Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 17:34

  Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα ξεχωρίσει και το 2023 – Επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του έτους

  Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα ξεχωρίσει και το 2023 – Επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να επανέλθει πλήρως στις αγορές στις αρχές του 2023, όπως τονίζει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, σε μία ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη σε ό,τι αφορά το "ορόσημο" του investment grade.

  Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη το 2023, με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% σε σύγκριση με την πρόβλεψη της Goldman Sachs για -0,1% ύφεση στην ευρωζώνη το επόμενο έτος. 

  Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποαπόδοση που γνώρισε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας από την κρίση χρέους στην ύφεση της Covid-19. Οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν προσαρμοστεί γρήγορα σε αυτή την εποικοδομητική προοπτική, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται σχεδόν σταθερά έναντι των ιταλικών από το 2021, όπως τονίζει η G.S.

  Χάρη σε σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) που είναι πιθανό να επεκταθούν το 2023, ο ονομαστικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στην Ελλάδα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός που είναι πάνω από το μέσο της περιοχής, συνάδει με μια επίμονη ώθηση στην ονομαστική ανάπτυξη.

  1

  Η Goldman αναμένει ότι το σχετικά ισχυρότερο μακροοικονομικό υπόβαθρο και η μακρά διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα περιορίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στις πληρωμές τόκων της Ελλάδας κάτω από το 3% του ΑΕΠ και θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2025.

  3
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ