Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 10:49

  Αδύναμο πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Αδύναμο πάνω από τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:42

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας, έστω και με μεγάλη επιφυλακτικότητα, να κρατήσει τα επίπεδα αλλά και τη μικρή αλλά πολύτιμη απόσταση ασφαλείας από τις 900 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,12% στις 914,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.215,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,18% στις 626,63 μονάδες.

  Με τους ξένους αναλυτές (JP Morgan, Goldman Sachs, Jefferies) να επανέρχονται με θετικές αξιολογήσεις τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να παλεύει να φύγει από τη ζώνη των 900-920 μονάδων, χωρίς όμως να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Το rotation που παρατηρείται καθημερινά σε θετικούς και αρνητικούς τίτλους καλά κρατεί, με τα εγχώρια χαρτοφυλάκια να "μπερδεύουν" λίγο το κλίμα, καθώς παρεμβαίνουν ώστε να "ανοίξει" πολύ το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

  Σε βραχυχρόνιο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου μοιάζει "μποτιλιαρισμένος" στην περιφέρεια των 900 μονάδων, διαθέτοντας βαθμιδωτά στηρίξεις μέχρι τις 880 και 860 μονάδες, αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης. Σε περίπτωση επέκτασης του ράλι Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, οι αγοραστικοί θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν το πρόσφατο υψηλό των 925 μονάδων, ώστε στη συνέχεια να "κοιτάξουν" προς τα κρίσιμα υψηλά των 950 και 975 μονάδων, τα οποία "προβλημάτισαν" τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

  Πάντως, σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, η πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, άρα και της ψήφου εμπιστοσύνης των επενδυτών στην μετοχική αγορά, είναι συνάρτηση της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ (NGEU) που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, δεδομένου του ότι το 2023 είναι ένα εκλογικό έτος για την Ελλάδα, υπάρχει επιφυλακτικότητα για το πόσο η χώρα μπορεί να καλύψει τα προαπαιτούμενα, έστω και συγκυριακά, ώστε να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων. Αυτός θα είναι όμως ένας σημαντικός καταλύτης ώστε η ελληνική οικονομία να διατηρήσει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη χρονιά, η οποία θα είναι υφεσιακή για το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών οικονομιών.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και ο Σαράντης χάνουν 1,57% και 1,46% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Εθνική.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς είναι στο +1,50%, με τις Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, Λάμδα, Titan, Eurobank, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΔΕΗ να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ