Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 12:58

  Έντονη δυσαρέσκεια στην Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς από τη νέα πρόκληση Δ. Κουτσολιούτσου

  Έντονη δυσαρέσκεια στην Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς από τη νέα πρόκληση Δ. Κουτσολιούτσου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε τροχιά νέας σύγκρουσης φαίνεται πως κινούνται Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οικογένεια Κουτσολιούτσου. Αιτία, αυτή τη φορά, η επιστολή που απέστειλε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προς την εποπτική Αρχή και την πρόεδρό της, Βασιλική Λαζαράκου, με την οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, εγκαλεί την Επιτροπή και την προσφάτως (με δικαστική συνδρομή, έπειτα από αίτημα της Ε.Κ.) διορισθείσα διοίκηση της Folli Follie για ενέργειες που βρίσκουν… αντίθετο τον βασικό μέτοχο της Folli Follie και κατηγορούμενο για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που σχετίζονται με το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης λογιστικών στοιχείων ανώνυμης εταιρείας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

  Οι ισχυρισμοί Κουτσολιούτσου περί "παραπληροφόρησης" των μετόχων της εταιρείας και της εποπτικής Αρχής από τη "διορισθείσα από την Επιτροπή σας διοίκηση της εταιρείας", προκάλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες την έντονη δυσαρέσκεια, εάν όχι την οργή, της εποπτικής Αρχής.

  Πολλώ δε μάλλον όταν η τελευταία εγκαλείται από τον Δ. Κουτσολιούτσο ότι "δεν ασκεί οποιοδήποτε έλεγχο και δεν αποδίδει οποιαδήποτε ευθύνη" στη διοίκηση της Folli Follie.

  Κύκλοι της Επιτροπής μιλούν για νέα πρόκληση Κουτσολιούτσου με αβάσιμες κατηγορίες ότι ασκεί επιλεκτικά την εποπτεία της προς τη Folli Follie.

  Επισημαίνουν πως η νέα διοίκηση μπορεί να τοποθετήθηκε στην εταιρεία έπειτα από αίτημα της Ε.Κ., πλην διαθέτει μια ξεκάθαρη αποστολή που είναι η εξυγίανση της Folli Follie. Ορισμένοι, δε, κάνουν λόγο για προσπάθεια του Δ. Κουτσολιούτσου και των συνεργατών του να συνδεθούν οι πράξεις της νεοδιορισθείσας διοίκησης της FF με την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν μελλοντικά ευθύνες έναντι πιθανών αποζημιώσεων και κάθε άλλης απαίτησης που δύναται μελλοντικά να διεκδικήσουν οι βασικοί μέτοχοι από την εταιρεία, τη διοίκησή της και άλλους εμπλεκόμενους.

  "Το γεγονός ότι προτείναμε μια διοίκηση δεν σημαίνει ότι είναι κατευθυνόμενη ή ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοικεί, έμμεσα ή άμεσα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Κατά πληροφορίες, η νομική υπηρεσία και το ΔΣ της εποπτικής Αρχής εξετάζουν ποια θα είναι η ορθή αντίδραση και οι επόμενες κινήσεις, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Θεωρούν, σε κάθε περίπτωση, πως οι ενέργειες του βασικού μετόχου της FF και εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης που έχει αμαυρώσει την εικόνα της ελληνικής αγοράς κατά της Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς είναι συντονισμένες και θα έχουν συνέχεια. Ως εικός, θα πρέπει να αναμένονται νομικές και άλλες ενέργειες, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της FFG.

  Η έφοδος και η αντικατάσταση της διοίκησης

  Δεν θα είναι , άλλωστε η πρώτη φορά που η Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από την τοποθέτηση νέου ΔΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα απαντήσει σε ενέργειες της πλευράς Κουτσολιούτσου.

  Η προ μηνών προσπάθεια του Δ. Κουτσολιούτσου να προκαταλάβει τις εξελίξεις και η προσχηματική ανησυχία του για τη δήθεν αδυναμία του ΔΣ να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που άπτονται της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εξυγίανση της εταιρείας, προκάλεσε την αντίδραση της εποπτικής Αρχής, στελέχη της οποίας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας στον Αγ. Στέφανο.

  Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ενίσχυσαν την απόφαση της Αρχής να αντικατασταθεί η προηγούμενη διοίκηση και να τοποθετηθεί νέα, με σαφές mandate την εξυγίανση της FFG, σύμφωνα με τα άρθρα 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Κόπηκε το "πάρτι" δαπανών των Κουτσολιούτσων

  Προς την κατεύθυνση αυτή, η νέα διοίκηση προχωρά τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της FFG και της υποβολής αίτησης εξυγίανσης, σύμφωνα με τα άρθρα 106 β,δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Παράλληλα, με σαφή πρόθεση να προχωρήσει η εξυγίανση, να αποκοπούν οι δεσμοί της εταιρείας με την οικογένεια Κουτσολιούτσου και να εξασφαλιστεί ρευστότητα μέσω της περικοπής δαπανών, η νέα διοίκηση της εταιρείας πέραν του ότι τους απαγόρευσε την είσοδο και ζήτησε να αδειάσουν τα γραφεία που διατηρούσαν στο κτίριο της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, προχώρησε και σε περικοπές προσωπικών τους εξόδων που πλήρωνε η εταιρεία.

  Όπως έγραψε το Capital.gr, έπειτα από ανταλλαγή επιστολών και εξωδίκων, το νέο ΔΣ της FFG ζήτησε να επιστραφούν εταιρικά αυτοκίνητα τα έξοδα των οποίων Πλήρωνε η Folli Follie, μεταξύ των οποίων ορισμένα ιδιαιτέρως πολυτελή, ενώ διεκόπη η μισθοδοσία κηπουρών, μαγείρων, υπηρετικού προσωπικού και προσωπικού ασφαλείας που διατηρούσε η οικογένεια. Υπολογίζεται πως τα έξοδα αυτά ανέρχονταν στο ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που η εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσει να λειτουργεί, έστω και μέσω ενός μικρότερου σχήματος.

  Με τη σειρά της, η πλευρά Κουτσολιούτσου επανέφερε το γνωστό θέμα της απαίτησης περίπου 38 εκατ. ευρώ που δήθεν έχει δανείσει στην εταιρεία και περίπου 6,3 εκατ. για μισθούς έναντι υπηρεσιών του Δ. Κουτσολιούτσου στη θυγατρική της Ασίας, FF Group Sourcing Ltd., την εταιρεία που βρίσκεται στο κέντρο της πολυετούς παραποίησης των λογιστικών στοιχείων του ομίλου. Τους γνωστούς εδώ και πολλούς μήνες ισχυρισμούς έχει καταρρίψει ο οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία, με τη PwC να αναφέρει στο πιστοποιητικό που εξέδωσε πως αν και υπάρχει σχετική λογιστική εγγραφή στον αναμορφωμένο ισολογισμό, από τις παρατηρήσεις της δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν οι συναλλαγές, ούτε προέκυψαν τεκμήρια (συμβάσεις κλπ) που να τις επιβεβαιώνουν.

  Διαβάστε ακόμη:

  Folli Follie: Η νέα διοίκηση κόβει τους δεσμούς της εταιρείας με την οικογένεια Κουτσολιούτσου

  Πού οδηγεί η σύγκρουση Επ. Κεφαλαιαγοράς - Δ. Κουτσολιούτσου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020