Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 10:04

  Jefferies: "Ψηφίζει" ελληνικές μετοχές για το 2023 - Η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα

  Jefferies: "Ψηφίζει" ελληνικές μετοχές για το 2023 - Η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Η Ελλάδα είναι στην κορυφή και δίνει το παράδειγμα", είναι ο τίτλος που δίνει η Jefferies στην έκθεσή της για τις ελληνικές μετοχές, όπου διατηρεί την θετική της στάση.

  "Η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών φέτος κινήθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της κερδοφορίας των εταιρειών", συνεχίζει η Jefferies, διατηρώντας, όπως τονίζει, την bullish στάση της για τις ελληνικές μετοχές και για το 2023.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μια ισχυρή "έκρηξη" του ΑΕΠ το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση το 2023, τη στιγμή που οι ανισορροπίες αυξάνονται, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του αυξανόμενου και υψηλού πληθωρισμού.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος σε νέα έκθεση του για τις προοπτικές των αγορών της Ευρώπης το νέο έτος, το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος, καθώς η οικονομία "άνοιξε ξανά" στον τουρισμό.

  Η οικονομική δυναμική έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή άνοδο στις αναθεωρήσεις κερδών και πωλήσεων για το 2023. Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. "Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται ρόδινοι με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτέμβριος, 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή να είναι ισχυρή (Αύγουστος, 3,9% ετησίως) και τα ποσοστά χρήσης της παραγωγικής ικανότητας να κινούνται πάνω από την τάση (Αύγουστος, 75,9%). Ωστόσο, ο PMI της μεταποίησης (Οκτώβριος, 49,7) υποδηλώνει την επικείμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να διολισθαίνουν καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης μείωσαν τη ζήτηση, ενώ η απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω", προσθέτει η Jefferies.

  Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει η Jefferies η οποία και έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο review του ΔΝΤ (Ιούνιος) τόνισε ότι "οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών. Επίσης, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον Απρίλιο. Πράγματι, το Ταμείο επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις εναπομένουσες προκλήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας.

  Κοιτάζοντας το μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει η Jefferies. Όπως έχει επισημάνει ο οίκος και σε άλλα reports του, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση λειτουργώντας πλήρως με "καθαρές" ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά στις αρχές αυτού του μήνα. Η Ελλάδα ήταν υποστηρικτής της εφαρμογής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και της φορολογίας των απροσδόκητων κερδών. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κεφάλαια για τη μείωση των ενεργειακών φόρων, τις μεταφορές σε ευάλωτες ομάδες και την υποστήριξη των επιχειρήσεων που σχεδιάζεται να ανέλθουν σε περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bruegel).

  Με βάση τα παραπάνω και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, η Jefferies τονίζει ότι, ενώ η αγορά μετοχών απολαμβάνει θετικές αναθεωρήσεις κερδών, έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων, ενώ ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να θέτουν προκλήσεις. Παρόλα αυτά, η Jefferies συνεχίζει να εκτιμά ότι οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών είναι θετικές και πως οι επενδυτές έχουν να κερδίσουν από τις τοποθετήσεις τους σε αυτές, γι' αυτό και διατηρεί την bullish στάση της και για το 2023. 

  Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης η Jefferies, εκτός από την Ελλάδα, είναι bullish μόνο για την αγορά της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέτρια bullish δηλώνει για την Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ bearish είναι για την Πολωνία και τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, και μέτρια bearish σε Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ