυρίζονται, των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, προστέθηκε πριν από μόλις λίγους μήνες στο παθητικό της χειμαζόμενης εταιρείας.

  Το συμβάν αφορά στην FF Group Sourcing Limited, την εταιρεία που ενοποιούσε τα αποτελέσματα του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και μέσω της οποίας πραγματοποιούνταν το περιβόητο "γύρω-γύρω όλοι" των πλαστών παραστατικών και τζίρων που φούσκωναν τα μεγέθη της FF.  Αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι πως το περιστατικό καταγράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή 20 μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie και λίγες μόλις εβδομάδες αφότου τοποθετήθηκε (με παρέμβαση της Επι. Κεφαλαιαγοράς) η νέα διοίκηση της εταιρείας που έθεσε φραγμό στις πρακτικές και παρεμβάσεις τις οικογένειας Κουτσολιούτσου.

  Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2018 που μόλις προ ημερών δημοσιοποίησε η FF, τον Ιανουάριο του 2020 η διοίκηση της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited (σ.σ. βρίσκεται σήμερα υπο εκκαθάριση), υπό την οποία ενοποιείται το σύνολο των αποτελεσμάτων του υπο-ομίλου APAC (Asia, Pasific, China) προέβη σε λήψη δανείου 36 εκατ. HKD (περίπου 4 εκατ.ευρώ), εγγράφοντας υποθήκη στο μοναδικό ακίνητο (αποθήκη) που κατείχε στο Χονγκ Κονγκ.

  Η FF αναφέρει με σαφήνεια πως "η εν λόγω πράξη έγινε χωρίς την συναίνεση της μητρικής εταιρείας, το δε προϊόν του δανείου διατέθηκε κατά τρόπο μη εγκεκριμένο και μη επιβεβαιωμένο από την Διοίκηση της Εταιρείας, γεγονός που επιδείνωσε την οικονομική θέση της εν λόγω θυγατρικής και συνέβαλε στην λήψη της απόφασης για θέση της εν λόγω θυγατρικής σε εκκαθάριση".

  Νέες μηνύσεις

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Folli Follie έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασία για την κατάθεση μήνυσης για κακουργηματική απιστία κατά των πρώην επικεφαλής της FF Group Sourcing Limited. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μήνυση στρέφεται κατά των στελεχών της θυγατρικής εταιρείας που ανάλαβαν τη διαχείριση έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie, μεταξύ των οποίων ο Minoru Takamatsu, συνεργάτης και συνεταίρος επί σειρά ετών του Δ. Κουτσολιούτσου, και άλλοι. Ο Minoru Takamatsu ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων της FF στην Ιαπωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή της FF Group Sourcing, της περιβόητης εταιρείας μέσω της οποία πραγματοποιούνταν το περιβόητο "γύρω-γύρω όλοι" των πλαστών παραστατικών και τζίρων που φούσκωναν τα μεγέθη της FF.

  Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η ΓΣ των μετόχων της FF Group Sourcing Limited αποφάσισε να τεθεί η εταιρεία σε εκούσια εκκαθάριση. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η FF Group Sourcing εμφανίζονταν να είχε αυτονομηθεί και κάθε επικοινωνία, πόσο μάλλον έλεγχος, από τα κεντρικά στην Αθήνα ήταν δυσχερής, εάν όχι αδύνατη. Οι εκεί επικεφαλής, μάλιστα, εμφανίζονταν να καθυστερούν την υλοποίηση εντολών από τα κεντρικά στην Αθήνα ή ακόμη και να τις αγνοούν, οδηγώντας πολλούς να μιλούν για επιρροή του επί σειρά ετών επικεφαλής της FF Group Sourcing, Δ. Κουτσολιούτσου.

  Οι απειλές Κουτσολιούτσου

  Υπενθυμίζεται πως ο Δ. Κουτσολιούτσος είχε δημοσίως, με "ανοικτή επιστολή", προειδοποιήσει το ΔΣ να μην υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για την εκκαθάριση της FF Group Sourcing. Μάλιστα, ο Δ. Κουτσολιούτσος απείλησε τα μέλη του ΔΣ αναφέροντας πως "τυχόν εμμονή σας στο να διαλύσετε την ασιατική θυγατρική... θα ξεπερνά το όριο της "ελαφράς αμέλειας" που θέσπισε ο νομοθέτης και θα σας φέρει αναπότρεπτα προ των ευθυνών σας".

  Σημειώνεται πως ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 έχει ασκηθεί αγωγή κατά των διευθυντών (directors), του τοπικού οικονομικού διευθυντή και των ορκωτών ελεγκτών που υπέγραφαν τις οικονομικές καταστάσεις της FF Group Sourcing Limited, για τη διεκδίκηση αποζημίωσης αναφορικά με τους αχρεωστήτως καταβληθέντες φόρους, ύψους 78,7 εκατ. δολαρίων, τους οποίους ο υπο-Όμιλος APAC κατέβαλε λόγω δήλωσης πλασματικών κερδών προς τις φορολογικές αρχές του Χονγκ Κονγκ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από τη Deloitte για τις δραστηριότητες στην Ασία, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, είχε θετικά αποτελέσματα καθ΄ψς αποκτήθηκε το ηλεκτρονικό αρχείο της θυγατρικής, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει και σε νέες αποκαλύψεις για τις έκνομες πρακτικές που ακολουθήθηκαν επί σειρά ετών.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: Folli Follie: Παρέμβαση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από το "γύρω γύρω όλοι" στην Ασία

   
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ