Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Σεπ-2020 10:30

  Χρηματιστήριο: Ερήμην των τραπεζικών μετοχών το "ξέσπασμα" στο ταμπλό

  Χρηματιστήριο: Ερήμην των τραπεζικών μετοχών το "ξέσπασμα" στο ταμπλό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων και η αύξηση των συναλλαγών δείχνει ξεκάθαρα πως το... παιχνίδι δεν είχε χαθεί για το Ελληνικό Χρηματιστήριο! Εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξει ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η αγορά μπορεί εύκολα να επιστρέψει στο ανοδικό momentum που "εγκατέλειψε" στις αρχές του καλοκαιριού μετά το ράλι άνω του 30% που είχε σημειώσει από τα χαμηλά των 484 μονάδων του Μαρτίου.

  Ζητούμενο, όμως, είναι να αποκτηθεί μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από την οικονομία (και άρα τις τράπεζες) τόσο σε ό,τι αφορά το 2021 αλλά και τη συνέχεια, ένα αίνιγμα το οποίο κατά τους αναλυτές αναμένεται να "λυθεί" προς το τέλος του έτους.

  Αν και ο Σεπτέμβριος έδωσε κάποια θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εισηγμένων με τα καλά αποτελέσματα "βαριών" τίτλων όπως οι ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΔΕΗ να συναντούν θετική υποδοχή από την αγορά αποδεικνύοντας ότι τα αντανακλαστικά δεν έχουν χαθεί, ενώ παράλληλα σειρά εταιρειών έδειξε πως επιστρέφει σταδιακά σε κάποιο βαθμό κανονικότητας στο ξεκίνημα του γ’ τριμήνου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest), ο πλέον δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος δεν αφήνει τον Γενικό Δείκτη να σηκώσει κεφάλι.

  Στις τράπεζες τα ηνία της αγοράς

  Το γεγονός ότι το ράλι στις αρχές της εβδομάδας –το οποίο δεν είχε συνέχεια– με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να ξεπερνά το +8% ήταν και αυτό που "ξεκόλλησε" το Χ.Α. από τις 630-640 μονάδες, βλέποντας μετά από δυόμισι μήνες και πάλι το επίπεδο των 660 μονάδων και το "τσίμπημα" των συναλλαγών, αποτελεί μία από τις πολλές αποδείξεις ότι τράπεζες "κινούν" τα ηνία της αγοράς και καθορίζουν την κατεύθυνσή της. Άλλωστε το +100% του τραπεζικού δείκτη το 2019 ήταν αυτό που οδήγησε το Χ.Α. να αποτελέσει το αστέρι των αποδόσεων με κέρδη άνω του 50%, ενώ οι τραπεζικές πιέσεις και η επίθεση των shorts στον κλάδο ήταν αυτά που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το ηχηρό sell-off που βίωσε το Χ.Α. το 2018.

  Το έντονο "σφυροκόπημα" που έχει οδηγήσει σε βουτιά 60%-65% της μετοχές των τραπεζών από τις αρχές του έτους δεν είχε αφήσει μεγάλα επενδυτικά stories όπως αυτό της ΔΕΗ (μέσα στο εξάμηνο της κρίσης έχει καταφέρει να εκτοξευθεί κατά 240% περίπου και να κινείται σε υψηλά πενταετίας) να αποτυπωθούν στον Γενικό Δείκτη. Βέβαια, το σφυροκόπημα αυτό δεν οφείλεται στις κινήσεις των shorts, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα απέχουν (και αυτοί) από το Χ.Α.

  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και η Beta Securities, η μεγάλη εικόνα έχει επηρεαστεί κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο όπου, παρά το ενθαρρυντικό άκουσμα των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, το ενδιαφέρον είναι υποτονικό, αναμένοντας ενδεχομένως την τελική διατύπωση της πρότασης για την ελληνική bad bank καθώς και απτά δείγματα γραφής από τις σκοπούμενες τιτλοποιήσεις που φθάνουν σε στάδιο ωρίμανσης.

  Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά παρά τις επιμέρους εξαιρέσεις παραμένει τραπεζοκεντρική και ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αλλάξει επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλακτική δυναμική αν δεν υπάρξει κάποια συνεισφορά ενδιαφέροντος από τον εν λόγω κλάδο.

  Ζητούμενο η αύξηση των συναλλαγών

  Το νέο πακέτο ύψους 6,8 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη (το οποίο σε συνδυασμό με τους πόρους που θα διοχετευθούν μέσω τραπεζικού συστήματος αναμένεται να φτάσει τα στα 10 δισ. ευρώ) και περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κονδύλια για τη διατήρηση της απασχόλησης και της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων αλλά και την καταβολή αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, συνιστά θετική κίνηση ενώ, την ίδια ώρα, το Eurogroup επισημοποίησε τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τον Προϋπολογισμό του 2021, ενδεχομένως δε και του 2022.

  Τα παραπάνω δεδομένα είναι ικανά να μετατρέψουν την επενδυτική ψυχολογία και αυτό φάνηκε σε κάποιο βαθμό την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, όπως σημειώνει και η Κύκλος Χρηματιστηριακή, οι 650 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, επίπεδο αντίστασης για πολλές εβδομάδες, ξεπεράστηκαν εύκολα σε συνέχεια μιας παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν συγχρονιζόταν με τις διεθνείς αγορές και οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών εξωτερικού κυριαρχούσαν. Θα απαιτηθεί, ωστόσο, διατήρηση των συναλλαγών αισθητά πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ ώστε να υπερπηδηθεί η περιοχή των 670 μονάδων, εξέλιξη εφικτή στον βαθμό που δεν επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και δεν επιδεινωθεί η επιδημική καμπύλη.

  Τα "ατού"

  Η συμπίεση των αποτιμήσεων των ελληνικών εισηγμένων και το σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το Χ.Α. όταν το τοπίο καθαρίσει από τα σύννεφα αβεβαιότητας και ενεργοποιήσει το "χέρι" των αγοραστών οι οποίοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την ελληνική αγορά από απόσταση, όπως άλλωστε έδειξαν και τα πρόσφατα roadshows.

  Όπως σημείωσε και η Eurobank Equities, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές απόλυτες αλλά και σχετικές αποτιμήσεις, σε discount 15% σε σχέση με τον μέσο όρο πολλών ετών και με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών (40%).

  Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας και η νέα αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, κάνουν το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές να μην είναι ξεκάθαρο ακόμη. Έτσι, η Eurobank Equities αναμένει πως το Χρηματιστήριο στους επόμενους μήνες θα κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης και θα παραμείνει ευάλωτο σε risk-off "επεισόδια" στις αγορές.

  Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει στους επενδυτές να μη στραφούν ακόμα σε κυκλικούς κλάδους και μετοχές, ενώ παράλληλα συστήνει να κοιτάξουν προς εκείνες τις εισηγμένες που προσφέρουν απόδοση, σταθερότητα και ποιότητα. Έτσι, στις κορυφαίες της επιλογές τοποθετεί τις εισηγμένες των οποίων η κερδοφορία παραμένει αλώβητη από την COVID-19 (π.χ. ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), τις ποιοτικές μετοχές με αποτιμήσεις που αντικατοπτρίζουν ήδη τις συντηρητικές μακροοικονομικές εξελίξεις (π.χ. Μυτιληναίος), τις μετοχές που επιστρέφουν μετρητά στους μετόχους (π.χ. ΟΤΕ) προσφέροντας υψηλή απόδοση σε ένα χαμηλό επιτόκιο περιβάλλον καθώς και την τράπεζα που προσφέρει το καλύτερο προφίλ κινδύνου / απόδοσης (την Εθνική Τράπεζα). Εάν δεν υπάρξει μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, προτείνει επίσης σταδιακές επιλεκτικές θέσεις σε ποιοτικά κυκλικά προσανατολισμένα ονόματα (π.χ. Fourlis, ΟΠΑΠ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη των ελληνικών εισηγμένων εκτός τραπεζών θα κινηθεί στο 11% το 2021, και 3% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

  Γιατί οι επενδυτές κρατούν αποστάσεις από τις τράπεζες

  Πολλοί επενδυτές είχαν αγοράσει ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές το 2019 βλέποντας ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2020 και 2021 ενώ η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε πως η Ελλάδα θα σημειώσει φέτος την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Πλέον, λόγω της κρίσης CΟVID-19, αυτά τα "στοιχήματα" έχουν μεταφερθεί για πολύ αργότερα, το 2022-2023, κάτι που εξηγεί την αποστροφή των επενδυτών από το Χ.Α. και τη στάση αναμονής.

  Έτσι, η εξέλιξη της πανδημίας και οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο επενδυτικών αναστολών, ενώ η έλλειψη ενδιαφέροντος γύρω από τις τραπεζικές μετοχές κρατούν την αγορά σε υποτονικούς ρυθμούς, μη μπορώντας να ακολουθήσει την ξέφρενη πορεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων η οποία ζει σε… διαφορετικό κόσμο από αυτό του Χ.Α. ο οποίος και έχει τη μεγάλη στήριξη του ισχυρού όπλου που ονομάζεται ΕΚΤ.

  Η πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού μετά τη μεγάλη ύφεση του β’ τριμήνου, και το κατά πόσο το "στοίχημα" της ισχυρής ανάκαμψης στη συνέχεια είναι εφικτό, καθώς το εάν τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμών καταλήξουν σε νέο βουνό "κόκκινων" δανείων, αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών εξηγώντας τον λόγο που κρατούν… αποστάσεις από τον κλάδο.

  Ένας σημαντικός επίσης παράγοντας που έχει οδηγήσει στην απουσία ενδιαφέροντος των επενδυτών απέναντι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι το γεγονός ότι έχουν όλες τεθεί εκτός του βασικού δείκτη αναφοράς της MSCI. Αυτό σημαίνει πως όλο και λιγότεροι επενδυτές "κοιτούν" τις ελληνικές τράπεζες, με την πλειοψηφία να αποτελούν hedge funds.

  Παρά τα θετικά σημάδια από τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου (ανθεκτικά βασικά έσοδα, διαχειρίσιμοι κίνδυνοι από τα μορατόρια και αξιοσημείωτη πρόοδος στις τιτλοποιήσεις), η Eurobank Equities εκτιμά πως οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερη ορατότητα για το 2021 (και μετά) πριν αναλάβουν δράση απέναντι στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες σε όρους αποτιμήσεων παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές (εκτιμώμενος δείκτης P/TBV για το 2021 στο 0,2x). Συνολικά, ενώ διατηρεί εποικοδομητική στάση για τον κλάδο αναμένοντας ότι το σχετικό χάσμα αποτίμησης έναντι της Ε.Ε. θα μειωθεί τελικά, πιστεύει ότι ο χρόνος αυτού παραμένει αβέβαιος.

  Το σημαντικό discount της τάξης του 79% σε σύγκριση με τις μετοχές των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, τονίζει από την πλευρά της η NBG Securities η οποία αποφάσισε να ξεκινήσει εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών συστημικών τραπεζών δίνοντας σύσταση outperform. Όπως σημείωσε, η αβεβαιότητα γύρω από τη δημιουργία νέων NPEs φαίνεται να έχει επηρεάσει τις επιδόσεις του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έλαβαν σημαντικές προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια εν μέσω φόβων ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε αύξηση των NPEs, κάτι που θα πλήξει την κερδοφορία τους. Επιπλέον, οι τράπεζες είτε έχουν διαθέσει, είτε βρίσκονται στη διαδικασία διάθεσης, σημαντικού όγκου των αποθεμάτων NPEs μέσω της πώλησης τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.

  Κατά την NBG Securities, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών για άλλη μια φορά μέσω της δημιουργίας νέων NPEs.

  Ευκαιρίες μεσοπρόθεσμα

  Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και με δεδομένο ότι θα υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία, οι εξής παράγοντες θα στηρίξουν την πορεία των τραπεζικών μετοχών: 1) ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με σημαντική ανάκαμψη το 2021, 2) το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων της ΕΚΤ, 3) η επιτυχημένη διάθεση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων καθώς και ο περιορισμός ενός νέου σχηματισμού NPEs, και 4) η αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών εξόδων.

  Ο χαμηλότερος δείκτης RoE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) των ελληνικών τραπεζών (στο 2,2% στο σύνολο του 2019 έναντι του 5,7% στις ευρωπαϊκές τράπεζες) και oι ανησυχίες για το υψηλό απόθεμα NPEs, σε συνδυασμό με τη νέα γενιά NPEs λόγω COVID-19 και τoν αντίκτυπο των απαιτητικών στόχων για το 2019-2022 σε ό,τι αφορά το κόστος κινδύνου, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τα κεφάλαια αποτελούν κατά την Euroxx τους παράγοντες που έχουν κρατήσει τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών "εγκλωβισμένες" σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Ωστόσο θεωρεί ότι οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα, οι οποίες είναι πολύ θετικές για τον κλάδο, αγνοούνται από την αγορά. Συγκεκριμένα αναφέρει πως τα τρέχοντα επίπεδα τιμών παραβλέπουν την ανάκτηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) του κλάδου μετά το 2020 και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, όπως οι ευαισθησίες σχετικά με τα DTC, ή τη δημιουργία μιας bad bank. Επιπλέον, τονίζει πως παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, παραμένει αισιόδοξη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να εκκαθαρίσουν τα βιβλία των δανείων τους και να απορροφήσουν τις απώλειες κεφαλαίου που σχετίζονται με τις μεταφορές των NPEs και τον αρνητικό αντίκτυπο της COVID-19 χωρίς την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

  *Διαβάστε ακόμα:

  Euroxx: Σύσταση overweight για τις ελληνικές τράπεζες – Τα "όπλα" που διαθέτουν και οι ευκαιρίες που αγνοούν οι επενδυτές

  -NBG Securities: Σύσταση υπεραπόδοσης για τις ελληνικές τράπεζες

  -Eurobank Equities: Πολύ ελκυστικές οι ελληνικές μετοχές αλλά το Χρηματιστήριο παραμένει ευάλωτο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ