Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 08:35

  Folli Follie: Η νέα διοίκηση κόβει τους δεσμούς της εταιρείας με την οικογένεια Κουτσολιούτσου

  Folli Follie: Η νέα διοίκηση κόβει τους δεσμούς της εταιρείας με την οικογένεια Κουτσολιούτσου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Δύο σχεδόν χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων από εισηγμένη εταιρεία, φαίνεται πως μέχρι πολύ πρόσφατα η σκιά της οικογένειας Κουτσολιούτσου συνέχιζε να πέφτει βαριά σε κάθε βήμα της Folli Follie

  Το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που ανέλαβε καθήκοντα στις 20 του περασμένου Φεβρουαρίου,  έπειτα από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που με δικαστική συνδρομή (αξιοποιώντας τις διατάξεις του άρθρου 40 παρ.2 του ν.4640/2019 για διορισμό διοίκησης σε εισηγμένη, υπό προϋποθέσεις) τοποθέτησε πρόσωπα επιλογής της στο τιμόνι της Follie Follie, προχωρά σε στοχευμένες ενέργειες προκειμένου η εταιρεία να απεμπλακεί από καταστάσεις του παρελθόντος.

  Στους γνωρίζοντες, αποτελούσε κοινό μυστικό πως παρά την αποχώρηση, αρχικά των Δημήτρη και της συζύγου του, Καίτης, και στη συνέχεια του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, από το ΔΣ της εταιρείας, η οικογένεια Κουτσολιούτσου βρισκόταν σε θέση να επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις στη Folli Follie.

  Επί μακρόν και χωρίς ουδέποτε να έχει διαψευστεί γινόταν λόγος για συμμετοχή σε διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις ακόμη και σε παλαιότερες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για προσπάθεια επιρροής στη λήψη αποφάσεων.

  Όλα αυτά άλλωστε ήταν που οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τοποθετήσει νέα διοίκηση στην FFG, σε μία περίοδο που είχε προηγηθεί η προσπάθεια του βασικού μετόχου, Δ. Κουτσολιούτσου, να φέρει σε έκτακτη ΓΣ ζήτημα εκλογής νέου ΔΣ.

  Έξι περίπου εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων και αφού απαιτήθηκε μια έντονη περίοδος ενημέρωσης για την κατάσταση της εταιρείας (καθώς και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους πιστωτές) το νέο ΔΣ φαίνεται να αναλαμβάνει πιο ενεργές πρωτοβουλίες σε σχέση με το ρόλο της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

  "Πάρτι εξόδων"

  Όπως προ ολίγων εβδομάδων έγραψε το Capital.gr., εστάλη επιστολή τους κ.κ. Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο με την οποία τους ζητήθηκε να μην προσέρχονται πλέον στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στον Άγιο Στέφανο, κάτι που για όσους είναι ενήμεροι αποτελούσε συχνό φαινόμενο. Η αρχική απάντηση ήταν βέβαια αρνητική, κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες.

  Ακολούθησαν και άλλες επιστολές από το νέο ΔΣ προς τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από τους οποίους ζητείται να αδειάσουν τα γραφεία που ακόμη και σήμερα διατηρούν στο κτίριο της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο.

  Ακόμη, ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία σταματά να πληρώνει τα διάφορα έξοδα που αφορούν την οικογένεια Κουτσολιούτσου τα οποία για κάποιον "ανεξήγητο" λόγο συνεχίζονταν να καταβάλλονται μέχρι σήμερα.

  Συγκεκριμένα, προ ημερών το νέο ΔΣ ζήτησε να επιστραφούν 13 εταιρικά αυτοκίνητα τα έξοδα των οποίων πληρώνει η Folli Follie, μεταξύ των οποίων ορισμένα ιδιαιτέρως πολυτελή, ενώ ενημερώνονται πως διακόπτεται η μισθοδοσία κηπουρών, μαγείρων, υπηρετικού προσωπικού και προσωπικού ασφαλείας που διατηρούσε η οικογένεια,  ποσά ιδιαίτερα υψηλά που πλήρωνε η εταιρεία. Οι τελευταίοι διαμαρτυρήθηκαν και έθεσαν θέμα ασφάλειάς τους, με την εταιρεία να απαντά πως μπορούν να συνεχίσουν να έχουν προσωπική φύλαξη, αρκεί να την πληρώνουν οι ίδιοι.

  Προχωρά η συζήτηση με τους ομολογιούχους

  Επιπλέον, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές δεν θα είναι οι μόνες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η διοίκηση, καθώς εξετάζει τις δυνατότητες που διαθέτει σε προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας σε σχέση με ενέργειες μελών της οικογένειας στο παρελθόν.

  Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τους ομολογιούχους πιστωτές με απώτερο στόχο την υποβολή αίτησης εξυγίανσης της εταιρείας, σύμφωνα με τα άρθρα 106 β,δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Οι πρώτες αυτές ενέργειες δείχνουν πως στόχος της νέας διοίκησης που τοποθετήθηκε από την Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι να αποκοπούν σε όσο μεγαλύτερο βαθμό οι δεσμοί της εταιρείας με την οικογένεια Κουτσολιούτσου και να αποδοθούν – με καθυστέρηση, για την οποία, όμως, δεν είναι υπόλογη - ευθύνες.

  Ωστόσο, για να συμβεί αυτό σε μια υπόθεση που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου για όσους επιθυμούν την επίλυσή της, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της νομικής κάλυψης των μελών της διοίκησης της FFG έναντι πιθανών αποζημιώσεων και κάθε άλλης απαίτησης που δύναται μελλοντικά να διεκδικήσουν τρίτοι από την εταιρεία και τη διοίκησή της.

  Οι ενέργειες για τη θεσμική αυτή θωράκιση δεν έχουν υλοποιηθεί, παρά τις δεσμεύσεις, και παρότι αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ουσιαστική επίλυση του γόρδιου δεσμού που ονομάζεται Folli Follie. Κατά πληροφορίες, η καθυστέρηση αποδίδεται σε συγκεκριμένες πλευρές που έχουν επιφορτιστεί με το ζήτημα, πλην έχουν δοθεί εκ νέου διαβεβαιώσεις πως το ζήτημα οδεύει προς επίλυση.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Folli Follie: Επιφυλακτική η διοίκηση σε προτάσεις ενδιαφερόμενων επενδυτών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ