Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Φεβ-2020 08:58

  Πού οδηγεί η σύγκρουση Επ. Κεφαλαιαγοράς - Δ. Κουτσολιούτσου

  Πού οδηγεί η σύγκρουση Επ. Κεφαλαιαγοράς - Δ. Κουτσολιούτσου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε ορόσημο για τον έλεγχο και την επόμενη ημέρα της εταιρείας αναδεικνύεται η προσεχής γενική συνέλευση της Folli Follie Group.

  Με φόντο την 20ή Φεβρουαρίου, εφόσον δεν υπάρξει αναβολή, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται οι εκατέρωθεν κινήσεις των βασικών "παικτών”. Η επανεμφάνιση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, βασικού μετόχου της εταιρείας και κατηγορούμενου μαζί με μέλη της οικογένειάς του καθώς και 11 ακόμα ατόμων, για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία από κοινού, καθώς επίσης και χειραγώγηση, ο οποίος ζήτησε την αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, λειτούργησε ως ντόμινο.

  Η προσπάθεια Κουτσολιούτσου να προκαταλάβει τις εξελίξεις, με τη συμφωνία με τους ομολογιούχους προ των πυλών, και κυρίως η δημόσια παρέμβασή του στην οποία εξέφρασε... την ανησυχία του για τη δήθεν αδυναμία του νυν ΔΣ να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που άπτονται της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως αναφορικά με την εξυγίανση της εταιρείας, επίσπευσε την αντίδραση της εποπτικής Αρχής. Πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία της εταιρείας στον Αγ. Στέφανο με στόχο να συγκεντρωθούν στοιχεία (που ήδη είχε ζητήσει η Αρχή) ώστε, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για τα μέλη του ΔΣ και του δεσμού τους με τους βασικούς μετόχους.

  Παρέμβαση

  Αυτή δεν θα είναι όμως η μόνη παρέμβαση της εποπτικής Αρχής στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κρίσιμη γενική συνέλευση. Κατά πληροφορίες, πέραν των νέων αλλαγών στη σύνθεση του ΔΣ που φαίνεται να δρομολογούνται, με στόχο να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μελών της διοίκησης της εταιρείας με την οικογένεια των βασικών μετόχων, ήδη αναζητείται φόρμουλα ώστε να τεθεί η εταιρεία υπό μια μορφή "επιτροπείας”. Στόχος είναι ο βασικός μέτοχος που κατέχει άμεσα 36% του μετοχικού κεφαλαίου να αποδυναμωθεί στη ΓΣ, με το νομικό επιχείρημα της "καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων”. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν πληροφορίες, νομικό γραφείο έχει συντάξει υπόμνημα βάσει του οποίου θα επιχειρηθεί – με νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με πληροφορίες – να ανακοπούν τα σχέδια Κουτσολιούτσου που φαίνεται να επιθυμεί να προκαταλάβει δύο σημαντικές εξελίξεις.

  Πρώτον, την επικείμενη επίσημη έναρξη (launching) της διαδικασίας για την έγκριση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρείας με τους κύριους ομολογιούχους-πιστωτές της, παρότι εμφανίζεται να τη στηρίζει. Δεύτερον, τη διαφαινόμενη επίλυση του ζητήματος με την απελευθέρωση 500 χιλιάδων (από τις 804 χιλιάδες, αξίας 66 εκατ. ευρώ) μετοχών της Dufry, ενός περιουσιακού στοιχείου που εν δυνάμει αποτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ και το οποίο θα κατευθύνει στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συμφωνία με τους ομολογιούχους.

  Το περιουσιακό αυτό στοιχείο, πέραν του ότι λειτουργεί ως "μηχανισμός επιβίωσης” για την επόμενη ημέρα, αποτελεί και ένα ισχυρότατο asset  για όποιον ελέγχει την επόμενη ημέρα στην εταιρεία. Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτός δεν μπορεί να είναι ο Δ. Κουτσολιούτσος, μέλη της οικογένειάς του και άλλα στελέχη της εταιρείας που συνδέονται με το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης λογιστικών στοιχείων στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Θράσος Δ. Κουτσολιούτσου: Έστειλε νέα δήλωση γιατί ανησυχεί για το μέλλον της εταιρείας!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ