Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 09:05

  Folli Follie: Παρέμβαση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από το "γύρω γύρω όλοι" στην Ασία

  Folli Follie: Παρέμβαση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από το "γύρω γύρω όλοι" στην Ασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε νέες νομικές ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσει ποσό 78 εκατ. δολαρίων για τα πεπραγμένα των επικεφαλής της FF Group Sourcing Limited, της θυγατρικής της στο Χονγκ Κονγκ, προχώρησε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η διοίκηση της Folli Follie.

  Η υπόθεση αφορά στο περίφημο πλέον "γύρω-γύρω όλοι" του πορίσματος της Alvarez & Marshal και της έρευνα της ΕΛΤΕ, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης FFG. Μέσω της FF Group Sourcing Limited με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, επικεφαλής της οποίας ήταν οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Ι. Μπεγιέτης, ενοποιούνταν, όπως έχουν καταδείξει οι σχετικές έρευνες, ανύπαρκτοι τζίροι από ανύπαρκτους προμηθευτές στην Ασία με πλαστά τραπεζικά έγγραφα που "φούσκωναν" τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie.

  Σύμφωνα με τις ίδιες δικαστικές πηγές, η Folli Follie πραγματοποίησε παρέμβαση στην ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, γνωστοποιώντας ότι κινείται για τη διεκδίκηση αποζημίωσης 78 εκατ. δολαρίων κατά των προσώπων που υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις της εν λόγω θυγατρικής, στη βάση των αδικημάτων της απιστίας και της παραβίασης των νομίμων υποχρεώσεών των προσώπων αυτών. Επίσης, κατά πληροφορίες, η εταιρεία συνεχίζει να διεκδικεί 3 εκατ. ευρώ από τρίτο πρόσωπο που φέρεται να έλαβε αμοιβή για δήθεν υπηρεσίες που προσέφερε στην εταιρεία με αντικείμενο την εξεύρεση επενδυτή. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση του δικηγόρου που φέρεται να σχετίζεται με την οικογένεια Κουτσολιούτσου και δανειστή της.

  Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενεργειών που πραγματοποίησε η νέα διοίκηση της εταιρείας τα μέλη της οποίας τοποθετήθηκαν από την Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς, με δικαστική συνδρομή. Στόχος ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν ερείσματα στους ισχυρισμούς μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου πως η FFG μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή φόρων που κατέβαλε η θυγατρική της στο Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενη λάθη στην υποβολή των σχετικών στοιχείων. Η εταιρεία ανέθεσε το θέμα στους νομικούς της παραστάτες και σε διεθνείς συμβούλους και έπειτα από σχετικές ενέργειες και επικοινωνίες στο Χονγκ Κονγκ με τις εκεί Αρχές, η διοίκηση κατά πληροφορίες ενημερώθηκε πως ουδεμία τύχη θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο αίτημα. Αφενός διότι υπάρχει σχετική περί του αντιθέτου νομολογία (σ.σ. από αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν), αφετέρου διότι τα οικονομικά στοιχεία της FF Group Sourcing Limited, βάσει των οποίων πληρώθηκαν οι φόροι, θεωρούνται αποτέλεσμα απάτης (fraud).

  Ο βασικός μέτοχος διεκδικεί μισθούς και… δάνεια

  Σημειώνεται ότι το ζήτημα της αποζημίωσης είχε αναφερθεί αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε η νέα διοίκηση. Τότε, είχε γνωστοποιηθεί πως "κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και βάσει των ευρημάτων της Alvarez & Marsal, η θυγατρική της Εταιρείας με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, FF Group Sourcing Limited, έχει ήδη ασκήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 αγωγές κατά των προσώπων που υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις της εν λόγω θυγατρικής, επί τη βάσει των αδικημάτων της απιστίας και της παραβίασης των νομίμων υποχρεώσεών τους ως διευθυντών και οικονομικού διευθυντή αντίστοιχα, καθώς και κατά των ορκωτών ελεγκτών της εν λόγω θυγατρικής. Το αιτούμενο ποσό αποζημίωσης ανέρχεται σε 78,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, το οποίο πιθανολογείται ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω βάσει των στοιχείων που συλλέγονται από τους νομικούς μας παραστάτες στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, η FF Group Sourcing Limited έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά των προσώπων που φέρονται ως συμμέτοχοι στην έκδοση και την χρήση των πλαστών τραπεζικών εγγράφων".

  Επί σειρά ετών τον ισολογισμό της FF Group Sourcing Ltd υπέγραφε ως πρόεδρος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (σ.σ. και επί σειρά ετών πρόεδρος της Folli Follie Group), ο Ιωάννης Μπεγιέτης, CFO και συν-επικεφαλής της FF Asia-Pacific (APAC) και ο Law Chin Chuen, μέλος. 

  Υπενθυμίζεται πως η πλευρά Κουτσολιούτσου έχει και αυτή επαναφέρει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί οφειλών της εταιρείας στο πρόσωπό του βασικού μετόχου, έναντι μισθών που επί σειρά ετών είχαν καταβληθεί, αλλά ο ίδιος δεν είχε εισπράξει. Μέσα στο 2019 ο βασικός μέτοχος, κατηγορούμενος για σειρά κακουργηματικών πράξεων που σχετίζονται με το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης λογιστικών στοιχείων ανώνυμης εταιρείας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, έχει σταλεί επιστολή με την οποία γνωστοποιεί αξίωση από την ύψους 44 εκατ.δολαρίων, ισχυριζόμενος ότι το παραπάνω ποσό είχε χορηγηθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2018 από τον ίδιο, προς τη θυγατρική εταιρεία FF Group Sourcing Ltd. Η PwC ως ελεγκτής των αναμορφωμένων καταστάσεων του 2017 έχει αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό.

  Τέλος, η συνεχιζόμενη μη διευθέτηση του ζητήματος της νομικής προστασίας των νέων μελών της διοίκησης δεν αποκλείεται να επιταχύνει νέες εξελίξεις που αφορούν τη σύνθεση του ΔΣ της Folli Follie. Eξελίξεις, όμως, θα πρέπει να αναμένονται και στο ζήτημα της γνωστής επιστολής που δημοσιοποίησε ο Δ. Κουτσολιούτσος, στην οποία διατυπωνει ισχυρισμούς περί πλημμελούς άσκησης καθηκόντων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο σκέλος του ελέγχου της FFG, αλλά και κατηγορίες προς την νέα διοίκηση της εταιρείας περί "παραπλάνησης των μετόχων και της εποπτικής αρχής".

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Folli Follie: Έγκλημα χωρίς τιμωρία, δύο χρόνια από τις αποκαλύψεις του QCM

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ